Tarihi Abrenk Kilisesinde ki Tahrip dikkat çekiyor… - Gündem
25 Kasım 2024 - Հակական տոմար - Տարի : 4517 / Ամիս : Տրե / Օր : Ցրօն / Ժամ : Արփող

Gündem :

06 Şubat 2018  

Tarihi Abrenk Kilisesinde ki Tahrip dikkat çekiyor… -

Tarihi Abrenk Kilisesinde ki Tahrip dikkat çekiyor… Tarihi Abrenk Kilisesinde ki Tahrip dikkat çekiyor…

Erzincan’ın Tercan İlçesi Üçpınar köyünde bulunan Abrenk Kilisesi olarak adlandırılan, Ermeniler tarafından Surp Hovhannes kilisesi diye bilenen Kilisenin sahipsizliği dikkat çekiyor. Kilisenin etrafı ve iç kısımları Definecilerin uğrak yerlerinden biri...

Erzincan’ın Tercan İlçesi Üçpınar köyünde bulunan Abrenk Kilisesi olarak adlandırılan, Ermeniler tarafından Surp Hovhannes kilisesi diye bilenen Kilisenin sahipsizliği dikkat çekiyor. Kilisenin etrafı ve iç kısımları Definecilerin uğrak yerlerinden biri olmakla birlikte, kilise duvarlarına tarihi lekelediğini farketmeyen insanların isimlerini yazması ise dikkat çekiyor.

Kapı üzerlerinde ki Haçlı kitabelerde bulunan yazılara bakıldığında Abrenk Kilisesi’nin tarihinin 1854’lere dayandığı anlaşılıyor. Bölge’de ise Turizm açısından önemli bir yere sahip olan kilise yaz aylarında Yurt içinden ve yurt dışından bir çok yerli ve yabancı turisti konuk ediyor.

DAHA BÜYÜĞÜ YOK
Surp Hovhannes Kilisesi’nin giriş kapısının sağında, duvara kazınmış 1854 tarihi görülüyor. Bu kilisenin inşa tarihi olarak yorumlanıyor. Kilisenin etrafındaki yıkıntıların yemekhane, yatakhane gibi manastır birimlerine ait olduğu sanılıyor, ancak çoğu temeline kadar yıkılmış ne olduğu anlaşılamayacak duruma gelmiş durumda.

Manastırın ana kilisesi olan yapı, düzgün kesme taştan inşa edilmiş. Kilisenin kubbesi, dört fil ayağının üzerinde yükseliyor. Kilisenin içinde herhangi bir süsleme görülmüyor, ancak duvarları yakın zamanda karalanmış yazılarla dolu. Kilisenin bitişiğinde, dışarıdan girişi olmayan başka bir yapı var, buraya kilisenin içinden geçiliyor.

Manastırın üstündeki tepede haçkar (Ermenice’de haçtaşı anlamına geliyor) adı verilen ve çok uzaklardan bile görülebilen üç büyük taş bulunuyor. Bunların Anadolu’nun en büyük haçkarları olduğu söyleniyor. Haçkarların üzerinde bir çok figür ve Ermenice yazılar görülüyor. Ayakta duran 4 metre boyunda ve 1 metre enindeki iki haçkarın üzerlerine 1191 ve 1194 tarihleri kazınmış. 1194 tarihli haçkarın dar yüzünde 12. y.y Selçuklu Beyi Nasrettin dönemine tarihlenen Arapça bir yazıt var. Yani bu taşlar en azından 800 yıllık bir sırrı taşıyorlar üzerlerinde. Yerde devrilmiş halde duran daha küçük bir haçkar daha var.





Bu haber sanalbasin kaynağından gelmektedir.

Haber metninde yer alan görüşler haber kaynağı (sanalbasin) ve yazarına ait olup,
bolsohays.com sitesi haber hakkında herhangi bir görüş üstlenmemektedir.

Opinions expressed are those of the author(s)-(sanalbasin). They do not purport to reflect the opinions or views of bolsohays.com
+