24 Ekim 2011
Ortadoğu’nun en büyük Ermeni Kilisesi, Büyükşehir Belediyesi ve Ermeni cemaatinin ortaklaşa katkılarıyla onarıldı ve ibadete açıldı. Kilisedeki ayin için ABD’den, Almanya’ya, Hollanda’dan, Suriye ve Ermenistan gibi dünyanın dört bir yanından Ermeniler katıldı....
Diyarbakır Surp Giragos Ermeni Kilisesi’nin açılış törenine İstanbul Ermeni Patrikliği Patrik Vekili Başpiskopos Aram Ateşyan, Kuzey Amerika Doğu Yakası Ruhani Lideri Başpiskopos Hajak Barsamyan, İstanbul Patrikliği Ruhani Kurul Başkanı Üst Rahip Tatul Anuşyan, Halep Episkoposu Şahan Sarkisyan, ABD Kiliseler Birliği Başkanı Vigen Aykazyan, Sahak Episkopos Maşalyan, Ermenistan Parlamento üyesi Aragatsı Ahoyan dahil çok sayıda Ermeni din insanı, akademisyen, yazar ve Ermeni katıldı. Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, BDP Diyarbakır Milletvekilleri Leyla Zana ve Altan Tan’ın da katıldığı törende birçok yaşlı Ermeni gözyaşlarına hakim olamazken, kilisede mum yaktı.
Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir konuşmasına; Kürtçe, Türkçe, Ermenice, İngilizce ve Fransızca “Evinize hoş geldiniz” diyerek başladı. “Yaşamım boyunca en görkemli buluşmaların birine tanıklık ediyorum” diyen Baydemir, heyecanını şu sözcüklerle paylaştı: “Patrik hazretleriyle birlikte bu çalışmaya başlattığımızda şöyle dua etmiştim. Yarabbim sen bu kilisenin açılışını görmeyi bana nasip et. Bugün dualarımın kabul olduğunu ve kendi gözlerimle kilisenin açılışına tanıklık ettiğimi görüyorum. Şükürler olsun ki böyle bir olay hepimize nasip oldu.”
Ezan sesi, çan sesiyle buluştu
“Şükürler olsun ki kadim Mezopotamya coğrafyasının kadim kenti Diyarbakır’da ezan sesiyle çan sesi bir kez daha buluşuyor” diyen Baydemir, çok büyük acılar yaşandığını ve Ermenilerin göç etmek zorunda kaldıklarını anımsattı. Baydemir şöyle konuştu: “Çok iyi biliyorum ki, sizler büyük acılar yaşadınız. Siz bu kentten gittiğinizde, bu kentin bütün gülleri soldu. Siz gittiğinizde, bu kentin çok sesliliği cılız bir sese dönüştü. Siz gittikten sonra bu kent yoksullaştı ve siz gittikten sonra biz barışı yitirdik. İnşallah sizlerle birlikte hep birlikte barışı yakalayacağız. Bir daha asla barışı, kardeşliği bırakmayacağız.”
Bir daha ayrılmayacağız
“Emin olun ki dün ve bugün Diyarbakır sizlerle çok daha güzeldi” diyen Baydemir, pek çoğunun avluları, küçeleri gezerek hasret giderdiğini söyledi. Baydemir, “Emin olun bu kent de sizlere ve bugüne hasretti. Bugün kardeşler buluştuk, kavuştuk. Hasretliği bitirdik. İnşallah birbirimizden hiçbir zaman ayrılmayacağız” dedi.
Baydemir, “Ben artık ev sahibi değilim, siz ev sahipliği yapacaksınız. Birimiz hepimiziz. Ben ne kadar ev sahibiysem, bu kent üzerinde ne kadar hakkım varsa, dünyanın dört bir yanına gitmiş Diyarbakırlı Ermeni kardeşlerimin de bu kent üzerinde o kadar hakkı var” diye konuştu.
Patrikle birlikte düzenleyecekleri buluşmanın konser ve yemek davetiyle çok daha görkemli yapılacağını ancak son yaşanan ölümler nedeniyle programları iptal ettiklerini duyurdu. Zor ve zahmetli bir zaman diliminden geçtiklerini hatırlatan Baydemir, “Maalesef her tarafa Şırnak’tan, Hakkari’den, Batman’dan, Niğde’den Türkiye’nin dört bir yanına, ailelerimize ateş düşüyor. İnsanlarımız, kardeşlerimiz yaşamını yitiriyor. Kimliğine bakmaksızın, mesleğine bakmaksızın yaşamını yitiren bütün insanlarımızın anısına ‘barış olsun’ isteğiyle eğlence programlarını iptal ettik. İnşallah bir dahaki gelişte hep birlikte görkemli bir barışı yaşayacağız. Hep birlikte otuziki dişimizle gülecek, halaylar çekeceğiz. Yervant kardeşimizin türküleriyle coşacağız” diye konuştu.
Onurlu bir barış için yalvardım
Baydemir, Allahın evi olan bu kutsal mekanda; Ulu Cami’de, Ehmedê Xani’de Allah’a yalvarıp talep ettiği onurlu bir barışı burada da yinelediğini söyledi. Baydemir, “İnşallah hep birlikte barışı, kardeşliği yakalayacağız” dedi.
İbadet yerleri en büyük zenginliğimiz
Süryani Mardin Metropoliti Saliba Özmen de Diyarbakır için önemli ve tarihi bir gün olduğunu söyleyerek Surp Giragos Kilisesi’nin yıllardan sonra ilk defa güzel bir şekilde hizmete açıldığını anımsattı. Özmen, “İnşallah önümüzdeki dönemlerde artık kilisemizde Ermenice, Kürtçe, Süryanice rabbimize dualar sunacağız” dedi. İbadet yerlerinin; Diyarbakır, Mardin ve bölgenin diğer illerinde Ermeniler, Süryaniler ve diğer etnik unsurlar için önemli, tarihi yerler olduğunu söyleyen Özmen “Bu ibadet yerlerini ayakta tutmak ve bu zenginliğimizi hep beraber yaşatmak hepimizin ana görevlerindendir. Bugün çok değerli ermeni kardeşlerimizin sevinci bizim sevincimizdir. Bu kilisenin iri taşlarında her dönemde duaların yükseldiği bir mekan olduğunu görmek büyük mutluluktur