14 Haziran 2016
İsveçli avukat, uluslararası hukuk uzmanı Ove Bring Ermenistan kaynaklı “Panorama.am”e verdiğı demeçte Bundestag tarafından Ermeni Soykırımının tanınmasını değerlendirdi.
Almanya hükümetinin üst düzey yetkililerin oylamaya katılmaması için üzüntüsünü dile getiren Bring “Elbette Almanya Parlamentosunun 1915 yılı Ermeni Soykırımını tanınması çok olumlu bir olay. Ancak, öte taraftan çok açık ki parlamentonun kararı devlet bir politikaya dönüşmeyecek . Angela Merkel yasa tasartısını oylamasına katılmadı, dış politikası ise bildiğiniz gibi hükümet değil parlamento belirliyor” dedi.
Kararı ile ilgili Türkiye’den gelen tepkileri değerlendiren uzman “Türkiye’nin davranışı Almanya’ya resmi bir cevap vermeye kışkırtıyor” dedi.
2 Haziran’da Almanya Federal Parlamentosu, Ermeni Soykırımı tasarısını ezici bir çoğunlukla kabul etti. Almanya Parlamentosu, Yeşiller Partisi’nin öncülüğünde meclise getirilen yasa tasarısını onayladı.`1915 ve 1916 yıllarında Osmanlı İmparatorluğu`nda Ermenilere ve diğer Hristiyan azınlıklara uygulanan soykırımın hatırlanması ve anılması` başlığını taşıyan tasarıda, 1915`i ilk kez resmen soykırım olarak nitelendiriliyor.
Karar taslağında Alman hükümeti, 1915-1916 yıllarında Ermenilere yönelik sürgün ve imha politikası ile Alman İmparatorluğu`nun rolü konusunda kamuoyunun kapsamlı olarak aydınlatılması çalışmalarına katkı sağlamaya ve Türkiye ile Ermenistan arasındaki ilişkilerin normalleştirilmesi ve iki halk arasında barışma sürecini ileriye taşıyacak faaliyetleri desteklemeye çağrılıyor.
Ermeni Haber