​16 Nisan`dan sonra Ermeni göçü arttı - Gündem
26 Nisan 2024 - Հակական տոմար - Տարի : 4516 / Ամիս : Ահեկան / Օր : Նպատ / Ժամ : Հոթապեալ

Gündem :

29 Eylül 2017  

​16 Nisan`dan sonra Ermeni göçü arttı -

​16 Nisan`dan sonra Ermeni göçü arttı ​16 Nisan`dan sonra Ermeni göçü arttı

HDP İnanç Kurulu Üyesi Murat Mıhçı, son dönemlerde artan ırkçı saldırılar nedeniyle Ermeni okullarındaki öğrenci sayısının düştüğünü belirterek, "İnsanlar bu ülkede güvercin tedirginliğinde yaşamaya devam ediyor. Referandum sonrası Ermenistan ve Avrupa'ya göçler arttı" dedi. Türkiye'deki Ermeni okullarında geçen yıllara oranla yüzde 10 civarında öğrenci düşüşü söz konusu. Halkların Demokratik Partisi (HDP) İnanç Kurulu Üyesi Murat Mıhçı, Ermeni okullarının vakıflar üzerinden yönetildiğini ve devletin geçmişte vakıf mülklerinin birçoğunu Ermenilerin elinden alması nedeniyle okulların sıkıntı yaşadığını belirtti.

Ermeni okullarının ayrıca Milli Eğitim Bakanlığı'na (MEB) bağlı olduğunu kaydeden Mıhçı, Türkçe, sosyal ve tarih gibi derslerin MEB'in atadığı öğretmenler tarafından verildiğini söyledi. Şu an Ermenilerin ortaöğretiminde okuyan öğrenci sayısının 2 bin 310 olduğunu ifade eden Mıhçı, “Lisede 700’ü geçen bir sayı var. Bunun dışında diğer devlet ve özel okullara giden Ermeniler de var. Bu sayı netliğe kavuşmasa da bunun yarısına yakın bir kesimin özel okullarda olduğunu var sayarsak, Ermeni toplumunun yaklaşık 5 bin civarında öğrencisinin eğitim gördüğünü söylememiz mümkün” dedi.

'ERMENİLER GÖÇ ETMEK ZORUNDA KALIYOR'

Bu sayının önceki yıllar daha fazla olduğunu aktaran Mıhçı, şöyle dedi: “Daha önce sıkıntılar başka bir boyuttaydı. Bu sıkıntıların boyutu şuydu; Ermeni okuluna kayıt ettirebilmek için hem annenin hem babanın Ermeni olması ve ikincisi mezhepsel olarak okulun kabul ettiği mezhebe ait olması gerekiyordu. Şu anda bu biraz daha farklı, anne ve babadan birisinin Ermeni olması yeterlidir. Çocuğun vaftiz olabilme koşulu aranıyor. Fakat Ermeni toplumu Lozan’dan itibaren sadece Hıristiyan olmak durumunda. Yani bir Ermeni, ateist, Deist, Budist, Müslüman olabileceği düşünülemiyor. Ermeni toplumu böyle kirimize edilerek, durumu bu hale getirerek okullarının kapamalarına neden olunuyor.”

Bu coğrafyada bulunan binlerce Ermeni okulunun günümüzde neredeyse iki elin parmak sayısına düştüğünü ifade eden Mıhçı, "Ermeniler, tekçi anlayış nedeniyle çocuklarının kendi anadillerini öğrenmeleri durumunda ırkçılık tehdidi ile karşı karşıya kalacağını düşünüyor. Bu nedenle çocuklarını ya okula göndermiyor ya da başka ülkelere göç ediyor. Tabi bunlara eğitim sistemindeki bozukluklar ve eğitimdeki tekçi anlayışlar da eklendiği zaman kaçınılmaz sonuç sürüyor” diye belirtti. Asıl sorunun Türkiye’de yaşanan olaylar olduğunu belirten Mıhçı, “Örneğin son Aysel Tuğluk’un annesinin cenazesinde yaşananlar sadece gündeme geldiği için farkında olundu. Benzer şeyler zaten günlük hayatta Ermeni toplumunun başına gelen şeylerdir. Bunların tabiki gittikçe artması insanların göçüne sebep oluyor” diye konuştu.

‘BENZER DURUMU RUMLAR DA YAŞIYOR’

Ermeni toplumun yaşadıklarının daha fazlasını Rumların da yaşadığını aktaran Mıhçı, şöyle devam etti: “Bugün Türkiye’de 2 bin civarında Rum’un kaldığını biliyoruz. Keza Musevilerin yaklaşık 450 civarında sayısının İsrail veya Avrupa ülkelerine göç ettiğini okuyoruz. Nefret söylemleri sırasında Hıristiyan birinci sırada, Ermeni ikinci ve üçüncü sırada da Yahudi olduğu bir ülkede yaşıyoruz. Dolayısıyla insanlar bu ülkede güvercin tedirginliğinde yaşamaya ve korkmaya devam ediyor. Bu korkunun neticesinde de ya Ermenistan’a ya da Avrupa’ya göçler oluyor. Tabi bunlar çok kolay olmuyor. Özellikle 16 Nisan referandumu sonrası bu artarak devam etti.”




Bu haber http://mezopotamyaajansi.com kaynağından gelmektedir.

Haber metninde yer alan görüşler haber kaynağı (http://mezopotamyaajansi.com) ve yazarına ait olup,
bolsohays.com sitesi haber hakkında herhangi bir görüş üstlenmemektedir.

Opinions expressed are those of the author(s)-(http://mezopotamyaajansi.com). They do not purport to reflect the opinions or views of bolsohays.com
+