​Biraz grotesk, biraz trajikomik...Ermeni ressam Daron Mouradian’ın ‘Açıkça Gizli Oyun’ adlı kişisel - Kültürel Etkinlik
21 Aralık 2024 - Հակական տոմար - Տարի : 4517 / Ամիս : Քաղոց / Օր : Գրգոռ / Ժամ : Մթացեալ

Kültürel Etkinlik :

04 Nisan 2018  

​Biraz grotesk, biraz trajikomik...Ermeni ressam Daron Mouradian’ın ‘Açıkça Gizli Oyun’ adlı kişisel -

​Biraz grotesk, biraz trajikomik...Ermeni ressam Daron Mouradian’ın ‘Açıkça Gizli Oyun’ adlı kişisel ​Biraz grotesk, biraz trajikomik...Ermeni ressam Daron Mouradian’ın ‘Açıkça Gizli Oyun’ adlı kişisel sergisi Galeri KHAS’da

Benim karakterlerim bir nevi kendi hikâyelerini yazıyorlar” bu sözlerin sahibi ressam Daron Mouradian... Türkiye’de birçok karma sergiye katılan sanatçı ilk kez Kadir Has Üniversitesi’nde yer alan Galeri KHAS’da, “Açıkça Gizli Oyun” adlı kişisel sergisini açtı. Sergide birbirinden renkli, eğlenceli ve fantastik diyebileceğimiz yapıtlar yer alıyor. 1 Temmuz tarihine kadar açık kalacak serginin küratörlüğünü Prof. Dr. Hasan Bülent Kahraman üstleniyor.

“Sanat evrensel bir fenomendir” diyen Mouradian, “Resimlerimde özel bir mesaj verme, hikâye anlatma veya herhangi bir ulusun sembollerini kullanmak gibi bir amacım yok. Bunun yerine izleyicinin kendi hikâyesini, kendi sembollerini yaratmasını tercih ederim; eğer istiyorlarsa tabii. Ben, öncelikle kendim için yaratıyorum ancak bunu yaparken asla izleyiciyi göz ardı etmiyorum ve insanlara duygusal anlamda dokunabilecek ve estetik açıdan keyif verebilecek, hayatlarına lezzet katacak resimler yaratmaya çabalıyorum” diyor.

Sergideki yapıtlar aslında bildiğimiz, tanıdığımız kişiler ya da nesneler gibi. Belki seyrettiğimiz bir filmden gelen, belki de hayalimizdeki karakterler. Balık üstüne binmiş tombul adam ya da tatlı şişman fantastik karakterler gibi eğlenceli ve merak uyandırıcı yapıtlar. Yapıtları izlerken sergiyi gezenlerin de hayal gücünü zorlayan sanatçı, resimdeki imgelerin nispeten şu andan ve geçmişten geldiğini söylüyor ve ekliyor, “Bazıları günümüz tutkuları ve duygusal deneyimine sahip olarak binlerce yıl önceden gelmiş gibi gözükebilir fakat aslında herhangi bir döneme ve milliyete ait değiller. Bir bakıma onlar sonsuzluk yolcuları. Hayatımın hiçbir döneminde zaman mefhumuna sahip eserler yaratma amacı gütmedim. Karakterlerim günümüzde yaşıyor ve etrafımızdalar. Resimlerimde tam da görünmek istedikleri şekilde görünüyorlar ve türlü türlü maceralara atılıp bir takım olağan dışı durumlarda, grotesk, trajikomik ve hatta absürd sahnelerde yer alıyorlar. Fakat nerede görünürse görünsünler kendi gerçekliklerini sergiliyorlar. Karakterlerim her zaman yiğitçe postürler takınıyorlar ve bunu yaparken gülünç olabileceklerinin farkında bile değiller. Aslında karakterlerim bir nevi kendi hikâyelerini yazıyorlar” diyor.


ETKİLENMEMEK OLANAK SIZ...

- ‘Açıkça Gizli Oyun’ sergisinin oluşum sürecinden bahseder misiniz?

Hasan Bülent Kahraman: Daron Mouradian çeşitli zamanlarda yapıtları Türkiye’de sergilenmiş bir sanatçı. Ben de yapıtlarını İcra Kurulu üyesi olduğum Contemporary Istanbul fuarında Mouradian’ın temsilcisi Galeri 77’nin duvarlarında gördüm. Son derece etkileyici yapıtlardı. Çağdaş veya güncel sanatın hâkim dilinin ve yaklaşımının elbette dışındaydı. Fakat bize çok eski, bildiğimiz ama hâlâ yeni ufuklar açabilecek bir sanat anlayışından eşsiz örnekler sunuyordu. Güncel sanat belki düşünceyi bile sanata dönüştürme başarısını ve yetkinliğini gösterdi ama sanatın marifetle, yetenekle olan ilişkisini de büyük ölçüde kopardı. Öte yandan resmin bugünün ihtiyaçlarını hemen karşılamayan bir yanı var. Ancak çok özel bir anlayış bu kısıtlamaları aşabilir. Mouradian’ın yapıtları o başarıyı gösteriyor. Çok katmanlı, farklı okumalara açık, anlam tabakaları zengin yapıtlar bunlar. Ayrıca mükemmelin ötesinde bir yetenekle meydana getirilmişler. Etkilenmemek olanaksız. Bir de yapıtların insanı çeken başka düzlemleri var. Yer yer sürrealizme açılıyorlar, yoğun bir grotesk içeriyorlar, ironi düzeyi çok yüksek, mizahla kara mizah arasında gidip geliyorlar ve nihayet izleyene çok yakın dursalar da bir tekinsizlikleri var. Tüm bunların Türkiye’deki sanat ortamında tartışmaya açılacak hususlar olduğunu düşündüm. Galeri 77’nin sahibi Onno Ayvaz beyle irtibat içinde sergiyi meydana getirdik.

Daron Mouradian Hakkında

1961 yılında Erivan, Ermenistan’da doğdu. 1982 yılında Panos Terlemezian Güzel Sanatlar Fakültesi ve 1990 yılında ise Erivan Güzel Sanatlar Akademisi’nden mezun oldu. Daron Mouradian, Erivan Güzel Sanatlar Akademisi Üstün Başarı Ödülü sahibidir. Eserleri Ermenistan (1972-1991), Paris (1992-1996), Almanya, Hollanda, İsviçre, Lübnan ve Amerika’da sergilenmiş. 2007 yılında, sanatçı ve eserleri hakkında “The Art of Daron Mouradian” (Daron Mouradian’ın Sanatı) isimli bir kitap Hollanda’da yayımlandı.





Bu haber cumhuriyet kaynağından gelmektedir.

Haber metninde yer alan görüşler haber kaynağı (cumhuriyet) ve yazarına ait olup,
bolsohays.com sitesi haber hakkında herhangi bir görüş üstlenmemektedir.

Opinions expressed are those of the author(s)-(cumhuriyet). They do not purport to reflect the opinions or views of bolsohays.com
+