AKPM'de Gül'den Ermenistan'a barış mesajı: Geçmişe değil, geleceğe bakalım - Haber Arşivi 2001-2011
24 Kasım 2024 - Հակական տոմար - Տարի : 4517 / Ամիս : Տրե / Օր : Լուսնակ / Ժամ : Այգ

Haber Arşivi 2001-2011 :

26 Ocak 2011  

AKPM'de Gül'den Ermenistan'a barış mesajı: Geçmişe değil, geleceğe bakalım -

AKPM'de Gül'den Ermenistan'a barış mesajı: Geçmişe değil, geleceğe bakalım

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi'nde (AKPM) parlamenterlere hitap etti.

Konseyin dönem başkanlığını yürüten Türkiye'nin çalışmalarını anlatan Gül, Ermenistan'a barış mesajları gönderdi. Ermeni vekillerin 1915 olaylarına ilişkin sorularına, "Tarihle beraber yaşarsak Avrupa'da kimse birbirinin yüzüne bakamaz. Geçmişe değil, geleceğe bakalım." şeklinde cevap veren Gül'ün bu sözleri alkışlandı. Cumhurbaşkanı, Türkiye'nin özgüven içinde reformlara devam edeceğini söyledi.
Strasbourg'da dün AKPM Genel Kurulu'na hitap eden Gül, Avrupalı parlamenterlerin Türk dış politikasına ilişkin sorularını cevapladı. Gül, AKPM'ye hitabında Avrupa'nın Müslüman göçmenlerin entegrasyonu ve yabancı düşmanlığının engellenmesi için gayret göstermesi gerektiğini söyledi. Türkiye-İsrail ilişkilerinin bozulmasından İsrail hükümetini sorumlu tuttu.

Cumhurbaşkanı, Ermeni milletvekili Naira Zohrabyan'ın "Türkiye ne zaman Ermeni soykırımını tanıyarak medeni devletler arasında yer alacak? "şeklindeki sorusunu da cevapladı. Türkiye'nin soykırım iddialarını kabul etmediğini ancak konunun araştırılması için bağımsız komisyon kurulmasını önerdiğini hatırlatan Gül, "I. Dünya Savaşı esnasında Balkanlar'dan Türkiye'ye göç eden 3 milyon Türk hayatını kaybetmiştir. Ancak, Atatürk'ten itibaren biz nesillerimizi geleceğe dönük, barışçıl ilişkileri teşvik eden bir eğitimden geçirdik. Tarihle beraber yaşarsak Avrupa'da kimse birbirinin yüzüne bakamaz. Yapacağımız iş şu: Hep beraber geleceğe bakmamız lazım. Biz de bölgedeki tüm ülkelerle Avrupa örneğindeki gibi barış içinde bir gelecek için gayret gösteriyoruz." dedi. Gül'ün sözleri Avrupalı parlamenterlerden ve salondaki misafir izleyicilerden büyük alkış aldı. Cumhurbaşkanı Gül, Ermenistan'la barış sürecinin devam ettiğini, ancak Kafkaslar'da kalıcı barış için Dağlık-Karabağ sorununun da çözülmesi gerektiğini ifade etti. Gül, Türkiye'de eksen kayması yaşandığı iddialarına ise "İngiltere, tarihten gelen bağı nedeniyle Commonwealth ülkeleriyle bugün yakın ilişki içerisindedir. Fransa'nın Afrika'da tarihten gelen ilişkilerini canlandırmasına bir şey denebilir mi? Türkiye'nin tarihten gelen dostluğu olan ülkelerle daha çok işbirliği içinde olmasını herkesin normal karşılaması gerekir." sözleriyle cevap verdi.

Cumhurbaşkanı Gül, Avrupalı parlamenterlerin Türkiye'deki gayrimüslim azınlıkların haklarına ilişkin sorulara da cevap verdi. Van'daki Akdamar Kilisesi'nin restore edildiğini ve Trabzon'daki Sümela Manastırı'nda ibadet edildiğini hatırlatan Gül, "Türkiye'de siyasi ve dini konular karıştırıldığı için bazı sıkıntılar yaşandı. Ancak, son yıllarda gayrimüslim azınlıklara ilişkin engeller kaldırılıyor. Her dine mensup vatandaşlarımız, hiçbir ayrımcılığa maruz kalmadan kendi dini inançlarının gereğini yerine getirebilir." dedi. Gayrimüslim azınlıkların yanında çoğunluktaki Müslümanların dini özgürlüklerini kısıtlayan uygulamaların kaldırıldığını hatırlattı. Bir Alman AKPM üyesinin Diyarbakır'daki KCK davasında belediye başkanlarının Kürtçe konuşmasının yasaklandığı yönündeki iddiasını da cevaplayan Gül, "Türkiye'de şiddete yakın gruplar bulunduğu iddiası varsa, bunu yargılayacak olan biz değil Türk mahkemeleridir. Ayrıca, sanıklar Türkçe bilmiyorsa istediği dilde savunmasını yapabilir. Türk mahkemeleri bunu kabul ediyor." şeklinde konuştu.

Gül Strasbourg'da, temaslarını izleyen gazetecilerle yaptığı sohbet toplantısında da parlamenterlerin sorularından rahatsızlık duymadığını ifade etti. "Eskiden bu tip sorulardan rahatsız olurduk" diyen Cumhurbaşkanı, şimdi ise Türkiye'nin büyük bir özgüven içinde olduğunu ifade ederek, "Türkiye Avrupa'nın dönüşümüne öncülük ediyor." dedi. Gül, geçtiğimiz hafta İran'ın nükleer programıyla ilgili İstanbul'da gerçekleştirilen zirveden sonuç çıkmamasına ilişkin yorumları da 'Türkiye'nin bu tip inisiyatiflerini küçültme çabası' olarak değerlendirdi.





Bu haber kaynağından gelmektedir.

Haber metninde yer alan görüşler haber kaynağı () ve yazarına ait olup,
bolsohays.com sitesi haber hakkında herhangi bir görüş üstlenmemektedir.

Opinions expressed are those of the author(s)-(). They do not purport to reflect the opinions or views of bolsohays.com
+