Paşinyan: Azerbaycan`a yeni bir teklif sunduk -
Paşinyan: Azerbaycan`a yeni bir teklif sunduk
Ermenistan Başbakan Paşinyan "Ermenistan, Azerbaycan ile Nahcivan arasında iletişimi sağlamaya hazır, ancak Ermenistan'ın egemenliği ve toprak bütünlüğü hiçbir şekilde sorgulanamaz" diye konuştu. Fransa ile silah anlaşmasına yönelik eleştirileri de yanıtlayan Paşinyan Azerbaycan'ın İsrail'den silah aldığını hatırlattı.
Ermenistan Başbakanı Paşinyan düzenlediği basın toplantısında gündemdeki gelişmeleri değerlendirdi.
Paşinyan, “Bölgesel iletişim kanalları şimdiye kadar açılmadı, özellikle de bazı Rus meslektaşlarımızın 9 Kasım 2020 bildirisinin mantığıyla hiçbir ilgisi olmayan veya çelişen yorumları nedeniyle" dedi ve şöyle devam etti: “Yarın bile uygulamaya hazır olduğumuz Barış Kavşağı projesi kapsamında bölgesel iletişimlerin açılmasıyla ciddi şekilde ilgiliyiz"
Paşinyan, "Ermenistan, Azerbaycan ile Nahcivan arasında iletişimi sağlamaya hazır, ancak Ermenistan'ın egemenliği ve toprak bütünlüğü hiçbir şekilde sorgulanamaz" diye konuştu.
Türkiye ve Azerbaycan uzun süredir Zengezur Koridoru adını verdikleri proje ile Nahcivan ile Azerbaycan arasında Ermenistan topraklarından geçecek ancak Ermenistan yönetiminin kontrolü altıda olmayacak bir projeyi gündemde tutuyor. Ermenistan bu projeye karşı olmakla birlikte bölgesel iletişim ve ulaşım kanallarını açmaya hazır olduğunu yineliyor ve bu çerçevede "Barış kavşağı" projesini gündemde tutuyor.
Paşinyan ayrıca , Ermenistan Cumhuriyeti'nin KGAÖ'deki katılımını her düzeyde dondurduğunu ve kararın bu aşamada yeterli olduğunu söyledi.
Paşinyan, “Şimdilik başka bir karar almamız gerektiğini düşünmüyoruz, ancak bu ileride başka bir karar almayacağımız anlamına gelmiyor,” dedi.
Ermenistan, Karabağ savaşından bu yana Rusya ile ilişkilerini asgari düzeye indirme çabasında. Yerevan, Moskova'nın KGAÖ'de ortak olmalarına rağmen Azerbaycan saldırılarında Ermenistan'a yardım etmediğini her fırsatta dile getiriyor.
Ermenistan, ayrıca Bakü'de yapılacak COP29 iklim zirvesine katılım konusunda henüz bir karar vermedi, Başbakan Paşinyan "Zamanı gelince karar vereceğiz. Şu anda bir kararımız yok" dedi.
Paşinyan, kararın genel duruma, süreçlere ve atmosfere bağlı olacağını belirtti.
Azerbaycan, Ermenistan'ı Kasım ayında Bakü'de yapılacak COP29 iklim zirvesine katılmaya resmen davet etmişti.
Paşinyan Azerbaycan ile süren barış anlaşması müzakereleri ile ilgili olarak, "Şu anda ikili formatta çalışmamız konusunda ortak bir anlayış var ve bu yolda ilerlemeyi başardığımız sürece formatın doğru olduğunu düşünüyorum. Bunu Rusya Devlet Başkanı'na son telefon görüşmemizde doğrudan ve içtenlikle söyledim," dedi.
Fransa ile silah anlaşmasına yönelik eleştiriler: "Azerbaycan İsrail'den silah alıyor"
Azerbaycan Ermenistan'ın Fransa ile savunma alanında bir dizi anlaşma yapmasını eleştirmişti. Paşinyan bu konuda da şunları söyledi:
"Örneğin Fransa'yla askeri-teknik işbirliğimiz olduğu için, Hindistan'la askeri-teknik işbirliğimiz olduğu için eleştiriliyoruz. Azerbaycan'da şöyle bir eğilim var: Bölge dışı ülkelerin Ermenistan'ı silahlandırmasından bahsediyorlar. Ama örneğin Azerbaycan'ın İtalya'dan silah aldığı aşikar. Fransa'nın yanında bir ülke. Azerbaycan neden İtalya'dan silah alabiliyor da, Ermenistan Fransa'dan silah alamıyor? Azerbaycan örneğin Pakistan'dan silah alıyor. Azerbaycan neden Pakistan'dan silah alabiliyor da Ermenistan Hindistan'dan silah alamıyor? AB ve Batı'nın Ermenistan'ı silahlandırdığını söylüyorlar. Azerbaycan Slovakya, Sırbistan ve Bulgaristan'dan silah alıyor. En az 3 AB üyesi ülkenin Azerbaycan ile askeri-teknik işbirliği bulunmaktadır. Azerbaycan keza İsrail'den büyük miktarda silah alıyor."
Paşinyan şöyle devam etti: "Her devletin güçlü ve savaşa hazır bir orduya sahip olma hakkına sahip olduğunu defalarca söyledim. Uluslararası hukuk ve BM Şartı, silahlı kuvvetlere sahip olma ve meşru müdafaa hakkını devredilemez bir hak olarak kabul etmektedir. Yani her ülkenin kendini savunma hakkı vardır ve bu hak hiçbir şekilde tartışılamaz, çünkü uluslararası hukukta da devletlerin vatandaşlarını koruma yükümlülüğü çok iyi bilinmektedir."
Anayasa sorunu
Azerbaycan uzun süredir Ermenistan'ın Anayasası'nı değiştirmesini ve Dağlık Karabağ'a yönelik atıfların çıkarılmasını talep ediyor. Paşinyan bu konuda da şunları söyledi:
"Azerbaycan anayasası, Ermenistan anayasasından farklı olarak Ermenistan'a yönelik toprak talepleri içeriyor ancak Ermeni tarafı bu aşamada Azerbaycan anayasasının değiştirilmesini talep etmiyor. Çünkü barış anlaşması taslağının üzerinde mutabakata varılan maddeleri bu sorunu tamamen çözüyor."
Azerbaycan'a yeni teklif
Paşinyan, Ermenistan'ın Azerbaycan ile bir normalleşme anlaşması imzalamaya hazır olduğunu söyledi ve Yerevan'ın dün Bakü'ye diplomatik kanallar aracılığıyla mümkün olan en kısa sürede kısmi bir anlaşmaya varmak için bir teklif gönderdiğini açıkladı.
Paşinyan "Taslak barış anlaşmasında 17 madde var. Giriş bölümü de dahil olmak üzere on üçü tamamen kabul edildi... Yerevan'ın önerisi, kabul edilen maddeleri ve formülasyonları alıp bunları bir barış antlaşması olarak imzalamak... Öneri dün Bakü'ye sunuldu," dedi.
Paşinyan, Ermenistan ve Azerbaycan'ın daha sonra devam eden müzakereler yoluyla çözülemeyen anlaşmazlıkları çözebileceğini sözlerine ekledi.
Bu haber agos kaynağından gelmektedir.
Haber metninde yer alan görüşler haber kaynağı (agos) ve yazarına ait olup,
bolsohays.com sitesi haber hakkında herhangi bir görüş üstlenmemektedir.
Opinions expressed are those of the author(s)-(agos). They do not purport to reflect the opinions or views of bolsohays.com