20 Şubat 2011
İHD kurucularından, Belge Yayınlık sahibi ve gazeteci Ragıp Zarakolu'na Ermenistan'dan Hagop Meghabart Yaşam Boyu Onur Madalyası verildi. Zarakolu, "Halkların beklentisi yükseliyor karşılık bulmayınca tahribatlar daha da artıyor" dedi.
İnsan Hakları Derneği kurucularından, yayıncı ve gazeteci Ragıp Zarakolu'na Ermenistan'dan Hagop Meghabart Yaşam Boyu Onur Madalyası verildi.
Zarakolu, Türkiye'den bu ödüle değer bulunan ilk isim. Yayıncı, Onur Madalyasına, Ermeni tarihi, kültürü ve edebiyatının Türkiye'de tanınmasına yaptığı katkılar nedeniyle layık görüldü. Zarakolu 'Bu ödülü almak benim için onur, ilk olabilirim ama benden sonra da bu ödülü alacak Türkiyeli aydınlar olacağına inancım sonsuz" dedi.
Belge Yayıncılık'ın sahibi ve insan hakları savunucusu Zarakolu, Ermenistan Milli Kütüphanesi'nce verilen ödülü salı günü Başkent Yerevan'da düzenlenen törenle aldı.
Yerevan'a gidişinin hemen öncesinde Daily News and Economic Review dergisinin sorularını yanıtlayan Zarakolu ödülün kendisi için manevi açıdan son derece önemli olduğunu söyledi. Bu ödülü Türkiye'den alan ilk isim kendisi olsa da devamının geleceğine yürekten inandığını söyleyen Zarakolu şöyle devam etti:
"Çünkü Türkiye'de yaşanan acıları dile getirmekten korkmayan, insan haklarını temel kriter alan benim gibi pek çok aydın entelektüel var. Üstelik bu kişiler yaşananları soykırım olarak adlandırmaktan da korkmuyor."
Türkiye Yayıncılar Birliği - Yayımlama Özgürlüğü Komitesi Başkanı olan Zarakolu ulusal ve uluslararası çapta fikir ve ifade özgürlüğü dalında pek çok prestijli ödülün sahibi.
Ödülleri arasında Saraybosna'daki Uluslararası Araştırmaları Birliği (IAGS) Ödülü başta olmak üzere, Norveç Yazarlar Birliği tarafından verilen Ifade Özgürlüğü Ödülü ve Türkiye Gazeteciler Cemiyeti tarafından verilen "İfade Özgürlüğü Ödülleri bulunuyor.
Türkiye-Ermenistan arasında futbol diplomasisiyle 2008 yılında başlayan fakat dondurulan protokollerle rafa kaldırılan diplomatik yakınlaşma sürecine vurgu yapan Zarakolu şunları söyledi:
"İlişkilerin normalleştirilmesi yönünde samimi adımlar atılmıyor, Türkiye'den dünyaya çizilen tablo normalleşme yönünde adımlar atıldığı yönünde oysa gerçekte yol alınmıyor, çünkü adımlar samimi değil."
İki ülke arasındaki ilişkilerin bu tutum nedeniyle daha da içerisinden çıkılmaz bir hal aldığına değinen Zarakolu şöyle devam etti: "Halkların beklentisi yükseliyor karşılık bulmayınca tahribatlar daha da artıyor."
Hagop Meghabart kimdir?
Ermeni Matbaacılığının kurucusu olarak kabul ediliyor. Yani ona, Ermenistan'ın Guttenberg'i ya da İbrahim Müteferrikası diyebiliriz. Çalışmalarına 15. yüzyılda da Venedik'te başladı 1512-13 yıları arasında yayınevi, ilk ermeni kitabı, Urbatagirk'i yayınladı.
Urbatagirk 124 sayfaydı, ve renkliydi, sayfalar kırmızı ve siyah renkte basılmıştı. Meğapart bastığı kitaplara özel bir ISBN de veriyordu. Daha sonra, "Pataragatetr", "Ağtark", "Parzatumar" ve "Tağaran" adlı kitapları yayınladı.