27 Ağustos 2010
Eski Ermeni Patriği Şinork Kalustyan'ın köyünde Türk ve Ermeniler bir asırdan fazla bir süredir aynı hasleti paylaşıyor. Köyün orta yerinde Türk ve Ermeniler tarafından 1912 yılında ortaklaşa yapılan okul binası halen ayakta duruyor ve restore edilmesi isteniyor
Eski Ermeni Patriği Şinork Kalustyan'ın doğdu köy olan Yozgat'ın Çandır ilçesine bağlı İğdeli köyünde, Türk ve Ermeni vatandaşları bir asırdan fazla bir süredir birlikte yaşayarak, ''Hoşgörü'' örneği sergiliyor.
Eski Ermeni Patriği Şinork Kalustyan'un halen akrabalarının bulunduğu, ölmeden önce de sıkça ziyaret ettiği Çandır ilçesinin İğdeli köyünün orta yerinde bulunan 1912 yılında köyde yaşayan Türk ve Ermeniler tarafından ortaklaşa inşa ettirilen okul binası, kullanılmadığı için bakım ve onarıma muhtaç olmasına karşın kardeşliğin simgesi olarak halen ayakta duruyor.
Köy Muhtarı Erhan Kokmazyürek AA muhabirine yaptığı açıklamada, okulun bir tarafında cami, diğer tarafında da kilise bulunduğunu, her iki ibadethanenin de zaman içerisinde yıkıldığını vurgulayarak, ''İbadethanelerden geriye sadece cami minaresi kaldı. Yan tarafına ise yeni bir cami inşa ettirdik. Eski dönemlerden kalan okul binamızın ise restore edilmesini istiyoruz'' dedi.
Atalarının Ermenilerle birlikte yaşayıp, kız alıp, verdiklerini, akrabalık ilişkilerinin geliştiğine dikkat çeken Muhtar Korkmazyürek, şunları anlattı:
''Bizim atalarımızdan, dedelerimizden anlatılan, duyduklarımız yaklaşık 380 ile 400 seneye dayanan bir tarihin olduğu söyleniyor. Ermeniler gelip buraya yerleşmişler, onlarla birlikte dedelerimizde yerleşmiş ve bir fiil dost kardeşlik içerisinde yaşamışlar. Şu anda da zaten Ermenilerle evlilikler olduğu için halen burada onların akrabaları da var. Ancak Ermenilerin ticari anlayışı biraz daha farklıymış bizden, dışarıya büyük şehirlere gitmiş çoğunluğu. Buradaki okul binası 1912 yılında yapılmış, Ermeni mimarisidir. Türklerle beraber yardımlaşmayla yapılmış, okul olarak. Burada okumuş büyüklerimizde var. Şinork Kalustyan burada okumuş, babası vefat ettikten sonra İngilizler tarafından götürüldüğü söyleniyor. Daha sonra okutulmuş ve Ermenilerin baş papazı olmuş. Papaz olduktan sonrada köyü bir kaç kez ziyaret etti. Bizde bunu gördük.''
Eski Ermeni Patriği Şinork Kalustyan'ın akrabası Hanifi Yılmaz da, Ermenilerin köye sonrada gelip yerleştiklerini vurgulayarak, şöyle konuştu:
''Köyümüze sanatkar Ermeniler gelmiş, burada ayakkabı yapmışlar, demir doğrama, terzilik yapmışlar, ayakkabı hususunda Kayseri'de ün salmışlar. Ama köyün kuruluşu onlardan çok eskiye dayanır. Köyümüze bir kabile gelmiş, çoğalmış. Ermenistan'da öşürü veremeyen sanatkar insanları getirip yerleştirmiş Osmanlı buraya. Bir bölümü Uzunlu Beledisinin ilçe olduğu dönemde bir kaç hane gelip oraya yerleşmiş, o dönemde. Daha sonra Ermeniler çocuklarının eğitimi amaçlı okul yaptırmışlar buraya. Kilise daha önceden varmış, bizim pek aklımız ermez. Yıllarca Ermenilelerle bir dost olarak yaşanmış. Hatta Türklere yardımda bulunmuşlar.''
''Patrik bu köylü ve dolaylı benim dayım oluyor'' diyen Yılmaz, ''Annem ile onun (eski Ermeni Patriği Şinork Kalustyan) annesi bir, babaları ayrı. Benim annem Türk Müslüman olandan doğma, onun babası ise Ermeni'' diye konuştu.