Midyat’ın kültürel mirası ortaya çıkartılacak -
Midyat’ın kültürel mirası ortaya çıkartılacak
Mardin’in Midyat ilçesinde Hıristiyan kültürel mirasının ortaya çıkartılması için saha çalışması başlatıldı.
Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Tahsin Korkut başkanlığındaki ekip tarafından başlatılan çalışmayla tescil olmayan kültür varlıklarının yüzey araştırması yapılacak.
Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Tahsin Korkut'un başkanlığındaki bir ekip Mardin ve Batman illeri ve ilçelerinde, 'Hıristiyan Mimarisi' konusunda 5 yıl süre ile Ortaçağ Dönemi, taşınmaz kültür varlıklarına yönelik arkeolojik belgeleme ve tespit çalışması araştırması başladı.
Süryaniler'in Metropolitlik Merkezi olan Mor Gabriel Manastırı ile Güngören (Keferbe), Yayvantepe (Kartmin), Doğançay (Mizizah), Barıştepe (Selhe), Çayırlı (Kefnas), Mercimekli (Hapsinas) ve Anıtlı (Hah) köylerinde arkeolojik yüzey araştırması yapılacak.
Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Tahsin Korkut, Midyat'ın tarihi birikimiyle, kültür turizmi açısından da önem taşıyan bir merkez olduğunu belirterek, yüzey araştırmaları akabinde elde edilecek verilerin, Midyat ve ülkenin kültürel mirasının ortaya çıkarılmasına önemli katkılar sağlayacağını söyledi.
Mardin ve Batman'daki Hristiyan dini mimarisi açısından da çok önemli bir çalışma yürüttüklerini anlatan Yrd. Doç. Dr. Korkut, DHA’ya şöyle konuştu:
"Mardin'in tüm ilçeleri önemli ama özellikle Midyat'ta çok zengin bir kültür mirası ile karşılaşıyoruz. Ortaçağ taşınmaz kültür varlıklarının tespiti, tescili olmayan yapıların tescil işlemlerinin başlatılması için gerekli mercilere başvurulması, daha sonra yapılan araştırmaların uluslararası sempozyum ve tebliğlerle bildirilmesi ve çalışma tamamlandıktan sonra bunların bir kitap halinde 'Midyat Kültür Envanteri' veya 'Midyat Turabdin Mimarisi' şekilde yayınlanması bizim için büyük önem taşıyor. Güngören, Yayvantepe, Doğançay, Barıştepe, Çayırlı, Mercimekli ve Anıtlı köyü ve kırsalındaki taşınmaz kültür varlıklarının tespit ve mevcut durumları hakkında bilimsel incelemeler yaptık. 4-5 yıl, belki de daha fazla sürecek bir çalışma olacak. Çünkü bazı hiç görülmeyen veya ilk kez karşılaşılabilecek durumlarımız oluyor. Tanımlamalarda bazen bizde zorlanabiliyoruz. Yerinde ölçü alıyoruz GPRS cihazlarımız, teknik cihazlarımız, ekipmanlarımız var. Mimarımız hemen yerinde ölçüleri alarak projelendiriyor ve röleve planlarını çıkarıyor."
Bu haber Agos kaynağından gelmektedir.
Haber metninde yer alan görüşler haber kaynağı (Agos) ve yazarına ait olup,
bolsohays.com sitesi haber hakkında herhangi bir görüş üstlenmemektedir.
Opinions expressed are those of the author(s)-(Agos). They do not purport to reflect the opinions or views of bolsohays.com