Üç dilli açılış - Haber Arşivi 2001-2011
24 Kasım 2024 - Հակական տոմար - Տարի : 4517 / Ամիս : Տրե / Օր : Լուսնակ / Ժամ : Փայլածու

Haber Arşivi 2001-2011 :

23 Şubat 2011  

Üç dilli açılış -

Üç dilli açılış

Diyarbakır Sur Belediyesi tarafından Dicle Mahallesinde üç dilli Kültür Evi açılışı yapıldı. Sur Belediye Başkanı Abdullah Demirbaş, "Keşke biz de anadilimizde eğitim hakkına sahip olarak bu günü kutlasaydık" dedi.

Dicle Mahallesi’nde Sur Belediyesi tarafından yaptırılan Kültür Evi açılışına BDP Hakkari Milletvekili Hamit Geylani, BDP Diyarbakır İl Başkanı Mehmet Ali Aydın, Ermeni yazar Mıgırdiç Margosyan, Sur Belediye Başkanı Abdullah Demirbaş ve demokratik kitle örgütü temsilcileri ve mahalle halkı katıldı.

Yeni yapılan Kültür Evi’nde, bilgisayar kursu, biçki-dikiş kursu, kuaförlük kursu ve Kürtçe okuma-yazma kursu ile kütüphane bulunuyor.

Halaylar eşliğinde başlayan açılış töreninde ilk konuşmayı Sur Belediye Başkanı Abdullah Demirbaş yaptı. Demirbaş, eğitim kurumlarının belediyelere devredilmesi gerektiğini belirterek "Bugün biz Kürtler bu günü hüzünlü kutluyoruz, keşke bizlerde kendi ana dilimizde eğitim hakkına sahip olarak bu günü kutlasaydık. Demokratik bir Türkiye'de herkesin kendi ana dilinde eğitim hakkına kavuştuğu bir anadil gününü kutlasaydık. Ama ne yazık ki bu ülkede 20 milyon Kürt kendi anadilinden, eğitiminden yoksun bir günü kutlamıyor. Bugün burayı açmamızın bir nedeni de bu. Bir kez daha bilinçlere bunu taşırmak. Aslında dünya anadil gününde kendi dilimizi öğrenmek için yerel yönetim olarak bir kurs açmışız veya fırsat sağlamışız. Buradan çağrımız şu, bu önemli günde UNESCO'nun belirlediği bu günde yerel yönetimlere devredilmeli bu eğitim ve farklı dillerde verilmeli eğitim."

BDP Hakkari Milletvekili Hamit Geylani ise şunları kaydetti: "2000 yılında UNESCO tarafından Dünya Anadil Günü ilan edilmiştir. Yani bütün dünyada ki dillerin özgürlüğü bağımsızlığı, eğitim, kültürü veya bütün yetenekleri ile birlikte kabul edilmiş bir şey. Türkiye imza koyduğu kabul ettiği halde, yaşamsal noktalarda çekince koymuştur ve anlaşmanın yaprakları üstünde kalmıştır. Onun için Dünya Anadil Günü’nü en çok sahiplenmesi gerekenler geri kalmış ülkeler, demokrasi mücadelesinde biraz tökezlemiş olan Türkiye gibi ülkelerdir. Çünkü Dünya Anadil Günü tüm alt yapısı, gerekleri eğitim ile kabullenmediği bir noktada bugünün her hangi bir anlamı olmazdı. Bugüne anlam yükleyen hadise ana dilin kutsallığıdır ve yaşamın her alanındaki ikendi kültürü ve alanındaki ifade etmesidir."


ERMENİ YAZAR: DOĞDUĞUMUZ GİBİ ANADİLİMİZİ KONUŞMAMIZ GEREKİR

Ermeni Yazar Migiriç Mağrosyan ise Ermenice bir konuşma yaptı. Mağrosyan yaptığı konuşmada "Ben Ermenice konuşurken şunu söyledim, bir dil hangi dil olursa olsun çok önemlidir. Çünkü biz insanlar ne olursa olsun doğduğumuz gibi kendi anadilimizi konuşmamız gerekir. Kürtlerin özellikle anadil yerine kendi ifadeleri ile 'Zımane Zıkma' dedikleri yani ana karnındaki dil o kadar önemli ki onlar bunu bu şekilde ifade etmişler. Yaklaşım böyle olunca en çokta onların hakkı gibi ana dillerini konuşmak. Herkes, her insan kendi dilinden bir şey ifade etmesi lazım. Dil ifade kaynağıdır. Bu dil konusunda ben çok hassasım ben herkese böylesi bir günün kutlu olması gerektiğini düşünüyorum. Bu coğrafyanın insanlarıyız, Kürt, Ermeni, Süryani, Keldani, hepimiz bu coğrafyanın insanlarıyız. Biz hepimiz her anlamda örf ve adetlerimiz ile anlaşırken maalesef ülkemizde bazı politik nedenler ile birlik ve beraberlik sadece lafta kalmış. Bir gün bunların kesinlikle düzeleceğine ben inanıyorum. Bunların bedeli belki birazda ağır ödeniyor ama o bedel ödenmeden de yapılabilirdi, yapılması gerekir. Bu konuda herkes elinden geleni yapması gerekir" şeklinde konuştu.

Yapılan konuşmaların ardından BDP Hakkari Milletvekili Hamit Geylani, Ermeni yazar Mıgırdiç Margosyan ve barış annesi Kültür Evi’nin kurdelesini birlikte keserek açılışı gerçekleştirdiler.





Bu haber kaynağından gelmektedir.

Haber metninde yer alan görüşler haber kaynağı () ve yazarına ait olup,
bolsohays.com sitesi haber hakkında herhangi bir görüş üstlenmemektedir.

Opinions expressed are those of the author(s)-(). They do not purport to reflect the opinions or views of bolsohays.com
+