24 Ağustos 2010
Dink Cinayetinde İhmal İddiaları Soruşturulmayacak
Başbakan Erdoğan, gazeteci Hrant Dink'in öldürülmesinde MİT mensuplarının ihmali olup olmadığını soruşturamk için izin isteyen İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'na olumsuz yanıt verdi.
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nın Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink'in katledilmesinde Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) mensuplarının ihmali olup olmadığını soruşturmak için istediği izin talebine Başbakan Recep Tayyip Erdoğan olumsuz yanıt verdi.
Radikal gazetesinin haberine göre, Başbakanlık'tan Savcılığa gönderilen cevap yazısında, en düşüğü Operasyon Başkanı seviyesinde olan MİT mensuplarının soruşturulmasına izin verilmedi.
"Elimizde bilgi, belge yok"
Başbakanlık, savcılığın soruşturma talebini önce MİT Müsteşarlığı'na iletti ve konuyla ilgili görüş sordu. MİT'in yanıtında, "Hrant Dink cinayetiyle ilgili elimizde bilgi ve belge yok" denildi.
Başbakan Erdoğan, savcılığın talebini Başbakanlık Hukuk Müşavirliği'ne inceletti. Uzmanlardan biri "soruşturma izni verilsin' derken, diğeri "verilmesin" yönünde görüş belirtti.
Yapılan son değerlendirmede, Operasyon Başkanı ve daha üstündeki MİT mensuplarına soruşturma izni verilmedi.
Daha önce Atasagun için de izin vermemişti
Başbakan Tayyip Erdoğan, daha önce de yine Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın Ergenekon Şeması'nı hazırladığı gerekçesiyle soruşturma izni istediği eski MİT Müsteşarı Şenkal Atasagun için soruşturma izni vermemişti. Erdoğan, Atasagun'un görevini yaptığına ve soruşturmaya gerek olmadığına karar vermişti.
Üst düzey MİT mensuplarının soruşturulabilmesi için Başbakan'ın "olur"u gerek
Üst düzey MİT mensuplarının soruşturulabilmeleri için Başbakan'ın "olur" vermesi gerekiyor. 2937 sayılı Milli İstihbarat Teşkilatı Kanunu'nun cezai takibat iznini düzenleyen 26. maddesine göre Teşkilat mensuplarının görevlerini yerine getirirken, görevin niteliğinden doğan veya görevin ifası sırasında işledikleri iddia edilen suçlardan ötürü haklarında cezai takibat yapılması için Başbakan'ın izni gerekiyor