28 Şubat 2011
Ünlü fotoğrafçı Ara Güler, 1952’li yıllarda balıkçılar semti Kumkapı’da çektiği fotoğrafları, yaptığı söyleşileri 'Kumkapı Ermeni Balıkçıları' adlı kitapta topladı
Dünyaca tanınmış fotoğraf sanatçısı Ara Güler’in 1952’li yılların Kumkapısı’nda, geçirdiği günlerde çektiği fotoğraflar ve yaptığı söyleşiler, 'Kumkapı Ermeni Balıkçıları 1952' adıyla Aras Yayıncılık tarafından yayımlandı.
Kitap, meraklılarını bugün artık tarih olmuş balıkçı semtinde bir gezintiye çıkarıyor. Eserde, Ara Güler’in objektifinden çıkmış ve bazıları bugüne kadar hiç yayımlanmamış 56 siyah beyaz fotoğraf bulunuyor.
ÜÇ DİLDE YAYIMLANDI
İlginç kitap Ermenice, Türkçe ve İngilizce çevirileriyle birlikte üç dilli olarak hazırlandı. Albüm ilk fotoğraftan başlayarak insanı bundan yaklaşık 60 yıl önceye, İstanbul’un kozmopolit kimliğini taşıyan şirin ve samimi bir balıkçı köyüne götürüyor. Fotoğraflarda doğayla mücadele eden balıkçılar kimi zaman toplu olarak denize çıkarken kimi zaman bereketli bir avdan dönerken görülüyor.
Röportajlarda İstanbul’un son Ermeni balıkçıları Dacat Reis, Husig Reis, Kevork Reis ile tanışmak mümkün. Acemdağı Mahallesi’nde eşleri denize gitmiş Ermeni kadınlarını ağ tamir ederken, komşularıyla sohbet ederken ya da denize bakıp da sevdiğini beklerken bulmak mümkün.
ZAMAN HAFIZADAN BAZI ŞEYLERİ SİLİYOR
Ara Güler, 'Kumkapı Ermeni Balıkçıları 1952' adlı çalışmanın ilk sayfalarında şunları söylüyor:
"Hızla geçen zaman, insanın hafızasından hiç unutmam sandığı şeyleri bile silebiliyor. Bir süre önce arşivimde başka şeyler ararken bu siyah-beyaz fotoğraflara rastlayınca birden o günleri anımsayıverdim: ‘Yıl 1952, Kumkapı hâlâ ufak bir balıkçı köyüdür, İstanbul ise sularla çevrili bir kıyı şehri. Birkaç yıl sonra Sahil yolu yapılınca bu şirin balıkçı limanı büsbütün başka bir biçim alacak. Ama o zaman bunun böyle olacağını kimse bilmiyor, tahmin edemiyordu; ne balıkçılar, ne balıkçı reisleri, ne Kumkapı halkı, ne de ben..."