AİHM`den `Demirtaş` kararı! -
AİHM`den `Demirtaş` kararı!
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın serbest bırakılmasını istedi. AİHM gerekçe olarak, 'makul sürede yargılama yapılmaması'nı gösterdi. Kararın ardından ilk açıklama Adalet Bakanı Abdülhamit Gül'den geldi. Gül, "Kararı verecek olan yargı mercisi. AİHM iç hukukun bir parçası, bunu da AK Parti getirdi" dedi. Partisinin grup toplantısı sonrası AİHM'in kararı Cumhurbaşkanı Erdoğan'a hatırlatıldı. Erdoğan, "Karar bizi bağlamaz" şeklinde yanıt verdi. Ceza Hukukçusu Adem Sözüer de konuya ilişkin değerlendirmede bulundu. Sözüer, "Çok ağır bir karar. Azerbaycan gibi ülkelere uygulanan hükümler bunlar. Bu karar bizim Avrupa Birliği ile ilişkilerimizi olumsuz etkileyecek. Anayasa Mahkemesi bir karar verseydi, AİHM'in kararına gerek kalmazdı" diye konuştu20.11.2018 - 16:31 | Güncelleme: 20.11.2018 - 20:15Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi ( AİHM), eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın tutukluğuna ilişkin makul sürede yargılanmadığını savunarak serbest bırakılmasını istedi. Kararın ardından Demirtaş'ın avukatı Mahsuni Kahraman, "AİHM kararından sonra içeride kalacağı her saat, özgürlüğünün ihlalidir. Derhal serbest bırakılmalıdır. Demirtaş'ın özgürlüğü için bugün başvuru yapacağız" diye konuştu.
İLK AÇIKLAMA ADALET BAKANI'NDAN: KARARI VERECEK OLAN TÜRK YARGISI
Adalet Bakanı Abdülhamit Gül, eski HDP Eş Başkanı Selahattin Demirtaş ile ilgili Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararını değerlendirdi. Gül, "Kararı bir görelim. Kararı verecek olan yargı mercisi. Bizim bir şey söylememiz doğru değil. AİHM iç hukukun bir parçası, bunu da AK Parti getirdi" dedi.
Gül'den bir açıklama daha geldi. Gül, " Yargılama halen derdesttir. Türk yargısı değerlendirecektir. AİHM kararı da eleştirilebilir ama kararı verecek olan yargıdır. Hepimizin bağımsız yargının kararına saygı göstermesi lazım. Tahliyeyi verecek olan siz de ben de değilim, bağımsız Türk yargısıdır" dedi.
CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN: KARAR BİZİ BAĞLAMAZ
Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, partisinin grup toplantısının sona ermesinin ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı. Erdoğan burada kendisine yöneltilen "AİHM'in Demirtaş kararı hakkında ne düşünüyorsunuz?" sorusuna, "AİHM'nin verdiği kararlar bizi bağlamaz. AİHM'nin bugüne kadar terör örgütüyle ilgili verdiği birçok karar var. Hepsi de aleyhedir. Onun karşılığında bizim de yapabileceğimiz birçok şeyler vardır. Biz karşı hamlemizi yaparız, işi bitiririz" ifadeleriyle yanıt verdi.
CEZA HUKUKÇUSU ADEM SÖZÜER: ÇOK AĞIR BİR KARAR
Ceza hukukçu Prof. Dr. Adem Sözüer, AİHM'in kararına ilişkin Habertürk'ten Yasemin Güneri'ye yaptığı değerlendirmede, "Çok ağır bir karar. Azerbaycan gibi ülkelere uygulanan hükümler bunlar. Bu karar bizim Avrupa Birliği ile ilişkilerimizi olumsuz etkileyecek" dedi.
"TÜRKİYE’DE BİR İLK"
AİHM kararında, "Selahattin Demirtaş’ı neden tutukladınız?" sorusunun sorulmadığına dikkat çeken Sözüer, şunları söyledi:
"Kararda, 'Selahattin Demirtaş’ın yaptığının özgürlük kapsamında olduğu' denmiyor. Denilen, tutuklamanın gerekçesinin olmaması, ikincisi tutukluluğunun uzun sürmesi. Demirtaş, Anayasa Mahkemesi’ne de başvurdu. Onlarda uzun bekletti. Kararda, 'Tutuklama uzun olduğu için seçime giremedi. Bu nedenle de seçilme hakkını elinden aldınız' deniyor. Burası önemli. AİHM, 'Siz, bu tutuklamayı seçime girmemesi için yaptınız' diyor kararda. Demirtaş’ın sözlerinin içeriğine girmiyor. AİHM, 'Sen tutuklamayı kendi yasalarındaki kurallara uygun yapmadın, kendi yasalarına bile uymadın' diyor. Seçime girememesi nedeniyle seçilme hakkını kaybettiği söyleniyor. Bu ilk kez oluyor Türkiye’de.”
TÜRKİYE NE YAPACAK?
Ünlü ceza hukukçusu Adem Sözüer, AİHM kararı sonrası neler yapılması gerektiğini de şöyle anlattı:
"Anayasa Mahkemesi’nin verdiği kararları nasıl uygulamak gerekiyorsa, AİHM in kararlarını da yerine getirmemiz gerekiyor. AİHM in kararlarını yerine getirmediğimiz olmuyor mu? Oluyor. Başka ülkelerde de oluyor. Ancak, verilen kararın yerine getirilmemesinin bir takım yaptırımları oluyor. Yerine getirilmezse Avrupa ile ilgili yumuşamamızı olumsuz etkiler. Ama hukuken bu karara Türkiye uymak zorunda. Getirmemesi durumunda etkileri olacağı kesin.Bu karar, Anayasa Mahkemesi’nin bu konuda karar vermemesine de bir eleştiridir. Anayasa Mahkemesi, bu konuda karar vermediği için AİHM bu kararı acil olarak görüşüp gündemine aldı.”
"BİZİM SEÇİMLERİMİZE DE LAF ETMİŞ OLUYORLAR"
"Tutuklama kesin hüküm değil. Mahkeme, Anayasa’nın 90. maddesine uymak zorunda. AİHS sözleşmesi var. Kesin hükümlerde bile AİHM in kararlarını yeniden yargılama kabul ediyoruz. Bu davada kesin hüküm bile yok. AİHM i kendi sistemimiz dışında bir mahkeme olarak değerlendiremeyiz. Bizim yargılamamızın bir parçası olarak görmeliyiz. Anayasa Mahkemesi bir karar verseydi, AİHM'in kararına gerek kalmazdı. Tutuklama olduğu için tüm hukuki yolları tüketmeden AİHM'e başvurabiliyorsun.
Bu karar bizi, siyasi bakımdan zora sokan ve zora sokacak bir karar. Bizim seçimlerimize de laf etmiş oluyor. 'Seçimlere herkes giremiyor' diyorlar.
AİHM; 'Kendi kanunlarını doğru uygula. Doğru uygulamazsan ben bunda siyasi sebep ararım' diyor. Biz, gerekçemizi yazsaydık böyle bir karar çıkmazdı.”
DEMİRTAŞ'IN TAHLİYESİ İÇİN DİLEKÇE VERİLDİ
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nde bugün görülen davada HDP eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın serbest bırakılması yönünde aldığı karardan sonra, Demirtaş'ın 8 avukatının imzasıyla Ankara 19'uncu Ağır Ceza Mahkemesi'ne, tahliye dilekçesi verildi.
Bu haber haberturk kaynağından gelmektedir.
Haber metninde yer alan görüşler haber kaynağı (haberturk) ve yazarına ait olup,
bolsohays.com sitesi haber hakkında herhangi bir görüş üstlenmemektedir.
Opinions expressed are those of the author(s)-(haberturk). They do not purport to reflect the opinions or views of bolsohays.com