Federasyon’dan Ermeni Terörü Kurbanları Anısına Konferans - Haber Arşivi 2001-2011
24 Kasım 2024 - Հակական տոմար - Տարի : 4517 / Ամիս : Տրե / Օր : Լուսնակ / Ժամ : Լուսափայլ

Haber Arşivi 2001-2011 :

27 Ocak 2011  

Federasyon’dan Ermeni Terörü Kurbanları Anısına Konferans -

Federasyon’dan Ermeni Terörü Kurbanları Anısına Konferans

İngiltere Türk Dernekleri Federasyonu (İTDF), 1973-1985 döneminde Ermeni teröristler tarafından katledilen Türk diplomatları anısına bir konferans düzenliyor. 25-01-2011, SalıBu yıl beşincisi gerçekleşecek olan ‘Türk –Ermeni İlişkileri’ başlıklı etkinlikte Ermeni terörü kurbanları anılacak ve tarihi gerçekler tartışılacak. 4 Şubat 2011, Cuma akşamı London School of Economics’de gerçekleşecek olan konferansın konuk konuşmacısı Amerikalı tarihçi Profesör Justin McCarthy olacak. Konferansın oturum başkanlığını LSE’den İktisat tarihçisi Profesör Şevket Pamuk yapacak.

İTDF tarafından düzenlenen konferansın konuk konuşmacısı Profesör Justin Mc Carthy, nüfus, harita, demografi ve tarih araştırmaları dalında uzman bir bilim adamı. Amerika Birleşik Devletleri’nde Louisville Üniversitesi’nde profesör olarak görev yapan McCarthy’nin Balkan Yarımadası ve Yakın Doğu halklarıyla ilgili pek çok incelemesi ve yayınları var. Osmanlı İmparatorluğu hakkında ayrıntılı demografik çalışmalarda bulunan Prof. McCarthy, 2005 yılında TBMM’de Ermeni sorunu üzerine tarihi bir konuşma yapmıştı. ‘Ölüm ve Sürgün: Osmanlı Müslümanlarının Etnik Temizliği’, ‘Osmanlı Halkları Nüfusu ve İmparatorluğun Sonu’, ‘Van'da Ermeni İsyanı’, ‘Müslümanlar ve Azınlıklar’ konulu kitaplarında Ermeni sorunu konusunu geniş çaplı olarak incelemiştir.

Prof McCarthy’nin LSE’de gerçekleştireceği konuşma “Önyargı, Aldatma ve Ermeni Sorunu başlığını” taşıyor. McCarthy konferansta Batı dünyasında Ermeni sorunu konusundaki yerleşik önyargıları; konu hakkında bilgi sahibi olmayanların kendilerine sunulan gerçek dışı bazı bilgileri neden kolaylıkla kabullenmeyi tercih ettiklerini irdeleyecek.

Konferansın oturum başkanı Profesör Sevket Pamuk, 2008 yılından itibaren London School of Economics Üniversitesi’nde “Çağdaş Türkiye Çalışmaları Kürsüsü”nün başkanlığını yürütüyor. 1998-2006 yılları arasında Dünya İktisat Tarihçileri Derneği'nin Yönetim Kurulu üyesi olan Şevket Pamuk, 2003-2005 döneminde de Avrupa İktisat Tarihçileri Derneği'nin başkanlığını yaptı. Osmanlı-Türkiye iktisat tarihi üzerine çeşitli dillerde pek çok makale ve kitap kaleme alan ve kitapları uluslararası ödüllere layık bulunan Şevket Pamuk, Boğaziçi Üniversitesi Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Enstitüsü ve Ekonomi Bölümü öğretim üyesidir.

Amacımız Türk- Ermeni ilişkilerine olumlu katkıda bulunmak

İTDF Yönetim Kurulu adına Servet Hassan tarafından yapılan açıklamada konferansın amacı hakkında şöyle denildi;

“ Federasyonumuz her yıl Türkiye'nin Los Angeles Başkonsolosu Mehmet Baydar ve Konsolos Bahadır Demir’in Amerikan uyruklu bir Ermeni tarafından şehit edildiği 27 Ocak 1973 tarihi civarında bir anma konferansı düzenliyor. Türk diplomatlara karşı ilk saldırı olarak nitelenen bu olay, ileride başta ASALA olmak üzere çeşitli Ermeni terörist örgütünün gerçekleştireceği bir cinayetler zincirinin ilk halkası olmuştur. Bu yıl beşincisini düzenleyeceğimiz konferansta geçmiş yıllarda olduğu gibi, Ermeni sorunu konusunda anılan terörist grupları destekleyen kesimlerin yıllardan bu yana yürüttüğü olumsuz propaganda dışında pek fazla bilgi sahibi olmayan Batı dünyasına tarihi gerçekleri sunmaya çalışacağız. Amacımız bir daha aynı acıları yaşamamak için geçmişten ders almak suretiyle Türk- Ermeni ilişkilerine olumlu katkıda bulunmaktır. 1915 dönemi hem Ermeni hem de Türk toplumunun büyük acılar çektiği bir dönemdir. Konuk konuşmacımız Profesör Justin McCarthy, "Osmanlı İmparatorluğu'nda Zorunlu Göç ve Ölümler -Açıklamalı Harita" başlıklı çalışmasında 1770-1923 yılları arasında Osmanlı topraklarında göçe zorlananların 5 milyonunun Müslüman, 1.9 milyonunun Hıristiyan olduğuna işaret ederken, savaş ve iç çatışmaların acılarını, düşünüldüğünün aksine, daha çok Müslümanların yaşadığını gözler önüne seriyor. ”

LSE (London School of Economics) Üniversitesi’de 4 Şubat 2011, Cuma akşamı İngilizce olarak gerçekleşecek konferansa katılmak isteyenlerin 077 8890 8803’u arayarak ya da turkishfederationuk@yahoo.co.uk adresine e-mail atarak isimlerini kaydettirmeleri gerekiyor.





Bu haber kaynağından gelmektedir.

Haber metninde yer alan görüşler haber kaynağı () ve yazarına ait olup,
bolsohays.com sitesi haber hakkında herhangi bir görüş üstlenmemektedir.

Opinions expressed are those of the author(s)-(). They do not purport to reflect the opinions or views of bolsohays.com
+