​Aliyev: Ermenistan anayasasında değişikliğe gitmeli - Gündem
26 Kasım 2024 - Հակական տոմար - Տարի : 4517 / Ամիս : Տրե / Օր : Նպատ / Ժամ : Թաղանթեալ

Gündem :

03 Şubat 2024  

​Aliyev: Ermenistan anayasasında değişikliğe gitmeli -

​Aliyev: Ermenistan anayasasında değişikliğe gitmeli ​Aliyev: Ermenistan anayasasında değişikliğe gitmeli

Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev, "Ermenistan, kısa sürede kendi anayasasında ve diğer yasalarında toprak iddialarına ilişkin gereken değişiklikleri yapmalıdır" dedi. Ermenistan Başbakanı Paşinyan'dan ise yeni anayasa konusunda açıklamalar geldi.
Azerbaycan Cumhurbaşkanlığından yapılan açıklamaya göre, Aliyev, Parlamentolar Arası Birlik (PAB) Genel Sekreteri Martin Chungong’u kabul etti. Aliyev, görüşmede Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisinde (AKPM) Azerbaycan'a karşı düşmanca tavır sergilendiğini belirtti.

AKPM'nin bu tutumunun örgütün temel ilkeleri ile çeliştiğini vurgulayan Aliyev, "Eğer AKPM, Azerbaycan delegasyonunun haklarını iade etmezse Bakü Avrupa Konseyi ve AİHM’deki üyeliklerini gözden geçirecek" ifadelerini kullandı.

Aliyev, ülkesinin Ermenistan'la ilişkilerine yönelik, "Azerbaycan’la Ermenistan arasında şu an fiili barış söz konusu. Sınırda durum birkaç aydır sakin. Bu sürecin mantıksal olarak sona ermesi için ise bir barış anlaşması imzalanmalı ve Ermenistan Azerbaycan'a yönelik toprak iddialarından vazgeçmelidir" değerlendirmesinde bulundu.

Ermenistan’ın Bağımsızlık Bildirgesi'nin Azerbaycan’ın topraklarına yönelik iddialar içerdiğini, Ermenistan anayasasında da söz konusu bildirgeye atıfta bulunulduğunu savunan Aliyev, "Ermenistan, kısa sürede kendi anayasasında ve diğer yasalarında toprak iddialarına ilişkin gereken değişiklikleri yapmalıdır" dedi.

Ermenistan Başbakanı Paşinyan ise bugün Ermenistan Kamu Radyosu'na verdiği röportajda Yeni Anayasa ve Bağımsızlık Bildirgesi'nden bahsetti.

Paşinyan şöyle konuştu: "Neden kendimize şu soruyu sormuyoruz: Gürcistan'ın neden Ermenistan ile değil de Azerbaycan ve Türkiye ile derin savunma ilişkileri var? Bunun devletimizin temeline koyduğumuz mesajlarla bir ilgisi olabilir mi?"

Paşinyan şöyle devam etti: "Bugün gerçekten deklarasyonla ilişkilerimizi düzeltmemiz gerekiyor. Şimdi soru, devlet politikamızın buna yönelik olup olmadığı, devlet politikalarımızın bu mesaja göre yönlendirilip yönlendirilmemesi ve Dağlık Karabağ Ulusal Konseyi ile Ermenistan Yüksek Konseyi'nin Karabağ'ın yeniden birleşmesi kararına dayanmasının gerekip gerekmediğidir. Bu bir siyasi tercih meselesidir. Eğer öyleyse, bu asla barışa sahip olamayacağımız anlamına gelir. Bu artık savaşa gireceğimiz anlamına geliyor."

Paşinyan, gazetecinin yeni anayasayla yeni, dördüncü bir cumhuriyet ilan edilip edilemeyeceği sorusuna, bunun seçeneklerden biri olduğunu söyleyerek yanıt verdi.

Paşinyan, Ermeni yetkililerin Azerbaycan'ın baskısı altında anayasa değişikliği başlattığı iddiasına da bir metaforla yanıt verdi ve şöyle konuştu: "Görevimiz çevremizin bize karşı neden saldırgan olduğunu anlamaktır. Kaba bir örnek vereyim: Düşünün ki ikimiz de aynı yolda yürüyoruz, A noktasından B noktasına gitmemiz gerekiyor. Yol boyunca yürüyoruz ve yolun iki yanında boğaların durduğunu ve ikimizin de tepeden tırnağa kırmızı elbiseler içinde olduğumuzu görüyoruz. O yolculukta o kırmızı elbise içimizi ısıtır ama o yolu yürümek zorundayız. Bir karar vermemiz gerekiyor, o kırmızı kumaş benim için yürümeye devam edecek kadar değerli olabilir mi? Ya da kırmızı kıyafeti değiştirmeli, çıkarmalı, bir kalıntı olarak paketleyip, geçmişin bir parçası olarak algılamalı ve hareket etmemiz gereken ortama göre mi giyinmeliyiz? Kırmızı elbiseyle yürümemiz durumunda o yolu geçemeyeceğimizi garanti ederim, ancak o yolu kırmızı elbise olmadan geçeceğimizi garanti edemem"

"Anayasa referandumu, halkın devlet dışı bir halktan devlet halkına dönüşeceği andır" diye konuşan Paşinyan'a göre yeni anayasa referandumu ile halkla devlet arasındaki "genetik uçurumun doldurulması" söz konusu olacak.

Paşinyan yeni anayasa ihtiyacını şu sözlerle de gerekçelendirdi:

"2018 devrimi sonrasında Anayasa'nın değiştirilerek yarı başkanlık sistemine dönülmesi yönünde görüşlerin ortaya çıktı. Ben bu bakış açısını paylaşmıyordum. Savaştan sonra, yarı başkanlık sistemi olsaydı belki işler daha farklı yürürdü düşüncesi yeniden ortaya çıktı. Açıkçası savaşın hemen ardından öyle düşünmeye başladım. Çünkü mevcut Anayasa'da başkomutan-ordu ilişkisi açısından savaş sırasında belirginleşen boşluklar var."

Ermenistan'da anayasanın Azerbaycan baskısıyla değiştirildiği yönünde eleştiriler mevcut.






Bu haber agos kaynağından gelmektedir.

Haber metninde yer alan görüşler haber kaynağı (agos) ve yazarına ait olup,
bolsohays.com sitesi haber hakkında herhangi bir görüş üstlenmemektedir.

Opinions expressed are those of the author(s)-(agos). They do not purport to reflect the opinions or views of bolsohays.com
+