16 Kasım 2016
Diaspora Ermeni edebiyatının ünlü isimlerinden Antranik Dzarugyan’ın “Çocukluğu Olmayan Adamlar” başlıklı kitabı Aras Yayıncılık’tan çıktı. En çok okunan Ermenice eserlerinden biri olan “Çocukluğu Olmayan Adamlar”, Klemans Zakaryan Çelik tarafından Türkçeye tercüme edildi.
1913’te Sivas Gürün’de doğan yazar, Ermeni Soykırımı nedeniyle düştüğü Halep Ermeni yetimhanesinde geçirdiği çocukluğunu kitabında anlatıyor.
"CNN Türk", kitap hakkında şöyle yazıyor: "Kitabın okuru, en başından beri biliyor ki bu yetimhane sıradan bir yer değil. O çocuklar 20. yüzyılın başında, o güne dek yaşanmış en büyük felaketlerden birini yaşayanlardan. 1915’te Ermeni Soykırımı döneminde aileleri bugün Türkiye sınırları içindeki yerleşim yerlerinden sürülüp Suriye çöllerine, oradan da Halep’e gönderilenlerden".
Yazar da bu durumu daha kitabının başında çok net bir şekilde anlatıyor: “Çocukluğumuz olmadı, çünkü Ermeni’ydik ve yetimdik.”
Kitabında yetimhane arkadaşlarını birer birer hatırlayan Dzarugyan, şöyle yazıyor:
"Annen ile ağabeyin gözlerinin önünde, ‘Büyük ağacından altından akan suyun yanında’ boğazlandığı için her gece korkunç çığlıklarla ‘Geldiler, geldiler!’ diye haykırarak tüm yetimhaneyi ayağa kaldırırdın hey gibi minik Bedros. (…) Bu muydu çocukluk?”
“Bir şalgam için tek gözünü kaybettiğin ve üç ay koltuk değneğiyle yürüdüğün çocukluğunu geri istiyor musun Sümüklü Apraham?”
Kitapta yer alan anılar arasında yetimhaneyi ziyaret eden Ermeni mizah yazarı Yervant Odyan`dan da bahsediliyor. Yılbaşı olduğuna rağmen siyahlar giymiş, yas tutan Odyan, binlerce yıllık topraklarında yaşadıklarının ardından annesiz, babasız, ailesiz bir şekilde Suriye çöllerine savrulan ufacık çocukların karşısında, “Çocuklar… Yetimler…” (…) “Yetimler sizi seviyorum…” diyebiliyor ancak.
"En büyüğü 6-7 yaşlarında olan bu çocukların yetimhane anılarında en derin iz, aile eksiği… Kiminin akrabaları memleketinde gözlerinin önünde katledilmiş… Kimi anne babasından ölüm yolculuğuna dönüşen hat üzerinde ayrı düşmüş… Kimi ise varılan şehirde hayatta kalma mücadelesi sırasında mecburen teslim edilmiş yetimhaneye."
Ermeni Haber