Türk devleti yine Sanasaryan Han’a el koydu -
Türk devleti yine Sanasaryan Han’a el koydu
Uzun süredir dava konusu olan Eminönü'ndeki Sanasaryan Han'ın mülkiyeti konusunda Yargıtay 1. Hukuk Dairesi 2017'de kararın tam tersi yönünde bir karar aldı ve hanın Vakıflar Genel Müdürlüğü'ne ait olduğuna hükmetti. Avukat Ali Elbeyoğlu bu karara karşı Anayasa Mahkemesi'ne başvurmaya hazırlanıyor.
Aynı daire 13 Aralık 21017'de açıkladığı gerekçeli kararda şu ifadelere yer vermişti: “...Taşınmazın, 24 Mayıs 1929 tarihinde Sanasaryan Vakfı adına tescil edildiği, Vakıf kurucusunun Ermeni milletinden Ağa Muğradiç Sanasaryan olduğu, Vakfiyesinde Ermeni milletinin fakir çocuklarının eğitim ve öğretim ihtiyaçlarının karşılanması amacına yönelik olarak vakıf taşınmazlarının sürekli bir amaca özgülendiği, davacı Vakfın, Medeni Kanundan önce kurulmuş ve tüzel kişilik kazanmış olması nedeniyle Cemaat vakfı niteliği taşıdığı açıktır.”
Ancak Daire, Vakfılar Genel Müdürlüğü'nün karar düzeltme talebi üzerine yeniden toplandı ve ters yönde bir karar verdi. Bu kararla Han yeniden VGM bünyesine geçti. Avukat Ali Elbeyoğlu kararla ilgili Anayasa Mahkemesi'ne başvuracağını söyledi.
Türkiye Ermenileri Patrikhanesi, 2014'te Sanasaryan Han’la ilgili hukuk mücadelesi başlattı. Aynı yıl mülke el konulmasına neden olan tapu işlemlerinin iptal edilmesi için İstanbul 13. Asliye Hukuk Mahkemesi’nde dava açıldı. Mahkeme, 3 Temmuz 2014’te davayı önce kabul etti ardından yetki alanında olmadığı gerekçesiyle reddetti. Davanın reddedilmesinin ardından Patrikhane, Yargıtay’a başvurdu. Hukuki süreç devam ederken, Vakıflar Genel Müdürlüğü, mahkeme kararlarını beklemeden ihaleye çıktı ve Han 20 yıllığına kiraya verildi.
Yargıtay 1. Hukuk Dairesi ise 13 Aralık 2017’de hanın cemaat vakfı niteliği taşıdığını belirten gerekçeli kararın açıkladı.
İstanbul'un tarihi hanlarından biri olan Sanasaryan Han, Türkiye Ermeni toplumunun da gasp edilen en önemli mülklerinden biri. 1895'te, Mıgırdiç Ağa Sanasaryan'ın isteğiyle mimar Hovsep Aznavur tarafından inşa edildi. Han, okumakta zorluk yaşayabilecek Ermeni çocuklarının eğitimi için kullanılmak üzere Türkiye Ermenileri Patrikhanesi'ne bağışlandı, kısa bir süre sonra Han'a devlet tarafından el konuldu.
Sanasaryan Han, devlet eline geçtikten sonra uzun yıllar İstanbul Emniyet Müdürlüğü olarak kullanıldı.
Darbe dönemlerinde sorgu ve işkencelere ev sahipliği yapan bina, odalarının küçüklüğünden dolayı "tabutluk" olarak anıldı. Nazım Hikmet, Ece Ayhan, Aziz Nesin, İlhan Selçuk, TKP üyesi Dr. Hayk Açıkgöz, Jak ve Vartan İhmalyan, Aram Pehlivanyan burada işkence gören solcular arasında sayılıyor. 1944 Irkçılık-Turancılık davası sanıkları Alparslan Türkeş ve Nihal Atsız da Sansaryan'ın "tabutluk"larında işkenceden geçirilmişti.
Bu haber ermenihaber kaynağından gelmektedir.
Haber metninde yer alan görüşler haber kaynağı (ermenihaber) ve yazarına ait olup,
bolsohays.com sitesi haber hakkında herhangi bir görüş üstlenmemektedir.
Opinions expressed are those of the author(s)-(ermenihaber). They do not purport to reflect the opinions or views of bolsohays.com