Dink Cinayeti Davasında Üçüncü Gün - Gündem
25 Kasım 2024 - Հակական տոմար - Տարի : 4517 / Ամիս : Տրե / Օր : Ցրօն / Ժամ : Շառաւիղեալ

Gündem :

01 Haziran 2016  

Dink Cinayeti Davasında Üçüncü Gün -

Dink Cinayeti Davasında Üçüncü Gün Dink Cinayeti Davasında Üçüncü Gün

Dink cinayeti davasının üçüncü gününde sanık savunmalarına geçildi. Dönemin Trabzon Emniyet Müdürü Reşat Altay savunma yapmaya başladı.
Altay, Dink’in öldürüleceği bilgisinin istihbarat görevlilerinde olduğunu ancak kendisine ne önceki emniyet müdürü Ramazan Akyürek’in ne de Mehmet Kurt kod adlı Yasin Hayal’den bilgi almadığını iddia etti.

Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink cinayeti davası, İstanbul 14.Ağır Ceza Mahkemesi’nde, 3. gününde görülmeye devam ediyor.

Duruşmaya Dink ailesi avukatlarından Bahri Belen, Hakan Bakırcıoğlu, Sebu Aslangil, Emel Ataktürk Sevimli, İnci İşbulur ve Melike Polat katıldı.

Tutuklu sanıklar Ali Fuat Yılmazer, Ramazan Akyürek, Ercan Demir mahkemede hazır bulunurken, başka suçlardan tutuklu bulunan Tamer Bülent Demirel, Osman Gülbel, Ali Poyraz, Hamdi Egebatan bulundukları cezaevlerinden görüntülü olarak (SEGBİS) duruşmaya katıldı. Yasin Hayal ve Ogün Samast da duruşmaya görüntülü olarak cezaevinden katıldı.

Tutuksuz sanıklardan Celalettin Cerrah, Ahmet İlhan Güler, Reşat Altay, Faruk Sarı, Sabri Uzun, Onur Karakaya, Mehmet Ayhan, Mehmet Ali Özkılıç, Muhittin Zenit ve Özkan Mumcu duruşmaya katıldı.

Davanın tutuksuz sanıklarından Emniyet İstihbarat Dairesi Başkanı Engin Dinç duruşmaya katılmadı.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul Milletvekili Garo Paylan da duruşmayı takip etti.

Mahkemede, dava dosyasıyla birleştirilen Mülkiye eski Müfettişlerinden ve halen Ordu Vali Yardımcısı olarak görev yapan Mehmet Ali Özkılıç hakkında kabul edilen iddianame okundu.

Savunmaları alınmaya başlandı

İddianamelerin okunmasının tamamlanmasının ardından mahkeme heyeti savunmaları almaya başladı.

Duruşmaya, bu dosya ile birleştirilen Ordu Valisi Mehmet Ali Özkılınnç’a dair 7 sayfalık iddianamenin okunması ile başladı.

Özkılınç’ın iddianamenin okunmasının ardından duruşmada ilk olarak dönemin Trabzon Emniyet Müdürü Reşat Altay, savunmasını yaptı.

“Bana bilgi verilmedi”

Altay, cinayetin bütün boyutları ile aydınlatılması için ilk olarak Trabzon Cumhuriyet Savcısı’na “içtenlikle” yanıt verdiğini iddia ederek, ifadeye yazılmayan birçok konuyu da gündeme getirdiğini söyledi.

Altay, bu konunun aydınlatılması için elinden geleni yapacağına dair söz verdiğini de ileri sürerek, “Ben Kırklareli İl Emniyet Müdürlüğü görevimi yaparken Trabzon Emniyet Müdürlüğü’ne atandım ve 15 Mayıs 2006’da görevime başladım. Benden önce görev yapan Ramazan Akyürek’ten bana bölgeye dair bilgi verilmedi. Dink’e ilişkin suikast yapılacağına dair tarafıma hiçbir bilgi verilmedi. Görevime başladıktan sonra dönemin istihbarat sorumlusu Engin Dinç yanıma gelerek, bir istihbaratçının sorunlu olduğunu çok para istediğini aktardı. Ben de ‘Ben görüşeyim sorunu çözeyim’ dedim. Dinç, bu görüşmede de bana Dink’e ilişkin bir cinayet istihbaratı bilgisi vermedi. Sonraki süreçte de bana herhangi bir bilgi verilmedi. 2006’da Faruk Sarı ilimize atandı ve istihbarat sorumlusu olarak göreve başladı. Onun göreve başlamasından Dink’in öldürülmesine kadar dönemde de tarafıma herhangi bir bilgi verilmedi” dedi.

Dink’i öldürüldükten bir gün sonra Trabzon’da Çarşı Polis Görev Merkezi’ni arayan bir kişinin cinayeti işleyenin kendi oğlu olduğunu söylediğini ve bu kişi ile hemen görüşme yaptığını belirten Altay, “Samast’ın babasının ‘oğlum Yasin Hayal ile arkadaştır’ dedi. Bunun üzerine Hayal’in etrafındaki kişileri de toplayın diye bilgi verdim. Böyleye Yasin Hayal ve 3 kişi bu şekilde yakalanmış oldu. Şubedeki sorgulamada suikast eyleminin bu kişilerin bilgisi dahilinde olduğu ortaya çıkarken kendilerinden aldığımız bilgi ile Samast da Samsun’da yakalandı” dedi.

Altay, kendisini arayan İstanbul Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah’ın Erhan Tuncel’in Dink’in öldürülmesine ilişkin bilgileri saklayan kişi olduğunu öğrendiğini söyleyerek, “Ramazan Akyürek’in bana cinayete ilişkin bilgi vermediği gibi İstanbul Emniyeti’ne de bilgi vermediğini biliyorum. Dink’in öldürüldüğü gün yoğun bir telefon trafiği yaşandığını ancak bana bilgi verilmedi. Ben çok sonradan Mehmet Kurt kod isimli kişinin Yasin Hayal olduğunu öğrendim” dedi.

Reşat Altay, 15 Mayıs 2006 tarihinde Trabzon İl Emniyet Müdürü olarak göreve başladı. Cinayetin işlendiği tarihte bu görevini sürdürüyordu. Dava iddianamesinde Altay hakkında kasten öldürmenin ihmali davranışıyla işlenmesi, resmi belgeyi bozma, yok etme veya gizleme, ve görevi kötüye kullanma iddiasıyla 31 yıla kadar hapis cezası isteniyor.

Dönemin Trabzon Emniyet İstihbarat Dairesinde görevli polis memuru Muhittin Zenit’in de bugün savunma yapması bekleniyor.

Zenit 2003 yılı Temmuz ayında Trabzon Emniyet Müdürlüğü’nde göreve başladı. Dink cinayetinden hemen sonra davanın sanıklarından eski polis muhbiri Erhan Tuncel’e yaptığı telefon görüşmesi ortaya çıktı. Tasarlayarak kasten öldürme iddiasıyla ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası isteniyor. 2015 yılında tutuklanmış ve Nisan ayında yapılan ilk duruşmada tutuksuz yargılanmak üzere tahliye edilmişti.

Tigris Haber





Bu haber kaynağından gelmektedir.

Haber metninde yer alan görüşler haber kaynağı () ve yazarına ait olup,
bolsohays.com sitesi haber hakkında herhangi bir görüş üstlenmemektedir.

Opinions expressed are those of the author(s)-(). They do not purport to reflect the opinions or views of bolsohays.com
+