Mıgırdiç Margosyan’dan Kürdan ve Çengelliiğne - Haber Arşivi 2001-2011
26 Kasım 2024 - Հակական տոմար - Տարի : 4517 / Ամիս : Տրե / Օր : Նպատ / Ժամ : Երկրատես

Haber Arşivi 2001-2011 :

12 Haziran 2010  

Mıgırdiç Margosyan’dan Kürdan ve Çengelliiğne -

Mıgırdiç Margosyan’dan Kürdan ve Çengelliiğne

Aras Yayıncılık geçen yıl Kasım ayında yayımladığı Zurna’dan sonra, Mıgırdiç Margosyan’ın çeşitli gazetelerde, yayımlanan yazılarını kitaplaştırarak, okurla buluşturdu. Her zamanki sıcak, mizahi üslubuyla yazılar yazan Margosyan’ın, Yeni Yüzyıl ve Yeni Gündem gazetelerindeki yazıları Kürdan ismi ile kitaplaşırken, Evrensel gazetesinde yazdığı yazılar Çengelliiğne ismi ile kitaplaştı.

1995’ten 2000’e uzanan bir dönemde Türkiye ve dünyada yaşanan olayları kapsayan bu denemelerinde Margosyan, siyasi, toplumsal ve kültürel gelişmelerin derinliklerinde yatan, çoğu zaman görülmeyen ya da görülmek istenmeyen olguları okuruna sunuyor. Margosyan, yazılarında, didaktik bir öğreticilikten uzak durarak, kâh neşeli kâh hüzünlü bir dille, kalemini sorunların tam yüreğine daldırmaktan da çekinmiyor.

Kürdan ve Çengelliiğne ile Margosyan, Türkiye’nin çok kritik bir dönemeçten geçtiği ve etkileri bugünkü pek çok gelişmeye de yansıyan yıllarını farklı bir gözle tekrar okurla buluşturuyor. Evrensel gazetesi muhabiri Metin Göktepe’nin katledilişi; “Hacı-Bacı koalisyonu” döneminde yaşananlar; Kürt illerinde süren savaşın yarattığı toplumsal tahribatın izleri; AB, insan hakları, Anayasa, azınlık hakları, Ermeni “mesele”leri... ve daha pek çok konu hakkında usta yazarın makalelerini okur bu kez kitaplarda okuma şansını bulacak.

MARGOSYAN’UN EDEBİYAT ÇALIŞMALARI

23 Aralık 1938’de Diyarbakır’da, Hançepek Mahallesi’nde (Gâvur Mahallesi) doğdu. İlk ve orta öğretiminden sonra İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Felsefe Bölümü’nü bitirdi.

1966-1972 yılları arasında Üsküdar Selamsız’daki Surp Haç Tıbrevank Ermeni Lisesi’nde müdürlüğün yanı sıra felsefe, psikoloji, Ermeni dili ve edebiyatı öğretmenliği yaptı. Daha sonra öğretmenliği bırakarak ticarete atıldı. Edebi çalışmalarını aralıksız sürdürdü. Marmara gazetesinde yayımlanan Ermenice öykülerinin bir bölümü Mer Ayt Goğmerı [Bizim Oralar] adıyla kitap haline getirildi (1984) bu kitabıyla 1988’de, Ermenice yazan yazarlara verilen Eliz Kavukçuyan Edebiyat Ödülü’nü (Paris-Fransa) aldı. Gâvur Mahallesi (1992), Söyle Margos Nerelisen? (1995) ve Biletimiz İstanbul’a Kesildi (1998) adlı Türkçe kitaplarını, 1999’da ikinci Ermenice kitabı Dikrisi Aperen [Dicle Kıyılarından] izledi. Gâvur Mahallesi Avesta Yayınları tarafından Li Ba Me, Li Wan Deran [Bizim O Yöreler] adıyla Kürtçe olarak yayımlandı (1999). Türkçe kaleme aldığı Tespih Taneleri (2006) adlı anı-romanı yazarın yayınevimizden çıkan son kitabıydı.

Evrensel gazetesinde “Kirveme Mektuplar” adlı köşesinde yazmayı sürdüren Margosyan’ın bu makalelerinin bir bölümü Lis Basın-Yayın tarafından Kirveme Mektuplar adıyla 2006’da Diyarbakır’da yayımlandı.

ANF NEWS AGENCY





Bu haber kaynağından gelmektedir.

Haber metninde yer alan görüşler haber kaynağı () ve yazarına ait olup,
bolsohays.com sitesi haber hakkında herhangi bir görüş üstlenmemektedir.

Opinions expressed are those of the author(s)-(). They do not purport to reflect the opinions or views of bolsohays.com
+