20 Şubat 2011
Mardin'in Midyat İlçesi'ndeki Mor Gabriel Manastırı'yla ilgili kararın Yargıtay tarafından bozulması Vatikan gündemine taşındı.
Vatikan’ın resmi yayın organlarından biri olan Vatikan Radyosu’nun haberine göre, İsviçre Piskoposlar Konferansı (CES) ve İsviçre Protestan Kilisesleri Federasyonu (FEPS) ortak bir çağrıda bulunarak, "Türkiye’deki Hıristiyanlar artan bir tehdit ve tacize maruz kalmaya devam etmektedir" ifadesinde bulunuldu.
Açıklamada ayrıca, Mor Gabriel’in 2009’da açılan bir davaları kazandığı ancak, Yargıtay’ın Mor Gabriel’le ilgili mahkeme kararını bozduğu belirtildi. Açıklamada ayrıca, manastır, daha önceden cami olan bir araziye sonradan inşaa edildiği iddiasının asılsız olduğu belirtilerek, Mor Gabriel Manastırı, henüz İslamiyet ortaya çıkmadan önce M.S. 397 yılında inşaa edilidiği ve "İşviçreli Hıristiyan liderler Türk hükümeti ülkede giderek artak saldırı karşısında Hıristiyan azınlıkların güvenliğini garanti etmeli" ifadelerinin yeraldığı bildirildi.
Vatikan Radyosu’nda ayrıca, 2006 yılında Peder Andrea Santoro’nun öldürüldüğü Trabzon’daki Santa Maria Kilisesi’nin bir süre önce, çatısındaki haç sembolünün kaldırılması için, yine bir grup milliyetçi gencin saldırısına uğradığı belirtildi. Radyoda polisin sorumluları henüz tespit edememiş olmasının düşündürücü olduğu dile getirildi.
MOR GABRİEL DAVASI
Mardin’in Midyat İlçesi’nde bulunanve Süryaniler tarafından "Deyrul Umur" olarak da bilinen Mor Gabriel Manastırı’yla ilgili sorun, 2008 yılında bölge köylerine kadastronun gelmesiyle ortaya çıktı. Manastırın da sınırları içinde kaldığı Göngören Köyü ve komşu köyler Yayvantepe ve Eğlence sakinleri Manastır arazisinin kendilerine ait olduğunu hatta manastırın daha önce cami bulunan bir arazi üzerine inşaa edildiğini öne sürdü. Bir kısım arazi köylülere pay edildi. Ancak Mor Gabriel manastırı avukatları Midyat Asliye Hukuk Mahkemesi’ne "idari sınırların tespiti" istemiyle dava açtı. Köylüler de Mor Gabriel Manastırı’nın ’Orman Kanunu ve Tevhid-i Tedrisat Kanunu’nu ihlal ettiği’ gerekçesiyle yeni davalar açtı. Davalar manastır lehine sonuçlandı. Ancak Yargıtay mahkeme kararını bozdu. Şimdi Mor Gabriel Manastırı Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne dava açma yolunda