Türkiye Ermenistan sınırına da duvar inşa ediyor -
Türkiye Ermenistan sınırına da duvar inşa ediyor
Türkiye, İran ve Ermenistan sınırına prefabrik duvar, duvara bitişik gözetleme kuleleri ile kafes tel ve gece aydınlatma sisteminden oluşan ‘Entegre Sınır Güvenlik’ sistemi kuruyor.
Türkiye ile Suriye arasındaki 911 kilometrelik sınıra, Türk Milli Savunma Bakanlığı tarafından 692 kilometrelik duvar inşaatı tamamlandı. Türk Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2 Haziran'da yaptığı açıklamada 911 kilometrenin tamamını duvarla kapatacaklarını söyledi.
Türk Milli Savunma Bakanlığı, İran ve Ermenistan sınırlarına da Kürdistan gerillasına karşı mücadele amacıyla duvar örülmesi yönünde çalışma yürütüyordu. Bu konuya ilişkin bilgi ilk önce Ocak ayına basına kulis bilgisi olarak yansıdı. İran ve Ermenistan ile Türkiye arasındaki sınır bölgesi kapsamında Ardahan, Kars ve Iğdır kentlerinde duvar örüleceği gündeme gelmişti.
Abdülkadir Selvi, 8 Mayıs'ta Hürriyet Gazetesi’ndeki köşesinde, görüştüğü üst düzey yetkilinin ağzından şu ifadeleri aktardı: “PKK’nın İran’ın Türkiye sınırında Makü, Dambat, Navur, Kotr, Keneresh, Şehidan kampları var. Bu kamplarda 800-1000 civarında PKK’lı terörist barınıyor. Bunlar Türkiye’ye girip eylem yapıp çıkıyorlar. Ağrı, Tendürek bölgesinde teröristlere karşı operasyonlar yaptığımızda bu kamplara geçiyorlar. Buna önlem olarak Ağrı-Iğdır sınırının 70 kilometresini duvarla, kalan kısmını ise kuleler, demir tel örgülerle kapatıyoruz. Ve boydan boya ışıklandırıyoruz.”
CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal’ın İran-Ermenistan sınırındaki mayın temizliği yapılması konusunda verdiği soru önergesine yanıt veren Türk Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, mayın temizleme çalışması tamamlandıktan sonra İran-Ermenistan sınırına duvar örüleceğini doğruladı.
Bakan Işık mayın temizlenen bölgelerde duvar yapılacağını açıklayarak, "Prefabrik duvar, duvara bitişik gözetleme kuleleri ile kafes tel entegre sistemi ve gece aydınlatma sisteminden oluşan Entegre Sınır Güvenlik sistemi kuracak" dedi.
Suriye sınırında 692 kilometre uzunluğunda duvar inşa eden Başbakanlık Toplu Konut İdaresi (TOKİ), İran sınırı için yaklaşık 144 kilometrelik duvarın ihalesini tamamladı. TOKİ Başkanı Mehmet Ergün Turan, Iğdır ve Ağrı illerinde yaklaşık 144 kilometrelik sınır duvarı inşa edeceklerini aktardı. Ağrı ve Iğdır arasındaki duvarın yanına aynı uzunlukta yol inşa edileceğini belirten Turan, "Beş ayrı etap halinde inşa edeceğimiz duvarın ihale işlemlerini tamamladık. Şu anda inşa faaliyetleri için şantiye mobilizasyonu ve yer teslimi çalışmalarını yapıyoruz. Etap etap yapılacak inşaatın ilk bölümünü Ekim ayında tamamlamayı planlıyoruz" dedi.
Duvar boyunca 15 kapı bulunacağını anlatan Turan, şöyle konuştu: "Kapılarda kurşungeçirmez camlar bulunacak. Kapılarda üstün güvenlikli malzeme kullanıyoruz. Duvarı da taşınabilecek şekilde inşa ediyoruz. Dev blokların yapımında mukavemeti yüksek dayanıklı beton kullanıyoruz. TOKİ olarak sadece duvar kalıbı döküp monte etmiyoruz. Duvarın arkasına devriye atmak için güvenlik yolunu da yapıyoruz. İnşa sürecinin tamamı da yerli sermaye."
Sınır hattı boyunca 2 metre genişliğinde ve 3 metre yüksekliğindeki 7 tonluk seyyar blokların tamamlanan kısmında, duvarların üzerine jiletli tel de çekildiğini ve örülen sınır duvarının "portatif" olduğunu vurgulayan Turan, şöyle devam etti: "İmal ettiğimiz duvarlar 3 metre. Beton duvarın üzerinde bir metre jiletli tel olmak üzere toplam 4 metre yüksekliğinde. Duvarın kalınlığı 30 santimetre. Duvarı yarın başka bir yere taşıyabilecek şekilde inşa ediyoruz. Dev blokların yapımında mukavemeti yüksek dayanıklı beton kullanıyoruz. TOKİ olarak sadece duvar kalıbı döküp monte etmiyoruz. Duvarın arkasına devriye atmak için güvenlik yolunu da yapıyoruz."
Duvar haricinde yol ve gözetleme kulesi de inşa ettiklerini belirten Turan, "Duvarın tamamlanması ile sınırımız daha güvenli hale gelecektir" diye konuştu.
Türkiye, NATO’ya üye olduğu 1952 yılı sonrasında Suriye, Irak, İran, Ermenistan ve Gürcistan sınır hattında yaklaşık 812 kilometrelik bölgeye mayın döşemişti. Ayrıca 1993-1997 yıllarında Kürdistan Özgürlük Hareketi'ne karşı Serhat ve Botan sınır hattına mayın döşemesi yapılmıştı. Haziran 2009’daki yasal düzenlemeyle ise ilk önce Suriye sınırında yaklaşık 645 bin kara mayınına karşı en az 20 santimetre derinlikte temizlik yapılacağı ve hatta bunun için 3 bin kişilik uzman ekip ile 500 kişilik bölge halkından yararlanılacağı duyurulmuştu. Suriye hattı sonrasında ise Cizre’den Iğdır’a kadar İran ve Irak sınırlarında temizlik planlaması yapılmıştı. Ancak sınırdaki mayınları temizleme projesi, Mart 2011’de alevlenen Suriye’deki savaş ortamı üzerine ilk önce yavaşladı ardından resmi olarak Haziran 2013’te durduruldu.
Bu haber ermenihaber kaynağından gelmektedir.
Haber metninde yer alan görüşler haber kaynağı (ermenihaber) ve yazarına ait olup,
bolsohays.com sitesi haber hakkında herhangi bir görüş üstlenmemektedir.
Opinions expressed are those of the author(s)-(ermenihaber). They do not purport to reflect the opinions or views of bolsohays.com