Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü`nün 2019 raporunda Türkiye 157. Ermenistan ise 61. sırada[ -
Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü`nün 2019 raporunda Türkiye 157. Ermenistan ise 61. sırada
Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü (RSF), 2019 yılına ilişkin Basın Özgürlüğü Endeksi'ni yayımladı.
Türkiye'nin dünyada halen en fazla gazetecinin hapsedilerek lider konumda olduğu bildirilen raporda, özellikle Türkiye ve Rusya'da bağımsız medya kuruluşlarına yönelik baskıların devam ettiği belirtildi.
Türkiye'nin Doğu Avrupa ve Orta Asya bölgesi kapsamında değerlendirildiği RSF'in raporunda, bu bölgede bulunan ülkelerin birçoğunun 180 ülkenin oluşturduğu listede 150'nin gerisinde kaldığına atıfta bulunuldu.
Ayrıca Türkiye'nin Paradise Papers (Cennet Belgeleri) ile ilgili haberden dolayı bir gazeteciyi yargılayan dünyadaki tek ülke olduğu hatırlatıldı.
Basın mensuplarına duyulan nefretin şiddete dönüşerek korkunun artmasına neden olduğunun aktarıldığı raporda, dünya genelinde gazetecilerin rahat çalışabilecekleri güvenli sayılan ülke sayısının da giderek azaldığı, buna karşın otoriter rejimlerin medya üzerindeki hakimiyetlerinin arttığına vurgu yapıldı.
RSF, her yıl dünya genelinde 180 ülkeyi raporlaştırıyor.
Buna göre Kuzey Avrupa ülkelerinden Norveç'in ilk sırada bulunduğu listede Finlandiya ikinci, İsveç 3'üncü sırada yer aldı.
Türkiye ise listede Venezuela, Rusya, Bangladeş ve Irak'ın ardından 157'inci sırada yer aldı.
Ermenistan bu endekste 61. sırada.
Rusya'da internete erişimin kısıtlandığına vurgu yapılırken, Venezuela'da gazetecilere yönelik keyfi arama, baskı ve gözaltıların arttığı dile getirildi.
Türkmenistan'ın son sıraya yerleştiği listede Çin 177, Kuzey Kore ise 179'uncu sırada yer aldı.
Bu haber ermenihaber kaynağından gelmektedir.
Haber metninde yer alan görüşler haber kaynağı (ermenihaber) ve yazarına ait olup,
bolsohays.com sitesi haber hakkında herhangi bir görüş üstlenmemektedir.
Opinions expressed are those of the author(s)-(ermenihaber). They do not purport to reflect the opinions or views of bolsohays.com