14 Mart 2017
Almanya arşivlerinde 200 yıldır bekleyen, 19. yüzyılın en önemli bestecilerinden Franz Liszt tarafından bestelenen bir İtalyan operası, tozlu raflardan gün ışığına çıkarıldı. Dünya prömiyerini yapacak olan operayı Ermeni soprano Anush Hovhannisyan seslendirecek.
Cambridge Üniversitesi Müzik Fakültesi öğretim üyesi David Trippett’in 10 yıllık çabaları sonucu Almanya’daki arşivde bulunan ve bir araya getirilen operanın 10 dakikalık bir bölümü ilk defa Temmuz ayında sahnelenecek.
Macar besteci Liszt’in söz konusu İtalyan operasını 1849 yılında bestelemeye başladığı sanılıyor. Liszt, besteyi yarıda bıraktıktan sonra opera yaklaşık 170 sene arşivde unutulmuştu. Trippet, operanın İtalyan lirizmini yansıttığını, aynı zamanda Lizst’in Wagner operalarını keşfettiği dönemde yazıldığını belirtiyor.
Sadece vokal ve piyano notalarından oluşan 111 sayfalık orijinal manuskriptte, Lord Byron’un yazdığı trajedi ‘Sardanapalus’tan esinlenen Lizst, Asur Kralı Sardanapalo’nun hikayesini anlatıyor.
Operanın hayata döndürülmesi üzerine Cambridge Üniversitesi, Lizst’in bestesinin bulunma hikayesiyle ilgili bir belgesel hazırladı. Bu gizli başyapıtın bulunma hikayesini anlatan belgeselde de opera soprano Anush Hovhannisyan’ın yanı sıra tenor Samuel Sakker ve bas bariton Arshak Kuzikyan tarafından seslendiriliyorKısa bir bölümü yayınlanan belgeselin tamamı 15 Mayıs’ta yayınlanacak.
Operanın 10 dakikalık bir bölümü, BBC Yılın Müzisyeni etkinliği kapsamında Ermeni soprano Anush Hovhannisyan tarafından dünya prömiyerini yapacak.
Hovhannisyan, seslendireceği operayla ilgili “Başka kim 200 yıl önceki süper star bir bestecinin operasının prömiyerinde yer alma şansına sahip? Bu hayatta bir defa ele geçebilecek bir şans’ diye konuştu.
Agos