HDP Mardin Milletvekili Tuma Çelik, mecliste eğitim gündemli bir açıklama yaptı. Açıklamasında Süryani okullarına değinen Çelik, 1928 yılında kapatılan okuldan sonra Süryanice eğitim veren bir okul kalmadığını, sadece bir anaokulu bulunduğunu iddia etti.
24 Temmuz 1923’te imzalanan Lozan Antlaşması ile Azınlıklara maddi olarak Türkiye Cumhuriyeti Devletine bağlı olmadan (özel okul) okul açma hakkı tanımıştır. Özel okul olarak işleyişini sürdüren bu okullar, Lozan Antlaşması ile güvence altındadır. Okul türleri Milli Eğitim Bakanlığı tarafından şu şekilde sınıflandırılmıştır:
Yabancı Okullar: Yabancılar tarafından açılmış özel okullardır.
Azınlık Okulları: Rum, Ermeni ve Musevî azınlıklar tarafından kurulmuş, Lozan Antlaşması ile güvence altına alınmış ve kendi azınlığına mensup Türkiye Cumhuriyeti uyruklu öğrencilerin devam ettiği okul öncesi eğitim, ilköğretim ve ortaöğretim özel okullarıdır (Meb, Milli Eğitim İstatistikleri 2017)
Türkiye’deki Azınlık okullarının sayısal verileri aşağıdaki gibidir.
MEB Resmi İstatistik Yayını’nda sadece Ortaöğretim kurumlarında milliyete ait okul verisi bulunmaktadır, bundan dolayı hangi okul kim tarafından açılmıştır bilinmemektedir. Ancak yapılan araştırma sonrasında sadece bir tane Süryani Anaokulu olduğu ve bunun 2014 yılında açıldığı görülmektedir.
1928’de kapatılan Süryani okulu ile ilgili bilgi ise şu şekilde akademik çalışmalarda geçmekte ancak resmi veri bulunmamaktadır. “Süryanilere ait eğitim kurumlarından Cumhuriyet sonrasına taşınan tek okul Mardin Kırklar Kilisesi Okulu’dur. Cumhuriyet yönetimi Lozan Barış Antlaşması sonrasında azınlık olarak görülmeyen Süryanilerin okuluna müdahale etmemiş, Tevhid-i Tedrisat kapsamında değerlendirmemiştir. Okulun kapatılması yönündeki talep Süryani yetkililerden gelmiş ve okul 1928 yılında kapatılmıştır (Atalay, 2005:68).”
Tuma Çelik