19 Ekim 2010
Şişli Spor Kulübü’nün Türkiye Satranç Federasyonu’nun desteği ve KALDE’nin Ana Sponsorluğunda düzenlediği 1. Jirayr Ohanyan ÇAKIR Grand Prix Satranç Turnuvası 15-17 Ekim tarihleri arasında Swissotel Bosphorus’da 151 sporcunun katılımı ile gerçekleşti.
Şişli Belediye Başkanı Sn. Mustafa Sarıgül ve Türkiye Satranç Federasyon Başkanı Ali Nihat YAZICI’nın açılışını yaptığı turnuvanın Başhakemliğini Fuat Ergür yaptı. Turnuvanın kapanışında Türkiye Voleybol Federasyonu Başkanı Erol Ünal Karabıyık ve Türkiye Satranç Federasyonu Yönetim Kurulu Üyelerinden Ahmet Arda Kılıç hazır bulundular. Eski Türkiye Satranç Federasyon Eski Başkanlarından Hayri Özbilen eski Yönetim Kurulu üyelerinden Emekli Albay Cemalettin Talum ve Jirayr Ohanyan ÇAKIR’ın Ailesi’nin de hazır bulunduğu törende duygusal anlar yaşandı. Törende söz alan kişiler Jirayr Ohanyan ÇAKIR ile ilgili anılarını paylaştılar ve Türkiye’de Satranç Sporunun gelişmesine katkılarından dolayı duayenlerini minnetle andılar.
A ve B Kategori’lerinde 7 oturum sonucunda dereceye girenlere para ödülü verilen Turnuva’da, 10 yaş altı, 10-14 yaş ve 14-16 yaş grubu birincileri ile, Bayanlar ve Senyor Kategorisi birincileri ile Görme Engelli Sproculara da madalya takdim edildi.
A klasmanda İranli Morteza Darban 1. olurken , Görme engellilerde Uğur Yuvarlak Senior da Nurettin Reis B kategorisinde Hilmi Şirin 10 yaşta Levent Sözbir , 14 yaşta Ece Türkkan , 16 Yaşta Burak Çetiner bayanlarda Ece Türkkan Şampiyonluk kupa madalya ve hediyelerini aldılar.
Jirayr Ohanyan Çakır kimdir?
Jirayr Ohanyan ÇAKIR, 1923 yılında İstanbul'da doğdu. Satranç Sporu ile Galatasaray Lisesi’nde tanıştı. Kendi deyimiyle 1937-1943 yılları arasında pratik olarak oynadı ve Turhan Başak’ın onu İstanbul Türk Satranç Klübü’ne üye kaydettirmesiyle satrancın teorik yönüyle meşgul olma fırsatını elde etti.
Üstat Selim Palavan' dan bir yıl özel ders aldıktan sonra 1945’te bir şube açılmasını sağlayarak Şişli Spor Klübü’nde satranç kursları düzenlemeye başladı ve 400’den fazla öğrenci yetiştirdi. İlk satranç kursunda elli öğrencisi oldu, aynı yıl Şişli Spor Kulübü'nde altı kişilik kadroyla ilk satranç takımını kurdu. Şişli Spor Klübü bu süre zarfında satranç yönünden altın devrini yaşadı; gençlerden kurulu satranç ekipleri pek çok başarılara imza attı. 1950 yılında Şişli Spor Klübü'nün Genel Kaptanı oldu. 1963'te Dünya Satranç Şampiyonu T. Petrosyan ile tanıştı.
1964'te Şişli Spor Klübü’ne Başkan seçildi. 1964 Tel Aviv Satranç Olimpiyatı'nda Türk Milli Takım Kafile Başkanlığı ve Takım Kaptanlığı yaptı. 1964-1977 yılları arasında, Türkiye Satranç Federasyonu İdare Heyeti üyeliğinde bulundu. 1972'de Üsküp'te, 1974'te ise Nice'deki F.I.D.E. kongrelerine müşavir delege olarak katıldı. 1974'teki Kongre'de ilk Türk Milli delegasyonu üyelerindendi. Ülkemizde yazışmalı satrancın ekiplerinin kurulmasında büyük rol oynadı ve turnuvalarını takip etti.
Satranç Sporunun Devlet tarafından desteklenmesi ve resmileşmesi çalışmalarına katıldı.
1975'te İstanbul'da Sait Halim Paşa Yalısı'nda gerçekleşen 7'inci Balkan Şampiyonası organizasyonunu üstlendi.
1976-1977 yılları arasında, iki dönem, İstanbul Satranç Derneği Başkanlığı yaptı.
1976'da gerek Atina'daki 8'inci Balkan birinciliğinde, gerekse Libya'daki Satranç Olimpiyatı'nda Milli Takım kaptanıydı.
1976-1986 yılları arasında 6 Nokta Rehabilitasyon Merkezi'nde görmeyenlere satranç hocalığı yaptı.
1977'de Taksimliler Dereği'ne başkan seçildi.
1978-1982 yıllarında Türkiye Satranç Federasyonu Başkanlığı yaptı ve görevini büyük başarıyla yürüttü.
1980'de İstanbul'da Pera Palas Oteli'nde gerçekleşen 12'inci Balkan Satranç Şampiyonası'nın organizasyonunu üstlendi.
1982'de kendisine Türkiye Satranç Federasyonu Fahri Başkanlık payesi verildi.
Aynı yıl, FİDE Uluslararası Hakemlik (IA) belgesini aldı.
Yine aynı yıl Katerini Balkan Bireysel Birinciliği'nde Başhakemlik, Plovdiv 14'üncü Balkan Birinciliği'nde Milli Takım Kaptanlığı ve Milli Eğitim Bakanlığı'nın İstanbul Liselerarası Birinciliği'nde Başhakemlik yaptı.
1984'te, her yıl Satranç Oscar adayını seçen Uluslararası Satranç Yazarları Basın Birliği Jüri üyeliğine seçildi.
1986'de Türkiye Satranç Federasyonu Genel Sekreterliği görevini üstlendi. 1988'de ise Federasyonun Danışmanlık ve Haysiyet Kurulu üyeliğine seçildi.
1989'dan 2003 yılına kadar başta Galatasaray Lisesi, Üniversitesi ve İlkokulu olmak üzere, Feriköy Merametçiyan Ortaokulu, Esayan Lisesi, Karagözyan Yetimhanesi, Surp Haç Tıbrevank Lisesi, Pangaltı Mekhitaryan Lisesi, Bezciyan Ortaokulu, Sahakyan Nunyan Lisesi, Yeşilköy İlköğretim Okulu, Fındıklı İlköğretim Okulu ve birçok kurumda satranç hocalığı yaptı, sayısız satranç oyuncusu ve şampiyon yetiştirdi.
Düya şampiyonu Gary Kasparov'u İstanbul'a davet etti, Çırağan Sarayı'nda simultane tercümeleri bizzat kendisi yaptı.
İki kız, bir erkek üç çocuğu ve 4 torunu vardır. Kızı Linda Çakır 1972 yılında bayanlar satranç şampiyonu olmuştur.
K.Kovan