Türkiye`de Hıristiyan Ve Yahudi Sofralarıanna Maria Beylunioğlu Yöneticiliğinde -
Türkiye`de Hıristiyan Ve Yahudi Sofralarıanna Maria Beylunioğlu Yöneticiliğinde
(Atölye dili Türkçedir ve program boyunca tartışılacak metinler Türkçe ve İngilizcedir.)
(Atölye 8. hafta hariç çevrimiçidir.)
Son yıllarda yemek, yaşamamızı sürdürmemiz için gerekli olan besin değerinin yanında, toplumların devamlılığını ve onları daha da yakından tanımamızı sağlayan toplumsal belleğin önemli öğelerinden biri olarak kabul edilmeye ve hayatımızda giderek artan bir şekilde yer almaya başladı.
Yemek-kültür ilişkisine artan bu ilgi, dünyadaki ve Türkiye’deki birçok topluluk gibi Türkiye’deki Hristiyan, Yahudi ve diğer Müslüman olmayan toplumların kültürel mirasını ortaya koyma ve devamlılığını sağlama açısından hayati bir önem taşıyor.
Türkiye coğrafyasındaki Müslüman olmayan toplulukların sofra kültürlerini mercek altına alacak olan bu atölyede, Türkiye’de “azınlık” olarak bilinen Rum, Yahudi, Ermeni ve Süryani sofra kültürlerinin yanı sıra, İstanbul’da ve Anadolu’da azalarak da olsa süregelen varlıklarıyla Levanten, Antakya ve çevresindeki Rum Ortodokslar gibi farklı toplulukların mutfaklarıyla birlikte, sınırları Türkiye’yi de içine alacak şekilde Ortadoğu’ya açılan Levant Mutfağı ele alınacaktır.
Atölye ayrıca bahsi geçen toplulukları nostaljik birer nesne haline getirerek ele almak yerine, yemeğin başrolü üslendiği günlük yaşam pratiklerinin, bayramların, perhizlerin, cenazelerin ve düğünlerin etrafında şekillenen sofra kültürlerini, geçmişten bugüne ve bugünden geleceğe aktarılması gereken kültürel belleklerini ortaya koyarak tanımayı ve anlatmayı amaçlamaktadır.
Dr. Anna Maria Beylunioğlu yöneticiliğinde bir hafta hariç çevrimiçi gerçekleştirilecek atölye, son yıllarda oluşan popüler kültür, akademik yazın ve Ingrid Braggiotti, Levon Bağış, Muzaffer İris, Sibel Cuniman Pinto, Silva Özyerli, Sula Bozis, Takuhi Tovmasyan, Yasmina Lokmanoğlu, Zafer Yenal gibi alanında uzman, akademisyen ve yemek kültürü yazarlarının eşliğinde, farklı temaların etrafında şekillenecektir. Yüz yüze gerçekleştirilecek son haftada, bahsedilen kültüre ait yemeklerin yer alacağı bir sofra etrafında bugünün sosyo-ekonomik ve siyasi konjonktüründen azade olmayan bu kültürlerin geleceğe ne şekilde dönüşerek aktarılabileceğini tartışmaya açacaktır.
Atölye program içeriğine buradan ulaşabilirsiniz.
5 Ekim – 23 Kasım 2022 tarihleri arasında düzenlenecek atölyenin kontenjanı 20 kişiyle sınırlıdır.
Atölye son hafta haricinde çevrimici yürütülecek ve atölyeyi tamamlayan katılımcılara Yesayan Salonu tarafından Türkiye’de Hıristiyan ve Yahudi Sofraları Katılım Belgesi verilecektir.
Atölyenin tüm oturumlarına haftalık olarak katılmak mümkündür. (Her oturum 400 TL’dir.)
Yönetici: Anna Maria Beylunioğlu
Süre: 8 hafta (18 saat)
Gün ve Saat: Çarşamba, 19:00-21:00
Ücret: 2400 TL*
Son Başvuru Tarihi: 30 Eylül 2022
ATÖLYE KATILIM FORMU
* a) Öğrencilere b) 23 Eylül’e kadar kayıt yaptıranlara c) www.arasyayincilik.com sitesinden 400 liralık alışveriş yapanlara %20 indirim uygulanacaktır.
** Katılım belgesi almaya hak kazanmak için sekiz dersin en az beşine katılmış olmak zorunludur.
*** Atölye çalışması sırasında kullanılacak kitaplar Aras Yayıncılık’ın Beyoğlu Tünel’deki merkezinde atölye katılımcılarına %40 indirimle sunulacaktır.
**** Zoom üzerinden yapılacak çevrimiçi atölyede, katılımcılara bağlantılar e-mail yoluyla gönderilecektir.
***** Banka Hesap Bilgileri:
ARAS YAYINCILIK İTH. İHR. LTD. ŞTİ.
Garanti Bankası, Galatasaray Şubesi
Hesap No: 068- 6297699
Iban: TR280006200006800006297699
Dekonta “Türkiye’de Hıristiyan ve Yahudi Sofraları Atölyesi katılım ücreti” bilgisi, isim soyisim ile birlikte işlenmeli ve dekontun kopyası bilgi@yesayansalonu.com adresine gönderilmelidir.
Anna Maria Beylunioğlu Profesyonel şeflik eğitimi de almış bir sosyal bilimcidir. Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler üzerine lisans ve yüksek lisans eğitimi aldıktan sonra doktora eğitimini İtalya’nın Floransa şehrindeki Avrupa Üniversitesi Enstitüsü’nün Sosyal ve Siyasal Bilimler Bölümü’nde tamamlamıştır. Dr. Beylunioğlu, din-devlet işleri, din özgürlüğü ve Türkiyeli dini azınlıklar alanlarında iki kitap, çeşitli kitap bölümleri, dergi makaleleri ve fikir yazılarının da dahil olduğu geniş çapta yayınlar yapmıştır. Beylunioğlu, yemek kültürü ve gastro-diplomasi ile ilgili makaleler kaleme almakta (bunlardan bazılarına www.mutfaktakiakademisyen.com ya da editörlerinden olduğu www.nehna.org web sitesinden ulaşılabilir) ve MEF, Koç ve Bahçeşehir Üniversitesitelerinde “Yemek, Siyaset ve Toplum” ve “Din, Siyaset ve Toplum” dersleri vermektedir.
Bu haber yesayansalonu kaynağından gelmektedir.
Haber metninde yer alan görüşler haber kaynağı (yesayansalonu) ve yazarına ait olup,
bolsohays.com sitesi haber hakkında herhangi bir görüş üstlenmemektedir.
Opinions expressed are those of the author(s)-(yesayansalonu). They do not purport to reflect the opinions or views of bolsohays.com