​Malatya’da Ermeni halkının izleri tek tek siliniyor - Gündem
25 Kasım 2024 - Հակական տոմար - Տարի : 4517 / Ամիս : Տրե / Օր : Ցրօն / Ժամ : Լուսափայլ

Gündem :

05 Kasım 2017  

​Malatya’da Ermeni halkının izleri tek tek siliniyor -

​Malatya’da Ermeni halkının izleri tek tek siliniyor ​Malatya’da Ermeni halkının izleri tek tek siliniyor

Hrant Dink'in doğduğu ve çocukluğunun geçtiği mahallede bulunan tarihi Taş Horon (Surp Yerrotutyun) Kilisesi, 2012'deki restorasyon çalışmasının yarım bırakılmasının ardından yıkıma terk edildi. Kentteki diğer Ermeni yapılarının da ya tahrip edildiğini ya da farklı amaçlar için kullanıldığını belirten Beyaz Adıyaman, “Biz Ermenilerin tarihini yok ederek, hafızasını silmeye çalışıyorlar. Bunu asla kabul etmeyeceğiz” dedi.

18'inci yüzyılın ikinci yarısında Ermeniler tarafından yapılan tarihi Taş Horon Ermeni Kilisesi (Surp Yerrortutyun), şimdilerde bakımsızlıktan yıkılmaya yüz tutmuş durumda. Mülkiyetinin Malatya Büyükşehir Belediyesi, Vakıflar Genel Müdürlüğü ve Milli Emlak Genel Müdürlüğü arasında paylaşıldığı kilise 2012 yılında başlayan restorasyon çalışmalarının yarım kalması sonucu yıkıma terk edildi. Restorasyon çalışmasını yapan firmaya yeterli ödenek yapılmadığı için yarım kalan çalışma, tepkilere rağmen yeniden başlatılmıyor.

Tarihi Ermeni Kilisesi neden yıkıma terk edildi?

Kültür ve Turizm Bakanlığı’na konuyla ilgili birçok kez dilekçe yazılmasına rağmen, kendilerine geri dönüş yapılmadığını belirten Ermeni yurttaş Beyaz Adıyaman (43), "Malatya'da bulunan tarihi Taş Horon kilisesinin, restorasyonu neden durdurulmuştur? Restorasyon çalışmalarına ne zaman tekrar başlanacaktır?” diye sordu.

Tarihi kilisenin yıkıma terk edildiğini dile getiren Beyaz, "Malatya gibi tarih kokan bir kente gelen turist sayısı yok denecek kadar azdır. Malatya'nın kültürel, sosyal ve turizm açısından gelişimi için yetkililerin biran önce yarım kalan restorasyon çalışmalarına devam etmesi gerekiyor" dedi.

'Toplumun hafızasını silmeye çalışıyorlar'

Ermenilere ait olan bir çok kilisenin tapusunun kamuya devredildiğini kaydeden Beyaz, çoğu yapının farklı kullanım mekanlarına dönüştürüldüğünün altını çizdi. Beyaz, Ermeni Katolik Misyonerliği binasının sağlık ocağı olarak, Surp Harutyun Kilisesinin ‘Çınarlı Camii’ ismiyle ibadethane olarak kullanıldığını ifade etti.

Ermeni mezarlıklarının yüzde 95'inin yıkılıp yok edildiğini belirten Beyaz, "Toplumun hatıralarını, hafızasını, adını yok etmek istiyorsanız tarihini yok etmekle başlarsınız. Biz Ermenilerin tarihini yok ederek, hafızasını silmeye çalışıyorlar. Bunu asla kabul etmeyeceğiz. Tarihi yok ederek ülkedeki medeniyeti ve insanlar arasındaki bağı da yok ediyorlar. Buna bir an önce engel olunmalıdır" diye konuştu.





Bu haber jinnews.com.tr kaynağından gelmektedir.

Haber metninde yer alan görüşler haber kaynağı (jinnews.com.tr) ve yazarına ait olup,
bolsohays.com sitesi haber hakkında herhangi bir görüş üstlenmemektedir.

Opinions expressed are those of the author(s)-(jinnews.com.tr). They do not purport to reflect the opinions or views of bolsohays.com
+