11 Nisan 2011
Brüksel Demokrat Ermeniler Derneği (AADB) yazar Kemal Yalçın'ın konuk olduğu “Türkiye'de Ermeni olmak” konu başlıklı bir panel düzenledi.
Dün saat 17.00'de başlayan panelde Ermeni ve Süryanilerin yaşadığı tarihsel trajediyi gözler önüne seren Kemal Yalçın, bilinen ama dile getirilmeyen gerçeklere de değindi.
AADB adına yapılan Fransızca ve Ermenice açılış konuşmasından sonra yazar Kemal Yalçın söz aldı. Yalçın, konukları Ermenice, Süryanice ve Türkçe selamlayarak başladığı konuşmasında TGC Basın Hizmet Ödüllü gazeteci Doğan Özgüden ve İnci Tuğsavul'un da konferansta dinleyici olarak yer almasından memnun olduğunu söyledi.
"Ermenileri diasporada tanıdım"
Kemal Yalçın, politik sürgün olarak geldiği Almanya'da Ermenileri tanımaya başladığını söylerken, dedesine emanet bırakılan bir çift çeyiz torbasının yaşamını ciddi olarak değiştirdiğini “Bu torbaları gerçek sahiplerine vermek için 1994 yılında araştırmalarına başladım” dedi.
Anne ve babasının nasihati üzerine Yunanistan'a giden yazar Yalçın, “76 yıl sonra Ninovoğullarını buldum ve emanetleri sahiplerine iade ettim” dedi. Yazar Kemal Yalçın, Yunanistan'da Ninovoğullarını ararken Ermenilerin uğradığı soykırım gerçeğiyle daha net yüzleştiğini sözlerine eklerken, bu olayın kendisini Türkiye'de kalan ve gizli olarak yaşayan Ermenilerin yaşamlarını araştırma ittiğini dile getirdi.
Gizli Ermeniler: 'Bizimkiler'
1998 yılında Amasya ve Tokat'ın Erbaa ilçesinde bulduğu Ermenilerin izini takip eden ve anlatıları kitaplaştıran yazar Yalçın araştırmaları sürdürerek “Bizimkiler” isimli gizli Ermenilere ulaşır.
“2004 yılında Adıyaman'lı bir arkadaşım bana 'Adıyaman'a git orada Kürt Hacı İbrahim'i bul” dedi. Söylenen adrese gittim Kürt Hacı İbrahim'i buldum diyen yazar Kemal Yalçın, bilinmeyen bir gerçekle ilk kez karşılaştığını söyledi.
Bizimkiler isimli gizli Ermenilerin, gündüz beş vakit namaz kıldıklarını ve oruç tuttuklarını söyleyen Yalçın, akşam ise evlerinin gizli bir bölümünde Hz İsa'ya yakararak “düştüğümüz bu durum senin içindir, günahlarımızı affet” diye dua ettiklerini söyledi.
Adıyaman'da 5 binin üzerine 'Müslümanlaşan' Ermenilerinin yaşadığını söyleyen Kemal Yalçın, 'Bizimkiler' isimli Ermenilerin özel günlerinde sadece cemaat üyelerinin katıldığı etkinlikler organize ettiklerini de sözlerine ekledi.
Bugün 15 milyon gayrimüslim olacaktı!
Konuşmasında tarihi gerçeklikleri rakamlarla da ifade eden yazar Yalçın, soykırım olmamış olsaydı bugün Türkiye'de 15 milyon gayrimüslim'in yaşayacağını da söyledi.
Tarih insanlık suçlarını hiçbir zaman affetmemiştir, yaşadığınız acılar kalıcı bir barışın ve adaletin temeli olsun dedi ve sözlerini “bir Türk yazar olarak Ermenilerden ve Süryanilerden özür diliyorum. Ermenistan ile Türkiye sınırında bulunan tarihi İpekyolu köprüsünün yeniden onarılarak Türk ve Ermeni halklarının kardeşliğinin simgesi olmasını diliyorum. Bir gün bu köprü üzerinden buluşup kadeh kaldıracağız” diyerek tamamladı.