15 Şubat 2011
Muğla\'nın Marmaris ilçesi Hisarönü körfezinde bulunan \'Bozuk Kilise\' olarak bilinen Ortodoks Kilisesi Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından restore edilecek. Gerek özel yatlar, gerekse de günübirlik tur tekneleri için önemli uğrak noktalarından biri olan Kameriye Adası\'ndaki tarihi kilise ile ilgili Marmaris Ticaret Odası\'nın girişimleri olumlu sonuç verdi.
EVLİLİK TURİZMİ CANLANACAK
Restorasyona yılsonunda başlanacağı belirtilirken, açılışın gelecek yıl yapılacağı kaydedildi. Konu ile ilgili açıklama yapan Marmaris Ticaret Odası Başkanı Mehmet Baysal, \"Kilisenin hizmete açılması ile birlikte burada evlilik turizmi başlatılabilecek. Böylece Marmaris yeni bir çekim merkezi kazanmış olacak\" dedi.
RESTORASYONU TÜRK VE YUNAN BAKANLIKLARI YAPACAK
Marmaris\'e bağlı Selimiye Köyü'nün 2 mil açığındaki Kameriye Adasında bulunan ve halk arasında \'Bozuk Kilise\' olarak bilinen Ortodoks kilisesi restore edilerek gelecek yıl turizme açılacak. Marmaris Ticaret Odası'nın geçen yıl yaptığı restorasyon başvurusuna, Kültür ve Turizm ile Çevre ve Orman Bakanlıkları olumlu yanıt verdi. Marmaris Ticaret Odası Başkanı Mehmet Baysal şu bilgileri verdi:
\"Öncelikle Adadaki Hazine arazileri ile Çevre ve Orman Bakanlığı'na ait arazilerin Kültür ve Turizm Bakanlığı'na devredilmesi gerekiyor. Her şey olumlu gelişti. Kilisenin onarım izni çıktı. Şimdi prosedürler tamamlanıyor. Arazilerin Kültür ve Turizm Bakanlığı'na geçme işlemleri Kasım ayını bulur. Biz de bu arada hazırlayacağımız restorasyon projesini bakanlığa sunacağız. Proje onayın hemen ardından da sanırım Kasım veya Aralık ayında çalışmalara başlamış oluruz\"
GÜNÜBİRLİK TEKNELERİN UĞRAK YERİ
Yunanistan'ın Sömbeki (Simi) Adası'na 7, Rodos'a 23 ve Selimiye Köyü'ne 2 mil uzaklıktaki adanın özel ve günübirlik teknelerden gelen yüzlerce yerli ve yabancı turisti ağırladığını kaydeden Baysal, \"Adanın güney tarafındaki kilise kalıntısı günümüze kadar ayakta kalırken iç duvarları aşırı derecede tahrip edilmiş durumda. Adanın plajı da kiliseyi ziyarete gelenler tarafından kullanılıyor. Adada ayrıca manastırın iki tarafında harap durumda bulunan iki yapı ve bir Sarnıç kalıntısı yer alıyor. Çevre duvarlarının batı ucunda da iki katlı bir yapı kalıntısı mevcut. Geç Bizans dönemine ait yapılar koruma altına alınmadığı için dış etkenlerin de yardımıyla daha çabuk tahrip olmuş\" dedi.
BOZUK KİLİSE ÖZELLİKLERİ
Kameriye Adası\'nın güney kıyılarında yıkık bir kilise kalıntısı bulunmaktadır. Kilise çevresinde ve ön avlusunda yuvarlak kenarlı, siyah ve beyaz renkli taşlarla mozaik döşemi oluşturulmuştur. Zemin beyaz taşlarla oluşturulurken bezeme siyah taşlarla yapılmıştır. Mozaik üzerinde zik zak çizgiler, meander (Su yolu motifi - Adını Büyük Menderes\'in keskin kıvrımlarından almaktadır.) kuşağı, stilize rüzgar gülü, stilize dal bitkilerden oluşan bezemelere yer verilmiştir. Mozaik, yaklaşık olarak Cumhuriyet Öncesi - Erken Cumhuriyet Dönemi\'ne tarihlenmektedir. Bozuk kilise dikdörtgen planlı, tek apsisli (yarım daire şeklinde yapılmış bölüm) ve semer damlıdır. Yapı kısmen korunan duvarlarla çevrilmiştir. Kilisenin giriş kapısı lentosu, eşik taşı ve kapı sol destek direği devşirme olarak kullanılmıştır. Belirtilen mimari parçalar Geç Bizans Dönemi\'ne ait olmalıdır. Manastırın iki tarafında harap durumda bulunan iki yapı ve bir sarnıç kalıntısı yer almaktadır. Çevre duvarlarının batı ucunda iki katlı bir yapıya ait kalıntılar da mevcuttur. Doğu kenarında ise kilise ile bağlantılı dini görevlilere ait olduğu düşünülen yapı kalıntısı bulunmaktadır