10 Şubat 2017
Dink Ailesi avukatı Hakan Bakırcıoğlu İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nde süren Hrant Dink Cinayeti Davası’nda 7 kişinin daha tanık olarak dinlenmesini talep etti.
Dink cinayeti davasında İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi, aralarında Muammer Güler, Emin Arslan ve Hanefi Avcı’nın da aralarında bulunduğu 51 kişinin dinlemesine karar vermişti. Dink ailesi avukatları da mahkemeye dilekçe vererek aralarında Hrant Dink’i İstanbul Valiliği’ne çağırarak görüşme yapan dönemin MİT görevlileri Özel Yılmaz, Handan Selçuk, dönemin İstanbul Vali Yardımcısı Ergun Güngör’ün de aralarında bulunduğu 7 kişinin daha dinlenmesini istedi. Dönemin MİT İstanbul Bölge Başkanı Hüseyin Kubilay Günay da tanık olarak dinlenmesi istenen isimlerden.
Dink ailesi avukatlarından Hakan Bakırcıoğlu, İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’ne dinlemesini istedikleri tanıklarla ilgili dilekçe verdi. Bakırcıoğlu dilekçesinde, Ergun Güngör, Hüseyin Kubilay Günay, Özel Yılmaz, Handan Selçuk, Yahya Öztürk, Adem Sağlam ile Mustafa Kuletaş’ın dinlemesini talep etti.
‘Had bildiren’ görüşmeyi yapanlar
Bakırcıoğlu’nun tanık olarak dinlemesini istediği isimlerden dönemin İstanbul Vali Yardımcısı Ergun Güngör, dönemin MİT Bölge Başkanı Özel Yılmaz ve MİT görevlisi Handan Selçuk 24 Şubat 2004 yılında Hrant Dink’i İstanbul Valiliğine çağırarak görüşme yapan isimler. Hrant Dink, söz konusu görüşmeye ilişkin ‘haddim bildirilmişti’ demişti.
Bakırcıoğlu dilekçesinde, “2004 yılı Şubat ayında Genelkurmay Başkanlığı tarafından MİT Müsteşarı Şenkal Atasagun’dan Hrant Dink ile görüşülmesine yönelik talepte bulunulmuş, Şenkal Atasagun tarafından bu konu ile ilgili MİT İstanbul Bölge Başkanı Hüseyin Kubilay Günay ve Hüseyin Kubilay Günay tarafından da İstanbul Valisi Muammer Güler ile görüşülmüştür” ifadesine yer verdi. Dilekçede, Hüseyin Kubilay Günay ile Muammer Güler’in, Hrant Dink ile İstanbul Valiliğinde görüşülmesini karara bağladıkları hatırlatıldı.
Dilekçede görüşme için MİT İstanbul Bölge Başkanlığı Terör Daire Başkanı Özel Yılmaz, MİT görevlisi Handan Selçuk ile emniyet müdürlüğü ile azınlıklardan sorumlu İstanbul Vali Yardımcısı Ergun Güngör’ün görevlendirildiği vurgulandı.
Özel Yılmaz ve Ergun Güngör’ün soruşturmada şüpheli sıfatıyla ifade verdikleri ve ifadelerin çelişkili olduğu hatırlatılan dilekçede şu ifadelere yer verildi,
“24 Şubat 2004 tarihinde İstanbul Valiliğinde Genelkurmay Başkanlığının isteği, MİT Müsteşarının talimatı ile MİT İstanbul Bölge Başkanı H. Kubilay Günay ile Vali Muammer Güler tarafından organize edilen, Özel Yılmaz, Handan Selçuk ile Ergun Güngör’ün katılımı ile İstanbul Valiliğinde Hrant Dink ile yapılan görüşme, Hrant Dink’in öldürülmeden bir hafta önce, 12 Ocak 2007 tarihli yazısına konu ettiği, önemli bulduğu bir görüşmedir. Bu görüşmenin kimler tarafından organize edildiği, bu görüşme ile ne amaçlandığı, bu görüşme ile ilgili hangi kurum ve kişilerin bilgilendirildiği, bu bilgilendirmenin hangi yöntemle gerçekleştiği konuları tüm yönleri ile açığa çıkarılmalıdır. Bu görüşmeyi organize edenlerden Hüseyin Kubilay Günay ile görüşmeye katılan Özel Yılmaz ile Ergun Güngör’ün Hrant Dink cinayetinin işlenmesinden uzun yıllar önce İstanbul’da görevli olmaları, Hrant Dink’in ‘hedef kişi’ haline geldiği 2004 yılı Şubat ayı ile cinayetin işlendiği 19.01.2007 tarihleri arasında Hrant Dink ile ilgili yaşananlar konusunda doğrudan bilgi sahibi olmaları, Hrant Dink’e yönelik yaşananlar ve bu yaşananlara ilişkin değerlendirmelerin yapılacağı kurumlarda görevli olmaları, bu kişilerin Hrant Dink’in yaşamının korunması konusunda da görevli ve yetkili kişiler olmaları, Hrant Dink’e yönelik eylemlerin ve Ermeni toplumuna yönelik tehditlerin konuşulduğu ve değerlendirildiği İl Emniyet ve Asayiş Toplantılarına katılan kişiler olmaları ve vs. nedenler ile bilgilerine başvurulması gerekliliği bulunmaktadır.”
"Trabzon Terör Şube de dinlensin"
Bakırcıoğlu, Dink cinayeti öncesinde Trabzon Terörle Mücadele Şubesinde görev yapan Yahya Öztürk, Adem Sağlam ile Mustafa Kuletaş’ın da dinlemesini istedi.
Yasin Hayal’nin 24 Ekim 2004 yılında Trabzon Mc Donald’s’ı bombalamasından sonra gerçekleştirilen soruşturma Trabzon Terörle Mücadele Şubesi Müdürü Yahya Öztürk ve Müdür Yardımcısı Adem Sağlam tarafından yürütülmüştü. Şubede görevli polis memuru Mustafa Kuletaş da Mc Donald’s bombalamasıyla ilgili Erhan Tuncel’in ifadesini alan memurlardan biriydi.
Bakırcıoğlu, dilekçesinde Trabzon Terörle Mücadele Şubesi görevlilerinin dinlenmesine ilişkin şu ifadelere yer verdi:
“Trabzon İl Emniyet Müdürlüğü görevlileri tarafından Dink cinayetine ilişkin tasarının bilindiği ve konuşulduğu tarihlerde Yasin Hayal, Yahya Öztürk’ü emniyet müdürlüğündeki makamında birkaç kez “ziyaret” de etmiştir. Trabzon İl Emniyet Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü görevlileri Yasin Hayal’i Mc Donald’s eylemi, hatta bu eylemden yedi ay önce, 26.03.2004 tarihinde Trabzon’da İskenderpaşa camisinde Filistin’de öldürülen Şeyh Ahmet Yasin’in gıyabında kılınan cenaze namazı sonrasında Yasin Hayal’in kitleye sloganları arttıran kişi olması nedeni ile bilmektedirler. Yahya Öztürk’ün cinayetin işlenmesinden 1 saat 20 dakika sonra o tarihte Trabzon’da değil Afyon’da görevli olan İstihbarat Şube Müdürü Engin Dinç’i araması ve ardından da 9 dakika sonra tekrar araması ve Adem Sağlam’ın yanı sıra Faruk Sarı ile cinayet günü gerçekleştirdiği telefon görüşmeleri Yahya Öztürk’ün de Dink cinayetine dair tasarı konusunda cinayet öncesi bilgi sahibi olduklarının kanıtıdır. Yasin Hayal, Dink cinayeti tasarısı ile birlikte veya bu tasarıdan bağımsız şekilde elbette ki Trabzon İl Emniyet Terörle Mücadele Şube Müdürlüğünün de hakkında çalışma yaptığı ve faaliyetleri konusunda bilgi sahibi olduğu biri olmuştur."
Agos