19 Ekim 2010
İtalya'nın Padova Kentinden Hrant Dink'e 'sözde Ermeni Soykırımı Adına Verdiği Mücadele' Nedeniyle Ödül Verildi.
İTALYAnın Padova kentinden Hrant Dinke sözde Ermeni soykırımı adına verdiği mücadele nedeniyle ödül verildi. Padova Belediyesi tarafından üç yıl önce açılışı yapılan ve her yıl dünya genelinde soykırımla mücadele edenler anısına 10 ağaç eklenen Doğrular Parkında, bu sene Hrant Dink anısına da bir armut ağacı dikildi. Dink adına verilen Doğruluk plaketini eşi Rakel Dink aldı.
Padova Belediye Başkanı Flavio Zanonato, Ermenistan Fahri Konsolosu Pietro Küçükyan, İtalya Ermeniler Derneği Başkanı Baykar Sivazliyan ve Hrant Dinkin eşi Rakel Dink tarafından, Doğrular Parkında adına dikili ağacın yanına yerleştirilen Hrant Dink isim panosunun açılışı yapıldı.
Açılışın ardından Doğan Haber Ajansı muhabirine konuşan Rakel Dink, Çok önemli bir çalışma. Ülkenin hafızasını uyanık tutmak ve vicdanlarını geliştirmek anlamında çok önemli bir adım. İtalyaya teşekkür ediyorum dedi. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin kararıyla ilgili yorum yapmak istemediğini belirten Rakel Dink, verilen ödülün bu kararla bağlantılı olmadığını ifade ederek, Bir çok ülke bu şekilde çok çalışma yaptı. Sadece ona bağlamıyorum diye konuştu.
ERMENİCE KONUŞTU
Açılışın ardından Padova Şehir Merkezinde bulunan Palazzo della Ragionede plaket töreni düzenlendi. Klasik müzik konseriyle başlayan törende, Doğrular Parkının fikir babası olan Prof. Dr. Giuliano Pisanonun sahneye davet ettiği Rakel Dink bir konuşma yaptı. Ermenice konuşan Dinkin sözlerini Ermenistan Fahri Konsolosu Pietro Küçükyan İtalyancaya çevirdi.
HEP GEÇİM SIKINTISI ÇEKTİK
Rakel Dink konuşmasında, Hrantı 9 yaşından beri, yetimhaneden tanıyorum. O tanıştığımızdan itibaren beni seviyordu ama, birbirimizi sevmeye 15 yaşında başladık. Evlendik, üç çocuğumuz oldu ve her zaman geçim sıkıntısı çektik dedi.
SADECE KÜRTÇE BİLİYORDUM
Mardinin Varto aşiretinden olan Rakel Dink, annesi öldükten sonra İstanbulda Ermeni Yetimhanesine geldiğini belirterek, Aşiretim sadece Kürtçe konuşuyordu. Ermenice ve Türkçeyi yetimhanede öğrendim diye konuştu. 1980lerde Ermenilerin Türkiyede küçük görüldüğünü iddia eden Rakel Dink, Ne zaman birinin dayak yemesi gerekse bu hep bir Ermeni oluyordu.Bu nedenle eşim iki dilde bir gazete çıkartarak bu kördüğümü açmak istedi. Eşim sadece Ermeniler değil diğer azınlıkların da maruz kaldığı adaletsizlikler üzerine yazmaya ve konuşmaya başladı. Önce Agos Türkçe çıkıyordu. Çünkü Türklerin de bu adaletsiz durumu bilmelerini istedi. Ayrıca bir çok Ermeni artık kendi dillerini konuşmuyor, sadece Türkçe biliyordu dedi.
TEHDİTLER BAŞLADI
Rakel Dink ayrıca, Bir süre sonra tehditler başladı. Önce gazeteye Ya bizi sev, ya da git mesajları geldi. Gün geçtikçe tehditler ağırlaştı. Hrant, yazarak ve konuşarak Ermenilerin durumunu herkesin bilmesini istedi. Arkadaşları Korkmuyor musun Büyük risk alıyorsun dediklerinde kendisi, Birisi söylemeli diye yanıtlıyordu. Yaşadığımız cehennemi cennete çevirmek istedi. Sevdiği ülke Türkiyenin daha iyiye gitmesini istedi. Eşim ülkede yapılması gerekeni yaptı. Gerekli cesareti kendi içinde buldu dedi.
Rakel Dink, konuşmasının ardından eşi Hrant Dink adına hazırlanan doğruluk plaketini Prof. Giuliano Pisaninin elinden aldı. Törende sözde Ermeni soykırımına karşı mücadele verdiği gerekçesiyle 1915 yılında ABDnin İstanbul Büyükelçisi olarak görev yapan Henry Morgenthau adına düzenlenen plaket de Ermenistan Fahri Konsolosu Pietro Küçükyana verildi.