Canikli`den Papa`ya `Soykırım` Tepkisi - Gündem
20 Kasım 2024 - Հակական տոմար - Տարի : 4517 / Ամիս : Տրե / Օր : Արագած / Ժամ : Զօրացեալ

Gündem :

27 Haziran 2016  

Canikli`den Papa`ya `Soykırım` Tepkisi -

Canikli`den Papa`ya `Soykırım` Tepkisi Canikli`den Papa`ya `Soykırım` Tepkisi

Başbakan Yardımcısı Canikli, Papa Francesco`nun Ermenistan ziyaretinde yaptığı konuşmada 1915 olaylarına ilişkin `soykırım` ifadesi kullanmasını değerlendirdi, “Bu güne kadar Türkiye Avrupa Birliği`ne hangi gerekçeyle alınmamış ise, Papa da bu tür açıklamaları aynı gerekçeyle yapıyor. Tabi ciddiye almıyoruz" diye konuştu.



Giresun Valiliğini ziyaret eden Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, Papa Francesco`nun Ermenistan ziyaretinde yaptığı konuşmada 1915 olaylarını `soykırım` olarak tanımlamasıyla ilgili yöneltilen soruyu, “Papa`nın öyle bir açıklama yapması çok büyük bir talihsizlik. Yani tıpkı İngiltere`nin Avrupa Birliği`nden ayrılmasıyla ortaya çıkan sonuçta veya tabloda olduğu gibi, papalığın faaliyetlerinde de haçlı zihniyetinin izlerini bütün yansımalarını görmek mümkün" diye yanıtladı.
Açıklamaların siyasi olduğunu ve dinsel faktörler dikkate alınarak yapıldığını belirten Canikli, “Papa`nın yaptığı açıklama objektif bir açıklama değil. Gerçeklerle bağdaşmayan bir açıklama. Bunu herkes biliyor. Ermeniler de biliyor. Almanya Parlamentosu geçtiğimiz günlerde yine buna benzer bir karar aldı. O dönemde yaşananların en canlı tanıkların biri de Almanlardır. Biliyorsunuz bu olayların yaşandığı dönemde Osmanlı`nın Genelkurmay Başkanı bir Alman subaydır. Onların kayıtlarında da bu hadiselerin hiç bir şekilde soykırım olmadığı, soykırım olarak nitelendirilmesi mümkün olmadığı, sadece bir güvenlik tedbiri olduğu biliniyor" dedi.


Papa`dan `soykırım` yalanı
Papa Francesco, Ermenistan`ı ziyareti sırasında yaptığı konuşmada, önceden hazırlanan metnin dışına çıkarak, 1915 Olayları`nı “soykırım" olarak niteledi. Papa, `ne yazık ki bu trajedi, bu soykırım, geçen yüzyılın felaketleri içinde bir ilkti` ifadesini kullandı.DİPLOMATİK KRİZ YENİ ÇÖZÜLMÜŞTÜPapa`nın geçen yıl "soykırım" sözcüğünü kullanması Türkiye ile Vatikan arasında diplomatik krize neden olmuştu. Papa Francis, Ermenistan`ı ziyaret eden ikinci papa. Papa 2. Giovanni Paolo 2001 yılında Ermenistan`a gitmiş ve bu ziyarette Ermeni Apostolik Kilisesi ile ortak bir bildiriye imza atmıştı.Bildiride, "Genel olarak 20. yüzyılın ilk soykırımı olarak tanımlanan, 1,5 milyon Hristiyan Ermeni`nin imhâsı ve ardından da totaliter rejim altında binlerce kişinin yok edilmesi, bugünkü neslin hafızasında hâlâ yaşayan trajedilerdir" deniliyordu. Papa Francis de 1915`in 100. yıldönümü nedeniyle geçen yıl Nisan ayında Vatikan`da düzenlediği ayinde, 2001 tarihli bu ortak deklarasyona atıfta bulunarak, "soykırım" sözcüğünü kullanmıştı.100. YILINDA SÖYLEMİŞTİPapa, 12 Nisan 2015`te düzenlediği "Ermeni şehitliğinin 100. yılı için kutsal ayin" sırasında yaptığı konuşmada, "Son yüzyılda insanlık üç büyük trajedi yaşamıştır. Bunların ilki, genel olarak 20. yüzyılın ilk soykırımı olarak görülen ve Katolik ve Ortodoks Süryaniler, Asuriler, Keldaniler ve Rumlarla birlikte, ilk Hristiyan millet olan siz Ermeni halkına karşı yapılmış olandır" demişti.Türkiye bu sözler üzerine Vatikan Büyükelçisi`ni geri çekmiş ve büyükelçilik makamı yaklaşık 10 ay boyunca boş kalmıştı. Ancak bu tarihten itibaren iki ülke arasında yürütülen diplomatik çabalar sonucunda Vatikan geçen Şubat ayında Türkiye`nin tezlerine yakın bir açıklama yayınlamış, bunun üzerine de Türkiye Vatikan Büyükelçisi Mehmet Paçacı görevine dönmüştü.1915 OLAYLARIErmenistan ve özellikle ABD ve Fransa`da etkili olan Ermeni diasporası, 1915 ile 1917 arasında Osmanlı Devleti`nin topraklarındaki Ermenileri sistematik olarak öldürdüğünü iddia ediyor.Türkiye bunu reddediyor ve konunun tarihçiler tarafından araştırılması gerektiği tezini savunuyor.23 Nisan 2014`te, o dönem başbakan olan Recep Tayyip Erdoğan, 1915 olayları hakkında aralarında Ermenice`nin de bulunduğu 9 dilde bir taziye mesajı yayınlamıştı. Böylece Türkiye`den olaylar hakkında ilk kez üst düzey bir mesaj verilmişti. Erdoğan, "Ermenilerin acılarını anmalarını anlamak ve paylaşmak bir insanlık vazifesidir" ifadelerini kullanmıştı.Almanya `soykırım` tasarısını onayladı

BU MİLLETİN TARİHİNDE BÖYLE BİR ŞEY YOK
"Amaç Türkiye`yi köşeye sıkıştırmaktır" diyen Canikli şöyle devam etti: "Bu güne kadar Türkiye Avrupa Birliği`ne hangi gerekçeyle alınmamış ise, Papa da bu tür açıklamaları aynı gerekçeyle yapıyor. Tabi ciddiye almıyoruz. Kabul etmek zaten söz konusu bile olamaz. Bu milletin tarihinde öyle bir şey yok, olması da mümkün değil. Çünkü inancımız, geleneklerimiz, göreneklerimiz bu tür şeyleri baştan reddeder. Ama Avrupa`nın geleneği de uygulamaları da her zaman bu tür olaylara imkan sağlar, fırsat verir."

Türkiye’ye karşı Haçlı ittifakı
Ermenice “Büyük Felaket” anlamına gelen `Metz Yeghern`in yıldönümünde Ermenistan`ın başkenti Erivan`da Başkanlık Sarayı`nda yetkilerle bir araya gelen Papa Francesco burada yaptığı konuşmada 1915 olayları `soykırım` olarak niteledi.Papa Francesco, 12 Nisan 2015`de de 1915 olaylarını “20. yüzyılın ilk soykırımı” olarak nitelemiş, bunu üzerine Türkiye Vatikan Büyükelçisi`ni bir süreliğine geri çekmişti.

BİR HAÇLI ZİHNİYETİNİN TİPİK YANSIMALARINDAN BİRİDİR
Türkiye`nin mültecilere kuçak açtığını kaydeden Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, "3 milyon Suriyeli ölümle karşı karşıya kalmış, bunlara sadece Türkiye kucak açıyor. Tıpkı Osmanlının yaptığı gibi. Osmanlının sadece Müslüman topluluklara değil, Müslüman olmayan Yahudiler başta olmak üzere birçok topluluklara karşı yaptığı gibi darda kalan, zorda kalan, yardıma ihtiyacı olan herkes için ortaya koyduğu refleks bellidir; kucak açmak. Böyle bir milletten böyle bir sonuç, soykırım gibi insanlık suçu işlemesi beklenebilir mi, böyle bir şey olabilir mi? Tamamen siyasidir ve bir haçlı zihniyetinin tipik yansımalarından biridir" ifadelerini kullandı.

Yeni Şafak





Bu haber kaynağından gelmektedir.

Haber metninde yer alan görüşler haber kaynağı () ve yazarına ait olup,
bolsohays.com sitesi haber hakkında herhangi bir görüş üstlenmemektedir.

Opinions expressed are those of the author(s)-(). They do not purport to reflect the opinions or views of bolsohays.com
+