30 Temmuz 2010
Rusya, 988 yılında Hristiyanlığa geçişin yıl dönümünü (Vaftiz Günü) ilk kez resmi olarak kutladı.
Ülkedeki sivil toplum örgütleri, Rusya Devlet Başkanı Dimitriy Medvedev'in geçen ay onayladığı Hristiyanlığa geçiş bayramını anayasanın laiklik ilkesini ihlal ettiği gerekçesiyle eleştirirken, ülkede önemli nüfusa sahip Müslüman azınlık da bayramın kendilerini tamamen dışladığı gerekçesiyle tepki gösteriyor.
Rus Ortodoks Kilisesi Patriği Kirill, Hristiyanlığa geçişin yıl dönümü dolayısıyla devlet televizyonunda yaptığı konuşmada, ''Vaftiz Bayramı'nın kutlanmasına karşı çıkanlar, Rus halkını tarihi hatıralardan alıkoymaya çalışıyor. Bu insanlara cevap verme gereği bile duymuyorum. Böyle konuşan insanlar bu geleneğe bağlı değiller. Bu yüzden çoğunluğu da kendileri gibi bu bellekten mahrum bırakmaya hakları yoktur'' diye konuştu.
Kirill, Hristiyanlığın kabul edilmesinin ardından oluşan, her geçen gün güçlenen manevi destek sayesinde Rus halkının oluştuğunu söyleyerek, ''Eğer Rusya'nın tarihi Vaftiz değerinden vazgeçersek uygarlığımızın desteği olan tüm temellerden de vazgeçmemiz gerekir'' dedi.
Sovyetler Birliği'nin dağılmasının ardından yeniden güçlenmeye başlayan Rus Ortodoks Kilisesi, 1991 yılından beri göreve gelen iktidarlardan büyük destek aldı.
Rusya'daki Müslüman milletvekilleri, Medvedev'in 28 Temmuzu Vaftiz Günü Bayramı ilan etmesinin ardından İslam'ın modern Rusya topraklarına Araplar tarafından bin yıldan önce Hazar Denizi kıyısındaki Derbent kentinden gelişinin yıldönümünün de ulusal bayram olarak kutlanmasını istemişlerdi.
Vaftiz günü dolayısıyla ülke genelindeki kiliseler değişik etkinlikler düzenlerken, gün, başkent Moskova'da Ortodoks Kilisesi tarafından Puşkin Meydanı'ndaki konserle kutlandı.