04 Ocak 2011
Ermenistan Enerji ve doğal Kaynaklar bakanı Armen Movsisyan, Ermenistan’da birkaç yıl sonra bakır arıtma tesisi kurulmasının ihtimal dışı olmadığını söyledi. NEWS.am muhabirine açıklamada bulunan bakan, bunun için herşeyden önce çıkarılan bakır madeni hacminin artırılması gerektiğini belirtti.
2010 yılında Ermenistan’da 116.4 bin bakır filizi üretildi, bu 2009’daki üretilen miktarı % 32.6 oranında aşmakta. Bakan’ın kanaatine göre, bakır madeni üretiminin birkaç yıl daha bu tempoda muhafazası durumunda bakır arıtma tesisinin ekonomik anlamda karlı olacağını belirtti.
Uzmanların değerlendirmesine göre; bakır arıtma tesisi, çıkarılan bakır filizinin 200 bin tonu aşması durumunda karlı olmakta. Benzeri bir arıtma tesisinin kurulması için 100 milyon dolarlık yatırım gerekli.
Avrupa’nın en büyük bakır arıtma tesisi yıllık 1.2 milyon bakır filizi işleyip, 550 bin ton bakır üretmekte. Diğer bir sorun ise bakırın işlenmesi esnasında büyük miktarda hiderojen sülfür (H2S) açığa çıkması, bunun depolanması veya gömülmesi ise mümkün değil.
Ermenistan’da faal Alaverdi kentinde bakır arıtma tesisi bulunduğunu, ancak bunun eski teknoloji kullandığını ve donanımının eskimiş olduğunu ve çevre için ciddi sorunlar yarttığını hatırlatalım