Destek ol, Gomidas sahnede yaşasın -
Yolcu Tiyatro`nun yeni projesi Gomidas, Osmanlı döneminde yaşamış, Ermeni müzisyen ve araştırmacı Gomidas Vartabed`in hayat hikâyesini sahneye taşıyor. Oyun, Destek ol, Gomidas sahnede yaşasın sloganıyla 29-30-31 Ocak tarihlerinde sahnelenecek.
Yolcu Tiyatro'nun yeni projesi "Gomidas", Osmanlı döneminde yaşamış, Ermeni müzisyen ve araştırmacı Gomidas'ın hayat hikâyesini sahneye taşıyor.
Oyun, 24. İstanbul Tiyatro Festivali kapsamında 27 Kasım'da Kumkapı'daki Surp Vortvots Vorodman Kilisesi'nde dünya prömiyerini yaptı.
"Joko'nun Doğum Günü", "Kapıların Dışında" ve "Kürklü Venüs" gibi oyunlarla tanınan Yolcu Tiyatro, bugüne dek hiçbir kuruluş ve şahıstan maddi destek almadan yoluna devam ediyor.
Tiyatro, pandemi koşullarından dolayı sınırlı sayıda seyirci kapasitesiyle, kilisede ve özel bir tasarımla "Gomidas" oyununu sahneliyor. Sosyal mesafe sebebiyle boş bırakılacak koltuklar, hatıra bileti ve kişiye özel tasarımlarla destekçileriyle buluşacak.
Ermeni besteci ve müzikolog Gomidas Vartabed'in hayatını ve yaşamının önemli dönüşümlerini konu alan oyunda Gomidas'a Fehmi Karaaslan hayat veriyor. Ahmet Sami Özbudak'ın yazıp yönettiği, süpervizörlüğünü ve yapımcılığını Ersin Umut Güler'in yaptığı oyunda, Hagop Mamigonyan şefliğindeki 40 kişilik Lusavoriç Korosu oyun boyunca Gomidas Vartabed'in eserlerini seslendiriyor.
Oyun izleyicisine Türkçe ve Fransızca olmak üzere iki dil seçeneği de sunuyor.
"Destek ol, Gomidas sahnede yaşasın" sloganıyla 29-30-31 Ocak tarihlerinde sahnelenecek oyunun biletleri ve isme özel Gomidas Hatıra Setleri mobilet.com üzerinden alınabiliyor.
Gomidas hakkında
Gomidas Vartaped, gerçek adıyla Soğomon Kevork Soğomonyan besteci, etnomüzikolog ve koro şefidir. 1869, Kütahya'da dünyaya geldi. Ermeni Klasik Müziği'nin kurucusu olarak adlandırılır. Bir yaşındayken annesi, 10 yaşındayken babası öldü. 1881'e kadar babaannesinin yanında büyüdü. Eçmiadzin'deki Ermeni kilisesi ruhban okuluna giderek 1895'te burada papaz oldu. 7. yüzyılda yaşamış bir Ermeni halk ozanı olan Katolikos Gomidas'ın ismine atfen Gomidas adını aldı.
Eçmiadzin Manastırı korosunda bulunduktan sonra 1896'da Berlin'e giderek müzikoloji öğrenimi gördü ve 1899'da müzikoloji doktoru payesini aldı.
24 Nisan 1915'te 234 Ermeni aydınıyla birlikte tutuklanıp Çankırı'ya sürgüne gönderilen Gomidas daha sonra Paris'teki bir sanatoryuma yatırıldı ve kalan hayatını burada tamamladı.
Bu haber kaynağından gelmektedir.
Haber metninde yer alan görüşler haber kaynağı () ve yazarına ait olup,
bolsohays.com sitesi haber hakkında herhangi bir görüş üstlenmemektedir.
Opinions expressed are those of the author(s)-(). They do not purport to reflect the opinions or views of bolsohays.com