23 Şubat 2011
Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı, sözde Ermeni soykırımı’nın 100. yıl dönümü münasebetiyle uluslararası alanda soykırım iddialarının tanınması için yoğun çalışmalar yürüten Ermenistan ve Ermeni diasporasının faaliyetlerine karşı “1915 Olayları” başlıklı bir rapor hazırladı.
Ermenistan merkezli News.am haber portalının Türk medyasına dayandırdığı habere göre, Dışişleri Bakanlığı tarafından İngilizce ve Türkçe olarak hazırlanan 7 sayfalık raporda, 1915 olayları “trajik olaylar” olarak anılırken, Osmanlı İmparatorluğu’nda Ermenilerin imtiyaz sahibi bir teba olduğuna vurgu yapılıyor.
Osmanlı Ermenilerinin dış güçlerin etkisiyle Osmanlı Devleti aleyhinde isyan hareketlerine başladıklarına dikkat çekilen raporda, Ermenilerin 1. Cihan Harbi sırasında işgalci Rus güçleriyle işbirliği yaparak 523,955 Türk’ü öldürdükleri söyleniyor. Dışişleri Bakanlığı raporu, Ermeni tehcirinin önceden planlanmış ve siyasi bir karar olmadığını ve tehcirin sınırlı bir şekilde uygulandığına dikkat çekiyor.
Osmanlı Devleti bünyesinde 29 Ermeni’nin Paşa, farklı nazırlıklarda da 22 Ermeni vatandaşın Bakan olarak hizmet verdiği hatırlatılan raporda, 1876’da 33 Ermeni vatandaşın Osmanlı Mebusan Meclisi’ne seçildiği, 7 Ermeni vatandaşın Büyükelçi ve 11 Ermeni vatandaşın da konsolos olarak görev yaptığına dikkat çekiliyor.
Raporda, 1915 yılındaki tehcir sırasında Ermenilerin başına gelen trajik olaylarda ihmali olan ya da Ermenilere kötü muamelede bulunan 673 kişinin tutuklandığı ve bunlardan 67’sinin idam edildiği bildiriliyor.
“Ermenileri yok etmek isteyen ve katliam yapmak amacında olan bir devlet, Ermeni kafilelerine kötü muamele edenleri ve görevlilerini yargılar ve cezalandırır mı?” diye sorulan raporda Türk-Ermeni yakınlaşması için 1915 olaylarını incelemek üzere kurulacak bir tarihçiler komisyonunun oluşturulması gerektiğine işaret ediliyor