95 yıl sonra ilk ayin - Haber Arşivi 2001-2011
25 Kasım 2024 - Հակական տոմար - Տարի : 4517 / Ամիս : Տրե / Օր : Ցրօն / Ժամ : Թաղանթեալ

Haber Arşivi 2001-2011 :

19 Eylül 2010  

95 yıl sonra ilk ayin -

95 yıl sonra ilk ayin

95 yıl sonra özel izinle ayine açılan Akdamar Kilisesi ziyaretçi akınına uğradı

İlgili Foto Galeri 95 yıl sonra ilk ayinGaleriye gitmek için tıklayınız.95 yıl aradan sonra ilk kez bir günlüğüne ibadete açılan Akdamar Kilisesi'nde ayin başladı.

Hoparlörden verilen çan sesi ile kilise önünde toplanan din adamları, ayini başlatmak üzere kiliseye girdi. İç mekan darlığından dolayı sadece 50 protokol üyesi içeri alındı. Basın mensupları ise içeri alınmadı.

Dışarıda bekleyen konuklar için kilisenin Güney ve Batı cephesine iki ayrı dev ekran kuruldu. Ayini, Türkiye Ermenileri Patrikliği Ruhani Meclisi Patrik Genel Vekili Başpiskopos Aram Ateşyan yönetti.

Ayine, Almanya'nın Ankara Büyükelçisi Eckart Cuntz, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürü Osman Murat Süslü, Van Belediye Başkanı Bekir Kaya, Gevaş Kaymakamı Yusuf Güni, Gevaş Belediye Başkanı Nazmi Sezer, Ermeni cemaati üyeleri ile Almanya, Fransa ve Avrupa'nın çeşitli ülkeleri ile ABD'den gelen devlet temsilcileri katıldı. Ayin dolayısıyla 3 bin 500 kişi adaya gelirken sayının 5 bini bulması bekleniyor.


KİLİSEDE NİŞANLANDILAR
Van Gölü'ndeki Akdamar Adası'nda bulunan Akdamar Kilisesi'nde 95 yıl aradan sonra ilk kez yapılan ayin törenin ardından kilisede nişan töreni gerçekleştirildi.

Türkiye Ermenileri Patrikliği Ruhani Meclis Başkanı Tatul Anuşyan tarafından kilisenin içerisinde yüzükleri takılan Tıp Fakültesi mezunu Ermeni asıllı Tamara Alcal ile kuyumcu olduğu öğrenilen Avedis Bıçakçı çiftinin nişan töreninde, iki gencin ailesi duygulu anlar yaşadı.

Ermeni geleneklerine göre nişanlanan çift, yüzüklerinin takılmasının ardından Anuşyan ve ailesiyle fotoğraf çektirdi. Tamara Alcal, Akdamar Kilisesi'nde nişanlanmanın mutluluğunu yaşadığını belirterek, 95 yıl aradan sonra ilk kez ayin yapılan kilisede nişan yüzüklerinin takılmasından dolayı kendisini şanslı hissettiğini söyledi.

Alcal, Akdamar efsanesini bildiğini ve ailesinin de kendisine ''Tamara'' adını koymasının efsaneden kaynaklandığını dile getirerek, ''Adada yaşayan Tamara ile aşkının hikayesi son derece hüzünlü sona ermiş. Fakat ben ve nişanlımın sevgisi, burada yapılan nişanla bir ömür sürecek'' dedi.
AYİN TELAŞI
Sabah 07.30 sıralarında Van merkeze 45 kilometre uzaklıkta bulunan Gevaş ilçesindeki Akdamar İskelesi'ne gelmeye başlayan, aralarında Türkiye Ermeni Patrikliği Ruhani Meclis Başkanı Başrahip Tatul Anuşyan'ın da bulunduğu din adamları ile konuklar, teknelere alındı.

20 dakikalık tekne yolculuğunun ardından adaya ulaşan konuklar, ayin için hazırlıklara başladı. Ayin dolayısıyla Van Emniyet Müdürlüğü adada sivil giyimli 50 polis görevlendirdi. İskele çevresinde ise 500 polis görev aldı. Emniyet Müdürlüğü bünyesinde hizmet veren dedektör köpeği "Lady" ise iskele ve adada bomba aradı.

Jandarma Komutanlığı ile Sivil Savunma Müdürlüğüne ait botlar ve Ulusal Medikal Kurtarma Ekibi'nden 7'si uzman 30 sağlık görevlisi ayin dolayısıyla adada bulunduruluyor. Sağlık ekibinin yanı sıra Sağlık Müdürlüğüne ait hava ambulansı da adada bekletiliyor.

Teknik nedenlerden ötürü kilisenin çatısına asılamayan ve bu nedenle bazı kesimlerin tepkisini çeken haç da geçici yerine monte edildi. Ermeni Patriği Ruhani Meclis Başkanı Başpiskopos Aram Ateşyan da ayin öncesi Van Müftüsü Nurullah Arvas'ı ziyaret etti. Barış mesajları verdi: "Kilisede çan sesi duyulmayacak. Ama çan sesi bizim kulaklarımızda devamlı çınlayacak. Haç sorunu çıktı. Ancak biz izah etmeye çalıştık ki, bu acemice yapılacak bir iş değildir. Haçın daha doğrusu usta ellerle yerine koyulması lazım. inşallah huzur içerisinde geçer."

AKDAMAR KİLİSESİ
Van Valiliğinin teklifi ve Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'ın onayı ile yılda bir gün ayine izin verilen Van Gölü'ndeki ada üzerinde bulunan Akdamar Kilisesi, 915-921 yılları arasında inşa edildi. Daha sonra manastıra dönüştürülen kilise, 2007 yılında restore edilerek anıt müze olarak hizmet vermeye başladı.

Vaspurakan Kralı 1. Gagik tarafından Keşiş Manuel'e yaptırılan kilise, Ermeni halkı açısından büyük önem taşıyor. Ermeniler, bu kiliseyi ziyaret etmeyi, dini bir vecibe olarak görüyor.

Kutsal haç adına yaptırılan ve din adamlarının yetiştirilmesi açısından önem taşıyan kilisede, 1915 yılına kadar din adamlarının yetiştiği ve bu tarihe kadar ayin yapıldığı biliniyor. 1915 yılındaki Rus işgalinin ardından ayine
kapatılan ancak sit alanı olarak koruma altına alınan kilise, 95 yıl aradan sonra ilk kez bir ayine ev sahipliği yapıyor.

Adanın ortasında yer alan kiliseye batı ve güneyden birer kapı vasıtasıyla giriliyor. Zengin figürlerin yer aldığı kilise duvarlarında, İncil ve Tevrat'tan alınmış çeşitli sahneler bulunuyor.

Bu sahnelerden, Yunus Peygamber'in denize atılması, Hz. Meryem ve kucağında İsa, Adem ile Havva'nın cennetten kovulması, Hazreti Davut ile Kral Goliat'ın mücadelesi, Samson Filistinli ikilisi, ateşte üç İbrani genci, Aslan
ininde Daniel figürleri göze çarpıyor.

Dini ve dünyevi sahnelerden başka hayvan figürlerinin de göze çarptığı kilisenin iç tarafında ise günümüzde büyük ölçüde bozulmuş freskler yer alıyor.





Bu haber kaynağından gelmektedir.

Haber metninde yer alan görüşler haber kaynağı () ve yazarına ait olup,
bolsohays.com sitesi haber hakkında herhangi bir görüş üstlenmemektedir.

Opinions expressed are those of the author(s)-(). They do not purport to reflect the opinions or views of bolsohays.com
+