​1945ʹte Japonya`ya atılan atom bombası Türkiye`yi işgalden kurtardı - Gündem
25 Nisan 2024 - Հակական տոմար - Տարի : 4516 / Ամիս : Ահեկան / Օր : Ցրօն / Ժամ : Մթացեալ

Gündem :

08 Ağustos 2017  

​1945ʹte Japonya`ya atılan atom bombası Türkiye`yi işgalden kurtardı -

​1945ʹte Japonya`ya atılan atom bombası Türkiye`yi işgalden kurtardı ​1945ʹte Japonya`ya atılan atom bombası Türkiye`yi işgalden kurtardı

Eski KGB yarbayı Igor Atamanenko, ABD’nin Japonya’ya atom bombası atmasıyla Rusya’nın Türkiye’yi işgal etme planının engellenmiş olduğunu söyledi.

Rus Komsomolskaya Pravda gazetesine konuşan Atamanenko, “Mayıs 1945 tarihine gelindiğinde Kızıl Ordu tarafından kurtarılan Doğu Avrupa ülkelerinin sosyalist gelişim yolunu seçeceği anlaşılmıştı. SBKP (b) Prezidyumu bazı üyeleri arasında, Türkiye’ye 1918 senesi zorla dahil edilen Ermeni toprakların SSCB’ye geri alınması ve Küçük Asya’ya Sovyet rejimi getirme fikri popülerlik kazanmıştı” diyerek şöyle devam etti:

“4-11 Şubat 1945 tarihlerinde gerçekleştirilen Kırım Konferansı’ndan sonra Stalin SBKP (b) Prezidyumu oturumunda konuşma yaparak aşağı yukarı böyle konuştu:

“Türkler tarafından fethedilen Ermeni toprakları günümüz Türkiye’sinin neredeyse üçte birini oluşturuyor, aslında Kars’tan Erzurum’a kadar olan tüm kuzeydoğu kısmını. Ki, Van Gölü vadisi ile Ermeni Platosu, bugün sadece Türkiye’yi değil, tüm Küçük Asya’yı besleyen en verimli bölge, yani Türkler Ermeni toprakları üzerinden tüm komşu ülkelere tahıl sağlıyor. Kardeş halkımızın yağmalanmasına son verme zamanı geldi! Tebriz bölgesinde yoğunlaşmış üç ordumuzun güçlü bir atağıyla, İran sınırından İstanbul'a kadar geçebiliriz. Kurtarılması beklenen topraklar 1917 öncesinde kadar Rus İmparatorluğu'nun bir parçası idi. İkincisi Türkiye Karadeniz sularını bir iç denize dönüştürdü ve bizim İstanbul ve Çanakkale Boğazlarından Akdeniz’e geçişimizi engelledi. Oysa faşist gemileri tüm 2. Dünya Savaşı boyunca serbestçe bu boğazları kullandı. Prezidyuma, komünist yoldaşlar Mikoyan ve Malenkov’a savaş sonrası Türkiye sınırlarının yeniden düzenlenmesine ilişkin öneri sunma talimatı verilmesini teklif ediyorum.”

İstanbul’un işgaline ayrı önem verildiğini söyleyen Atamanenko, İstanbul’a tarihi Tsargrad isminin verilmesinin öngörüldüğünü öne sürerek, “Bunun hakkında efsanevi istihbaratçı Gevork Vartanyan’ın anlattıklarından biliyorum. Onun babasının SBKP (b) İstanbul şehir komitesinin 1. sekreteri olarak atanması planlanıyordu.” dedi.

Dönemin ABD Başkanı Truman tarafından Japonya’ya karşı atom bombası kullanma kararının Amerikan istihbarat başkanının Tebriz’de Kızıl Ordu bölüklerinin yer değiştirdiği ve Türkiye sınırına hareket ettiklerine dair rapor sunmasından sonra alındığını söyleyen Atamanenko, Stalin’e Hiroşima ve Nagazaki'ye atom bombasının atılması sonuçları, oradaki kayıp ve hasarlar hakkında bilgi verildikten sonra onun İstanbul’a saldırıyı iptal ettiğini ileri sürdü.

Gazeteye konuşan eski istihbaratçı 2. Dünya Savaşı gazisi Viktor Vlasov ise: “SSCB yönetiminin 2. Dünya Savaşı’ndaki galibiyetten sonra topraklarına stratejik öneme sahip İstanbul Boğazı’nı dahil etmeyi planladığını biliyorum. 1945 yılında bizimkiler tarafından İstanbul Boğazı’nın işgal hazırlıklarında şahsen yer aldım… Operasyona üç gün veriliyordu. Tam konuşlanmıştık ki iptal emri geldi. ABD istihbaratı öğrendi ve tüm planları bozdu. Ama bu operasyonun ayrıntıları gizlendi, bunu anlatamam." dedi.





Bu haber ermenihaber kaynağından gelmektedir.

Haber metninde yer alan görüşler haber kaynağı (ermenihaber) ve yazarına ait olup,
bolsohays.com sitesi haber hakkında herhangi bir görüş üstlenmemektedir.

Opinions expressed are those of the author(s)-(ermenihaber). They do not purport to reflect the opinions or views of bolsohays.com
+