20 Şubat 2011
Yedikule Surp Pırgiç Ermeni Hastanesi Vakfı'nın, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ndeki (AİHM) dava sürecinde alamadığı Selamet Han, Vakıflar Yasası'nda yapılan değişiklikle iade edildi
İstanbul Eminönü'ndeki Selamet Han, Ermeni işadamı Kalust Gülbenkyan tarafından, 1953'te Yedikule Surp Pırgiç Ermeni Hastanesi Vakfı'na bağışlandı. Ancak açılan dava sonucunda mülkiyeti, 1994'te Vakıflar Genel Müdürlüğü'ne geçti. Vakıf, Selamet Han'ın iadesi için Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) başvurdu fakat dava reddedildi. Yıllarca bakımsız kalan Selamet Han'ın kaderi, 27 Şubat 2008'de yürürlüğe giren 5737 sayılı yeni Vakıflar Kanunu ile değişti.
BUTİK OTEL OLACAK
Bu kanun, azınlık vakıflarının zamanında çeşitli nedenlerle el konulan gayrimenkullerinin iadesine olanak sağlıyordu. Vakıflar da, bin 410 taşınmazın iadesi için başvuru yaptı. Yapılan incelemenin ardından 96 taşınmaz ilgili vakıflara iade edildi. Bu gayrimenkullar arasında Selamet Han da yer aldı. Selamet Han'ın şu anki durumunun içler acısı olduğunu belirten Vakıf Başkanı Bedros Şirinoğlu, Vakıflar Genel Müdürlüğü'nce binanın restorasyon projesinin hazırlandığını, Koruma Kurulu'ndan onay beklendiğini söyleyerek, "Bir an önce restorasyonu yaptırıp, bir butik otel olarak burayı İstanbul turizminin hizmetine sokmaya hedefliyoruz. Parmakla gösterilecek bir eser haline gelecek" dedi.
SIRA Z.BURNU STADI'NDA
Yani yasanın ardından 19 gayrimenkulün iadesi için başvuru yaptıklarını belirten Şirinoğlu, "7 gayrimenkul ile ilgili olumlu yanıt aldık. Diğerleriyle ilgili süreç devam ediyor. Bunlardan biri eskiden hastanenin bahçesi olan ancak bugün üzerinde Zeytinburnu Stadyumu, kapalı spor salonu, otopark ve çaybahçesi bulanan 44 dönümlük arazi. Haftada 4 bin 500 hastaya hizmet veriyoruz. Bizim bu hastaneyi çevirebilmemiz için, teknolojiye ayak uydurabilmemiz, fakirlerimize bakabilmemiz için bu arsanın gelirine ihtiyacımız var. Arsaya ek bina yapmak istiyoruz. Başbakan'ın adil bir insan olduğunu biliyoruz. Adaleti yerine getireceğine de eminim" diye konuştu.
'ARTIK ÖZDE VATANDAŞIZ'
Hükümetin azınlıklara yönelik kararlarının yurtdışındaki vatandaşlar tarafından takdirle izlendiğini belirten Şirinoğlu, "Fransa'dan bana telefon edip 'Karşıdaki bostanı aldın mı? diye soranlar var. Binlerce kişi arıyor. Ben de karşıdaki arsayı da vereceklerini söylüyorum" dedi. Yasadaki değişikliği reform olarak niteleyen Şirinoğlu, "Sözde vatandaş değil özde vatandaş olduk" yorumunu yaptı.
Yetimhane, AİHM kararıyla verilmişti
AİHM, Büyükada'daki Rum Yetimhanesi'nin 3 ay içinde Patrikhane'ye iade edilmesine karar vermişti. Vakıflar Genel Müdürlüğü Meclisi de, haziranda verilen bu kararın Türkiye'ye ulaşmasının ardından toplanmıştı. Müdürlük, AİHM kararına uygun olarak yetimhanenin Patrikhane'ye devrini oy birliğiyle kararlaştırmıştı. Rum Yetimhanesi'nin tapusu Rum Patrikhanesi adına tescil edilmişti. Sahibi kısmında "Rum Patrikhanesi" yazan tapuyu alıp Patrik Bartholomeos'a götüren avukat Cem Sofuoğlu, süreci hukukun üstünlüğü ve insan hakları açısından önemli bir başarı olarak değerlendirmişti. Sofuoğlu, sürecin benzer durumdaki azınlık vakıflarının taşınmaz malları için emsal teşkil ettiğini söylemişti.