​`Ermeni soykırımı`nı hangi ülkeler resmen tanıyor? - Gündem
26 Kasım 2024 - Հակական տոմար - Տարի : 4517 / Ամիս : Տրե / Օր : Նպատ / Ժամ : Հուրփեայլեալ

Gündem :

23 Nisan 2021  

​`Ermeni soykırımı`nı hangi ülkeler resmen tanıyor? -

​`Ermeni soykırımı`nı hangi ülkeler resmen tanıyor? ​`Ermeni soykırımı`nı hangi ülkeler resmen tanıyor?

ABD Başkanı Joe Biden’ın, 1915 olaylarını "Ermeni Soykırımı" olarak, 24 Nisan anma törenlerine denk gelecek şekilde bu hafta sonu resmen tanımak için hazırlandığı bildirildi. ABD tarihinde ilk kez bir başkanın resmi olarak "Ermeni Soykırımı"nı tanıması bekleniyor.

Biden’den önceki ABD başkanları, 24 Nisan’da, 1915 olayları için “Ermeni soykırımı” yerine, “felaket” veya “tarihin karanlık dönemi” gibi ifadeler kullanıyordu.

Amerikan basınının, Beyaz Saray yetkililerine dayandırarak verdiği haberlerde, seçim öncesi verdiği vaatlere uygun olarak “Ermeni Soykırımı"nı resmen tanıyacağı belirtilen Biden’in, son dakika fikrini değiştirme ihtimali de dışlanmıyor.

Kongre’de her iki siyasi gruptan da 100’den fazla üye Biden’e gönderdikleri yazılı mektupta, “Ermeni Soykırımın"ın Başkan tarafından ilk defa resmen tanınmasını istedi.

Diğer taraftan basında çıkan bazı iddialara göre, ABD Başkanı Joe Biden'ın bugün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı araması bekleniyor. İki liderin ilk görüşmesinin gerçekleşmesi halinde, "Ermeni Soykırımı" konusunun da konuşulacağı tahmin ediliyor.

Resmi olarak 'Ermeni Soykırımı'nı tanıyan ülkeler'

Ankara’nın 1915 Olayları diye tanımladığı Osmanlı İmparatorluğu’undaki yüz binlerce Ermeni vatandaşın zorunlu göçe tabi tutulmasını "soykırım" olarak resmen kabul eden ülke sayısı ise 31.

Bugün "Ermeni soykırımı"nı resmen tanıyan ülkeler: Almanya, Arjantin, Avusturya, Belçika, Bolivya, Brezilya, Bulgaristan, Kanada, Şili, Kıbrıs Rum Yönetimi, Çekya, Ermenistan, Fransa, Yunanistan, İtalya, Libya, Litvanya, Lübnan, Lüksemburg, Hollanda, Paraguay, Polonya, Portekiz, Rusya, Slovakya, İsveç, İsviçre, Suriye, Vatikan, Venezuela, Uruguay.

Birleşik Krallık'ın parçaları olan Galler, İskoçya ve Kuzey İrlanda'da soykırımı tanıyor ancak İngiltere henüz bu yönde resmi bir açıklama yapmadı.

İspanya'da da Bask Parlamentosu soykırım olarak tanımlayan bir deklarasyon yaptı. Avustralya'nın Yeni Güney Galler eyaleti de 1915 olaylarını bir soykırım olarak kabul ediyor.

ABD'de Kongresi, 'Ermeni Soykırımı'nı tanıyor

ABD'de Senato 2019 yılında, 1915 olaylarını oy birliğiyle soykırım olarak kabul ettiğini açıklamış, ancak Donald Trump yönetimi, 1915 olaylarını "soykırım" olarak görmediklerini ilan etmişti.

Eski Başkan Donald Trump, 24 Nisan 2019'daki açıklamasında "20'nci yüzyılın en kötü kitlesel kıyımlarından biri" derken "soykırım" ifadesini kullanmamıştı.








Bu haber euronews kaynağından gelmektedir.

Haber metninde yer alan görüşler haber kaynağı (euronews) ve yazarına ait olup,
bolsohays.com sitesi haber hakkında herhangi bir görüş üstlenmemektedir.

Opinions expressed are those of the author(s)-(euronews). They do not purport to reflect the opinions or views of bolsohays.com
+