07 Şubat 2011
İsveç hükümetinin 1915’te yaşanan Ermeni trajedisini ‘soykırım’ olarak tanımlayan metni resmi internet sitesinden kaldırması, Ermeni Diasporası’nın tepkisine sebep oldu.
“1970’li yıllarda Kızıl Kmerlerin Kamboçyasını, 1980’li yıllarda Saddam Hüseyin’in Kürtleri öldürmesini, 1990’lı yılarda Bosna ve Ruanda’da soykırımları ve 2000’li yıllarda Darfur’da yapılan katliamları hatırlayın. Adolf Hitler’in ‘Ermenileri kim hatırlıyor?’ kelimelerini kullandığı söyleniyor.”
İsveç Entegrasyon Bakanı Erik Ullenhag’ın geçtiğimiz hafta ‘Yahudi Soykırımını Anma Günü’ vesilesiyle Stockholm’deki bir sinagogda yaptığı konuşmada söylediği bu sözler, iki ülke arasında küçük çapta bir diplomatik skandala yol açmıştı. Türkiye’nin girişimleri üzerine bu konuşma hükümetin resmi internet sitesinden kaldırıldı. Bu durum başta İsveç’te yaşayan Ermeniler olmak üzere Avrupa Ermenilerinin tepkisine yol açtı. Gazeteler ve internet sitesinde İsveç hükümeti, Türk baskısına boyun eğmekle suçlandı.
Soykırım tasarısına en çok o karşı çıkmıştı
İsveç Parlamentosu, geçen yıl 11 Mart’ta, 1915’te yaşananların ‘soykırım’ olduğuna yönelik tasarıyı bir oy farkla kabul etmişti. Muhalefetteki sol partilerin desteği ile geçen tasarıya iktidardaki sağ koalisyon partileri karşı çıkmıştı. İşin ilginç yanı tasarının Parlamento’dan geçmemesi için yoğun çaba sarf eden kişinin Erik Ullenhag olmasıydı. Daha geçen yıl Ermeni soykırımı tasarısının İsveç Parlamentosu’ndan geçmemesi için uğraşan Ullenhag’ın önceki hafta yaptığı konuşma, bu nedenle hem Ermenileri, hem de Türkleri şaşırtmıştı.