Guardian: Dokunulmazlık Yasası Ankara`nın AB Umudunu Bitirdi - Gündem
25 Kasım 2024 - Հակական տոմար - Տարի : 4517 / Ամիս : Տրե / Օր : Ցրօն / Ժամ : Լուսափայլ

Gündem :

14 Haziran 2016  

Guardian: Dokunulmazlık Yasası Ankara`nın AB Umudunu Bitirdi -

Guardian: Dokunulmazlık Yasası Ankara`nın AB Umudunu Bitirdi Guardian: Dokunulmazlık Yasası Ankara`nın AB Umudunu Bitirdi

Guardian yazarı Simon Tisdall, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan`ın dokunulmazlık yasasını onaylamasıyla Türkiye`nin Avrupa Birliği üyeliği olasılığının tamamen kaybolduğunu yazdı.Tisdall İngiltere`nin Avrupa Birliği`nden (AB) çıkmasının oylanacağı referandum öncesi, AB`den çıkma yönünde kampanya yapanların savunduğu gibi Türkiye`nin 2020 itibarıyla AB üyesi olma ihtimalinin kalmadığını belirtti.


Tüm aday ülkelerin demokratik yönetim ile hukukun üstünlüğü, ifade özgürlüğü ve azınlıkların korunması gibi temel değerlere bağlı kalmasını şart koşan 1993 tarihli Kopenhag kriterlerine uymasının öngörüldüğünü hatırlatan Tisdall "Türkiye bu kriterlere uyum sağlamakta zorlanıyor" dedi:
"Bu yeni önlemler AB üyeliğini daha da imkânsızlaştırıyor. Yasanın muhalif milletvekillerine karşı siyasi amaçlı kovuşturmalara izin vererek Erdoğan`ın iktidardaki neo İslamcı Adalet ve Kalkınma Partisi`ne karşı parlamentodaki muhalefetin içini daha da boşaltması bekleniyor.


"Diğer muhalefet partileri de etkilense de, asıl hedef Erdoğan`ın terörle işbirliği yapmakla suçladığı Kürt yanlısı Halkların Demokratik Partisi.
"AB`yi `Hristiyan Kulübü` diye tanımlayan Erdoğan bu yeni yasayı onaylayarak Türkiye`nin görünür gelecekte AB üyesi olması şansına son verdi.
"Karşıtlarına göre Erdoğan Türkiye`nin laik demokrasisi için de ölüm çanlarını çaldı ve Kürt örgütlerle yoğun bir silahlı çatışma için zemini hazırladı."
Artan şiddet ortamı
Tisdall Erdoğan`ın hamlesinin güvenlik güçleriyle PKK ve PKK`nın daha radikal kolları arasındaki çatışmaların arttığı bir ortamda geldiğini de vurguluyor.

Midyat ve İstanbul Vezneciler`deki bombalı saldırılarından da bahseden Tisdall, `terörle mücadelede yaşamsal önemde` diye meşru gösterilen dokunulmazlık yasasının Erdoğan`ın anayasayı değiştirme ve kendisinin oturacağı güçlü bir icracı başkanlık makamı yaratmak için yolu açma çabası olarak görüldüğünü de söylüyor.


Yazar 59 milletvekiliyle parlamentonun üçüncü büyük partisi olan HDP`nin PKK`yla ilişkili oldukları iddialarını reddettiğini ve geçen yılki iki genel seçimin ilkinde gösterdikleri sürpriz başarının AKP’nin parlamentodaki kontrolünü kısa bir süre yitirmesine yol açtığını hatırlatıyor:
"HDP üyeleri ve destekçileri sık sık polisin tehditleri ve soruşturmalarla karşılaştı. Bazıları Kürt haklarına sözlü destek verdikleri için hapse atıldı.
"Şu anda HDP ve CHP`li 101 milletvekili hakkında soruşturma bulunuyor. HDP milletvekilleri hepsi olmasa bile çoğunun dokunulmazlıkları kaldırıldığında hapse gireceklerine inanıyor.


"Cumhurbaşkanı`nın siciline bakılırsa diğer partiler ve milletvekillerine de ek suçlamalar getirilebilir.
"Böylece Erdoğan`a karşı parlamentodaki muhalefet iğdiş edilebilir ve Türkiye`nin demokratik denge ve denetleme sisteminden geriye kalanlar yok edilmiş olur."
`Can çekişen müzakereler donabilir`


Tisdall "Ülkenin güneydoğusundaki Kürt bölgelerindeki tartışmalı operasyonların, gazete ve diğer medya kuruluşlarının kapatılmasının, önde gelen editör ve gazetecilerin yargılanmasının üzerine bir de Erdoğan`ın Müslüman kadınları daha çok çocuk yapmak için kariyerlerini feda etme çağrılarıeklenince, dokunulmazlık yasasının Türkiye`nin zaten can çekişen AB katılım müzakerelerinin tamamen dondurulabileceğini" de söylüyor.

Tisdall yazıya şöyle son veriyor;
"HDP ve CHP Erdoğan`ın icracı cumhurbaşkanlığı planına karşı çıkıyor. Bunu Erdoğan`ın parlamento ve temsili demokrasi pahasına yarı diktatöryel güç edinmesi girişiminin bir parçası olarak görüyorlar.
"Erdoğan`ın son 15 yıldaki siyasi geçmişi de sıklıkla Vladimir Putin`e benzetiliyor.
"Erdoğan`ın darbe suçlamalarıyla yapılan tasfiyelerle silahlı kuvvetler üzerinde oluşturduğu tartışmasız kontrole, devlet medyasını denetlemesine, yargıdaki manipülasyonların ve anayasa değişikliklerini eleştiren ılımlı Başbakan Ahmet Davutoğlu`nun görevden alınmasına dikkat çekiyorlar.
"Muhalif gruplar ayrıca terörle mücadele operasyonlarında görev alan güvenlik görevlilerine yasal dokunulmazlık sağlayan yasa tasarılarını da eleştiriyor.
"Türk güvenlik güçleri Ekim`den bu yana binlerce PKK militanı ve sivillerin öldüğü ya da evlerinden olduğu operasyonlarda Türk güvenlik güçlerinin yargısız infazlar ve kötü muameleyle suçlandığına dikkat çekiyorlar ve tasarının cezasız kalmalarına yol açacağını söylüyorlar."

Bbc





Bu haber kaynağından gelmektedir.

Haber metninde yer alan görüşler haber kaynağı () ve yazarına ait olup,
bolsohays.com sitesi haber hakkında herhangi bir görüş üstlenmemektedir.

Opinions expressed are those of the author(s)-(). They do not purport to reflect the opinions or views of bolsohays.com
+