Gitmemeyi seçen Ermenilerin bulustugu festival - Haber Arşivi 2001-2011
01 Mayıs 2024 - Հակական տոմար - Տարի : 4516 / Ամիս : Ահեկան / Օր : Արեգ / Ժամ : Արփող

Haber Arşivi 2001-2011 :

25 Ağustos 2009  

Gitmemeyi seçen Ermenilerin bulustugu festival -

Gitmemeyi seçen  Ermenilerin bulustugu festival

uZuM orucunu hiç duydunuz mu? Peki Hatay ın Vakıflı köyunu?.. Ermenilerin Paskalya öncesi Buyuk Karnaval (Pun Paregentan) gununden baslayarak agustostaki Meryem Ana Yortusu’nda, (Surp Asdvadzadzin) uzumler kutsanana dek tuttugu oruçtur uzum orucu’.

Vakıflı köyu, Ermeni tehcirini haber alıp dağa çıkan Ermenilerden kalan tek köy. Vakıflı köyu dağa çıkma kararı almazken, 7 Ermeni köyunden yaklasık 4 bin 500 kisi, Musa Dağı’na çıkarak 40 gun kalır. Bir Fransız gemisi tarafından kurtarılıp Mısır’a, Port Said’e göturulurler. Dört yıl burada yasayan Hataylı Ermeniler, daha sonra köylerine geri döner. 1939’a kadar Fransız egemenliğinde olan Hatay’ın, bu tarihte Turkiye’ye katılacak olması yeni bir kararın esiğine getirir bölgedeki Ermenileri. Gidecekler mi, kalacaklar mı? Sonunda, bir grup gitmeye karar verir. Gidenlerden bir kısmı Lubnan’daki Bekaa Vadisi’nde, Vakıflı’ya benzer, Ermenilerden olusan bir köy kurar. Geride kalanlar ise Vakıflı köyunde toplanır. Ne de olsa artık 7 köyu dolduracak nufusları yoktur. İste böyledir Meryem Ana Festivali ve festivalin yapıldığı Vakıflı köyunun tarihi.

FESTİVAL BULUsTURUYOR’
Festival uzerine sohbet ettiğimiz Vakıflı Köyu Muhtarı Berç Karton, Bu asırlardır suregelen bir bayramımızdır. Her yıl Ağustos’un 15’inden önceki pazar gunune denk getirilerek kutlanır diyor. Ermenilerde uzumun kutsal olduğunu belirten Karton, festivalin aynı zamanda Bağbozumu Festivali’ olarak da kutlandığını anlatıyor:
uzumun olgunlasması bu dönemlerde olduğu için bu tarihler seçilmistir. İnancımız gereği bizde uzum, kutsanmadan gunah sayıldığı için yenmez. Bu yuzden kutsanıncaya kadar resmen uzum orucu tutarız. Festivalimizde uzumu kutsandıktan sonra yemeğe baslarız.”
Festivalin pek çok amaca hizmet ettiğini dile getiren Karton, En basta Musa Dağı eteklerinde oturdukları için adını buradan alan Musa Dağı Ermenilerini bir araya getirmek, senede bir defa bir araya geldiğimiz halkımızla hem köyumuzun sorunlarını tartısıp beraberce çözum uretmek, hem de Turkiye ve dunya sorunlarını tartısıp barısa katkı sunmak adına neler yapabiliriz’i tartısma fırsatı yakalıyoruz” diye konustu. Karton, Vakıflı köyunun Turkiye’deki organik tarım yapan tek köy olduğunu vurguladı.

KARDEs SOFRASI
Samandağ çok kulturluluğun besiği” diyen Cemaat Baskanı Garbis Kus, altyapı ve festival için mekan gibi sıkıntıları olduğunu dile getirdi. Kus, Vakıflı köyu Ermenileri bu besiğin temel taslarından bir tanesidir. Bu kardes sofrasında herkesin bir tabağı olmalı” diye konustu.





Bu haber kaynağından gelmektedir.

Haber metninde yer alan görüşler haber kaynağı () ve yazarına ait olup,
bolsohays.com sitesi haber hakkında herhangi bir görüş üstlenmemektedir.

Opinions expressed are those of the author(s)-(). They do not purport to reflect the opinions or views of bolsohays.com
+