Ermeni fotoğrafçıların gözüyle İstanbul - Haber Arşivi 2001-2011
27 Kasım 2024 - Հակական տոմար - Տարի : 4517 / Ամիս : Տրե / Օր : Վահագն / Ժամ : Փայլածու

Haber Arşivi 2001-2011 :

11 Nisan 2011  

Ermeni fotoğrafçıların gözüyle İstanbul -

Ermeni fotoğrafçıların gözüyle İstanbul

İstanbul’un 150 yıllık geçmişine tanıklık Ermeni fotoğrafçıların eserleri, “Kez Gı Sirem İstanbul/Seni Seviyorum İstanbul” sergisinde bir araya gelecek.

14 Nisanda Beyoğlu’ndaki Balık Pazarı Üç Horan Ermeni Kilisesi Naregyan Salonu’nda açılacak sergide 100’ü aşkın fotoğraf yer alacak. Engin Özendes’in küratörlüğünü yaptığı “Seni Seviyorum İstanbul”, üç farklı dönemi temel alarak Ermeni fotoğrafçıların gözünden değişen İstanbul’u yansıtıyor.

Sergide, fotoğrafın ilk yıllarını, stüdyoları ile bu döneme damgasını vuran Abdullah Biraderler, Pascal Sebah (Sebah&Joaillier), Mihran İranyan, Aşil Samancı (Ateliers Apollon) ve Boğos Tarkulyan (Photographie Phebus) temsil ediyor.

Ara Güler, sergide ağırlıklı yer tutuyor ve başlı başına bir ekol sıfatıyla bugüne köprü kuruyor. Günümüz kuşağı bölümünde ise değişik türlerde fotoğraf çalışmalarını Türkiye’de, Avrupa’nın çeşitli ülkelerinde, ABD ve Kanada’da sürdüren, Türkiye doğumlu Fotoğraf Sanatçıları Ani Çelik Arevyan, Garbis Özatay, Garo Miloşyan, Manuel Çıtak, Sarkis Baharoğlu, Silva Bingaz, Vasgen Değirmentaş ve Yaşar Saraçoğlu yer alıyor.

Bir yandan fotoğrafın diliyle İstanbul’u anlatan sergi, kentin çarpıcı güzelliğini, karmaşık ve gizemli ruhunu ortaya koyarken, bir yandan da tarihsel süreçte değişen fotoğraf anlayışlarını yansıtıyor.

‘FOTOĞRAFÇILIK ERMENİLERİN TEKELİNDEYDİ’

Küratör Engin Özendes, 19. yüzyılda, Diyarbakır, Sivas, Trabzon, Elazığ yörelerinde ve İstanbul’da, daha çok kuyumculuk, eczacılık ve kimyagerlikle uğraşan Ermenilerin, fotoğrafçılığı adeta tekel haline getirdiklerini belirtti.

İlk keşfedildiği yıllarda, fotoğrafçıların tüm fotoğraf kimyasını bizzat hazırlamak durumunda olduklarından fotoğraf sanatının fazlaca kimya bilgisi gerektirdiğini ifade eden Özendes, Ermenilerin karakteristik mesleklerinin, bu alana geçmelerini fazlasıyla kolaylaştırdığını kaydetti.

İmparatorluğun çeşitli bölgelerinde yaşayan ve İstanbul’a meslek öğrenmeye gönderilen gençlerin, birbiri ardına açılan Ermeni fotoğrafhanelerinde çıraklık yapmaya başladığını aktaran Özendes, özellikle Abdullah Biraderler’in stüdyosunda pek çok fotoğrafçının yetiştiğini aktardı.





Bu haber kaynağından gelmektedir.

Haber metninde yer alan görüşler haber kaynağı () ve yazarına ait olup,
bolsohays.com sitesi haber hakkında herhangi bir görüş üstlenmemektedir.

Opinions expressed are those of the author(s)-(). They do not purport to reflect the opinions or views of bolsohays.com
+