İstiklal Caddesi’nin 82 Yıllık Kunduracısı Kapandı -
İstiklal Caddesi ile özdeş Mahmut Kundura, 1936`dan beri hizmet veriyordu. Ismarlama ayakkabılarıyla ünlüydü. Ancak ekonomik sebeplerle kapandı.
Büyüyünce burdan gelip ayakkabı alacağım” dediğim Mahmut Kundura gel gör ki dün itibariyle kapandı. Hem de ben ayakkabımı alamadan.
Çocukken her önünden geçtiğimde, İtalyan kesim, siyah rugan ayakkabıyı almak için ayaklarımın 40 numara olmasını beklediğim Mahmut Kundura, dün itibariyle kapandı. İstiklal Caddesi’nden her geçişimde vitrininden içeriye baktığım Mahmut Kundura’ya ayakkabı almak için değil ama haber yapmak için giriyorum.
İstiklal Caddesi ile özdeş Mahmut Kundura, 1936'dan beri hizmet veriyordu. Ismarlama ayakkabılarıyla ünlüydü. Ancak ekonomik sebeplerle kapandı.
Mahmut Kundurayı, Mahmut Soyman 82 yıl önce açmış sonra da oğlu Metin Soyman’a devretmiş.
Mağaza, tam 63 yıldır bu dükkanda emeğini deri ile birleştiren 79 yaşındaki Halil Dağlı ve kalfası Ahmet Dağlı ile üretime devam ediyordu.
Mağazanın son ustası Halil Dağlı, kapanıştan bir gün önce bianet’e konuştu:
Üretim talebi yok
“Mal sahibi olmamıza rağmen yeterli üretim talebi yok, bu yüzden üretim geriliyor.
“Bir süredir devam eden bu duruma bir çözüm bulamayınca kapanışa gitmek zorunda kaldık.
Ismarlama artık hantal geliyor
“Bu mağazanın bir diğer özelliği ise, ısmarlama erkek ayakkabısı yapması.
“Büyük çoğunluk markalaşmış ayakkabıları tercih ediyor. Ismarlama hantal geliyor ya da modanın dışında olduğu düşünülüyor.
Ayakkabı kalıplarını müzeye verdik
“Bu mağaza zamanında Alman Büyükelçisi Franz von Papen', birçok siyasetçiye ve ünlü isme ayakkabı yaptı.
“Atatürk'e ve İsmet İnönü’ye de ayakkabı yapmıştık. Hatta Atatürk'e ve İsmet İnönü’nün ayakkabı kalıplarını bizdeydi, müzeye verdik.
Bu ayakkabıları giyecek kimse kalmadı
“Ayakkabılar başlangıçtaki tarzını koruyarak modelleniyor. Nostaljik olabilir ama yeterince şık ve zarifler.
“Kapanma sebeplerinden biri de bu. Bu ayakkabıları giyecek kimse kalmadı,
Ayakkabı şirketleri konkordato ilan etti
Son yıllarda Beyoğlu gibi tarihi semtlerde Kelebek Korse, İnci Pastanesi, Emek sineması, Robinson Crouse, Rebul Eczanesi, Librairie de Pera gibi mağazaların kapanması gündeme gelmişti.
Mahmut Kundura kapanışını bu mağazalardan farklı olarak salt ekonomik sebeplerle sınırlandıramıyoruz. Kendileri de değişen müşteri profiline ve taleplerine de hitap edemediklerini dile getiriyor.
Bunun altında da Beyoğlu'nda kültürünün değişmesini vurguluyorlar. Mağazanın eski ahşap çerçevesinin artık dikkat çekmediğini, ayakkabılarının sade modellerinin talep edilmediğini düşünüyorlar. Beyoğlu'nda ev sahibi olmalarına rağmen yeni Beyoğlu'nda yabancı gibi durduğunu düşünüyor.
Ayakkabı Yan Sanayicileri Derneği (AYSAD) Başkanı Ömer Kadir Arpacı'nın Hürriyet gazetesine yaptığı açıklamaya göre, ayakkabıda ihracatın 2016'da 708 milyon dolar olduğunu belirtmiş.
Büyüklüğü 5 milyar doları bulan ayakkabı sektöründe son yıllarda artan ihracat ise 1 milyar dolara yakın. Ayakkabı sektörü perakende sektörünün önemli oyuncularından biri oldu. Ancak Türk ekonomisinde son dönemde yaşanan sorunlar nedeniyle sektörden bir süredir olumsuz haberler geliyordu.
Eski Türkiye Ayakkabı Sanayicileri Derneği Başkanı Hüseyin Çetin de döviz kurlarındaki hareketlilikten ötürü, sektörde daralmaya gidilebileceğini ve ayakkabılarda %25 zammın söz konusu olabileceğini söylemişti. Döviz kurundaki artıştan ötürü, şirketlerin sermayeleri %50 eridi.
Alacak sigortası şirketi Euler Hermes'in Küresel İflas Raporu'na göre Türkiye'de iflaslar 2019'da yüzde 6 artacak. 2018'de 15 bin 400 olan iflas eden şirket sayısı, 2019'da 16 bin 200'e yükselecek.
Ayakkabı sektöründe 1938 yılında kurulmuş köklü firma olan Hotiç'in ardından yine geçmişi 1948 yılına dayanan bir diğer büyük firma olan Yeşil Kundura da konkordato talep etti. Daha önce Hotiç, Beta Ayakkabı, Eser Ayakkabı ve Yeşil Kundura da konkordato talep eden şirketler olmuştu.
Bu haber Bianet kaynağından gelmektedir.
Haber metninde yer alan görüşler haber kaynağı (Bianet) ve yazarına ait olup,
bolsohays.com sitesi haber hakkında herhangi bir görüş üstlenmemektedir.
Opinions expressed are those of the author(s)-(Bianet). They do not purport to reflect the opinions or views of bolsohays.com