Beyrut: 2 bin 750 ton amonyum nitrat patladı -
Lübnan`ın başkentinde dün meydana gelen patlamanın şoku sürerken patlamanın gerçekleştiği bölgedeki amonyum nitrat stoğu en büyük soru işareti.
Lübnan'ın başkenti Beyrut'in liman bölgesinde dün meydana gelen şiddetli patlamada resmi verilere göre şimdiye kadar en az 100 kişi hayatını kaybetti, 4 binden fazla kişi de yaralandı.
300 bin kişi evsiz kaldı
Patlamayı Hiroşima ve Nagazaki patlamalarına benzeten Beyrut Valisi Mervan Abbud, 300 bin kişinin evsiz kaldığını, zararın 3 milyar dolar civarında olduğunu duyurdu.
"Korku filminin içinde gibiydik"
Patlama sonucunda kentteki üç hastanenin büyük hasar gördüğünü belirten sağlık çalışanı Dr. Mirna Doumit, Al Jazeera'nin haberine göre şunları söyledi:
"İçerideki hastaları başka hastanelere tahliye etmek zorundaydık. Harabeye dönen üç hastane dışındaki iki hastanede de hasar vardı.
"Tam bir kaos ortamı yaşadık ve patlama zaten kanayan sağlık sistemimize büyük zarar verdi.
"Hastanelerde görevde olan üç hemşiremizi kaybettik. Olanları tarif edecek kelime bulamıyorum. Bu, sanki hepimiz bir korku filminin içindeymişiz gibiydi."
Ulusal yas ilan edildi
Lübnan Başbakanı Hasan Diyab, patlamanın kurbanları için Çarşamba gününün ulusal yas ilan edildiğini açıkladı.
Liman yakınındaki patlayıcı maddelerin bulunduğu alanda gerçekleşen patlamayla ilgili soru işaretleri ise sürüyor.
Amonyum nitrat oranı korkutucu
Lübnan Cumhurbaşkanı Mişel Avn, Beyrut Limanı'ndaki patlamada 6 yıldır bir depoda tutulan 2 bin 750 ton amonyum nitratın infilak ettiğini belirtti.
Avn, Cumhurbaşkanlığına ait Twitter hesabından yaptığı yazılı açıklamasında, herhangi bir güvenlik önlemi alınmadan 2 bin 750 ton amonyum nitratın 6 yıl boyunca bir depoda tutulmasının 'kabul edilemez' olduğunu söyledi.
Yetkililerden patlamanın sabotaj olup olmadığı konusunda net bir açıklama gelmedi.
Olayın gerçekleştiği ilk saatlerde deponun Hizbullah'a ait olduğu, saldırının İsrail tarafından yapıldığı öne sürülmüştü. Ancak Hizbullah deponun kendilerine ait olmadığını açıkladı.
Amonyum nitrat nedir?
Lübnanlı yetkililerin yıkıcı Beyrut patlamasına neden olduğunu söyledikleri amonyum nitrat, onlarca yıl boyunca sayısız endüstriyel patlamaya neden olan gübre olarak yaygın olarak kullanılan kokusuz kristal bir madde.
Akaryakıtlarla birleştirildiğinde, amonyum nitrat, inşaat sektöründe yaygın olarak kullanılan güçlü bir patlayıcı yaratır, aynı zamanda doğaçlama patlayıcılar için Taliban gibi silahlı gruplar tarafından da kullanılır.
Normal depolama koşullarında ve çok yüksek ısı olmadan, amonyum nitratın tutuşturulması zordur. Bunun nedeni bir oksitleyici olmasıdır - yanmayı yoğunlaştırır ve diğer maddelerin daha kolay alev almasına izin verir, ancak kendisi çok yanıcı değildir.
Bu nedenlerden dolayı, nerede depolanabileceğine dair genellikle çok katı kurallar vardır: örneğin, yakıtlardan ve ısı kaynaklarından uzak tutulmalıdır.
Yük gemisiyle ilgisi var mı?
Amonyum nitrat oranının çok yüksek miktarda bulunması ise yine temel soru işaretlerinden.
Yetkililer bu miktarın liman kentinde bulunmasının sebebi olarak 2013 yılında Gürcistan'dan Mozambik'e doğru yola çıkan ve Beyrut limanında bulunduğu sırada bilinmeyen sebeplerle yola devam etmesine onay verilmeyen bir yük gemisi olduğunu söylüyor.
Yedi senedir limanda kendi haline bırakılan gemideki yüklerin bir depoya çekildiği de yetkililer tarafından verilen bilgiler arasında.
ABD'den "zehirli gaz" uyarısı
Beyrut'taki ABD elçiliğinden yapılan yazılı açıklamada, "patlamada zehirli gazların açığa çıktığına dair haberlerin olduğu belirtildi ve vatandaşlara evlerinde kalmaları ve mümkünse maske kullanmaları uyarısı yapıldı.
BM görevlileri de yaralandı
Patlamada hükümet binası, Finlandiya Büyükelçiliği ve eski Başbakan Saad Hariri'nin rezidansı da zarar görürken Birleşmiş Millerler'in (BM) barış misyonu UNIFIL'e bağlı bir geminin de zarar gördüğü ve mavi bereli askerler arasında da yaralananlar olduğu belirtildi.
Dünyadan taziye mesajları
ABD: Bir tür bomba olabilir
Avrupa Birliği, Fransa ve BM'den de Lübnan'a destek mesajları geldi. ABD Başkanı Donald Trump, "bunun korkunç bir saldırı gibi göründüğünü" söyledi.
Trump, Beyaz Saray muhabirlerinin neden böyle düşünüldüğünü sorması üzerine ise şu yanıtı verdi:
"Generallerimizin bazıları ile görüştüm. Bunun bir saldırı olduğunu düşünüyor gibilerdi. Bu bir tür üretim patlaması falan değildi."
Almanya: Sarsıldık
Almanya Başbakanı Angela Merkel, patlama karşısında sarsıldığını belirtirken Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas da Lübnan'ın yanında olduklarını belirten bir Twitter mesajı attı.
Maas öte yandan, kentteki Almanya Büyükelçiliği çalışanları arasında da yaralılar olduğunu açıkladı.
Türkiye: Her tür yardıma hazırız
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Twitter hesabından Arapça yaptığı paylaşımda, şunları kaydetti:
"Beyrut Limanı patlamasında hayatını kaybedenlerin akrabalarına ve yakınlarına taziyelerimi sunar ve Allah'tan kendilerine sabır ve metanet dilerim. Ayrıca yaralılara acil şifalar dilerim. Türkiye'de bizler, her daim Lübnan'ın ve Lübnanlı kardeşlerimizin yanında duracağız."
Lübnan'daki patlama sonrasında Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın dün akşam Twitter hesabı üzerinden bir açıklama yaptı.
Kalın, Türkiye'nin her tür yardım için hazır olduğunu belirtirken Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da patlamada iki Türk vatandaşının hafif yaralandığını açıkladı.
Bu haber Bianet kaynağından gelmektedir.
Haber metninde yer alan görüşler haber kaynağı (Bianet) ve yazarına ait olup,
bolsohays.com sitesi haber hakkında herhangi bir görüş üstlenmemektedir.
Opinions expressed are those of the author(s)-(Bianet). They do not purport to reflect the opinions or views of bolsohays.com