23 Mayıs 2016
HDP İstanbul milletvekili Garo Paylan, dokunulmazlığın kaldırılmasının yolunu açan oylamayı Agos’a değerlendirdi. CHP’nin tavrını ‘AKP’nin tuzağına düşmek’ olarak yorumlayan Paylan, ‘bize oy verenlerin iradesini savunmak için, darbe yasasının emrettiği mahkemelere gitmeyeceğiz” diyor.
Bugün anayasa değişikliğini öngören maddenin ikinci tur oylamasında 367 sınırı geçildi. Böylece, ilgili anayasa değişikliğinin referanduma gidilmeden yapılmasının ve dokunulmazlıklarının kaldırılması istenen vekillerin yargılanmasının önü açıldı.
Oylama sonuçlarını Agos’a değerlendiren HDP milletvekili Garo Paylan, iki turda da AKP’li vekillerin açık oy vermeye zorlandığını, bunun da oylamanın seyrini değiştirdiği görüşünde: “İlk turdaki strateji bütün AKP’lilerin açık oy vermeye zorlanmasıydı ve hepsi açık oy verdi. Milletvekilleri parti komiserleri gözlüyorlardı. 50 kadar vekil ‘hayır’ oyu kullanacakken kullanamadı. Senaryo, ‘hayır’ diyenlerin CHP olduğunu ortaya çıkarmaktı. O günden itibaren CHP’ye ‘teröristlerle yan yana’ görüntüsü verilmek istendi ve CHP baskı altına alındı.”
"CHP darbeye destek verdi"
Yaklaşık 30 CHP’li vekilin ikinci tur oylamada ‘evet’ oyu verdikleri tahmininde bulunan Paylan, yaşananların darbe olduğu, CHP’nin de buna destek verdiği görüşünde: “CHP’liler açık oy vermeye de ses çıkarmadı. Bu değişikliğe ‘evet’ oyu veren CHP, MHP ve AKP’li vekiller, bundan sonra Hükümetin ve sarayın fütursuz daha da davranmasının önünü açtılar. AKP bir oyun oynadı ve CHP bu tuzağa düştü. CHP içindeki bazı isimler bu senaryonun içinde olabilir ama kurbanlarından biri Kılıçdaroğlu olacak. Çünkü Kılıçdaroğlu “anayasa ve dokunulmazlıklar topyekün kalksın” talebinde bulunuyordu. Ona kim “bu değişiklik anayasaya aykırı ama evet diyeceğiz” dedirttiyse bugün tuzağa düşüren odur. Çünkü bugünden sonra Demokles’in kılıcı Kılıçdaroğlu ve tüm CHP’llilerin üzerinde sallanacaktır. Çünkü o kılıç sarayın eline geçmiştir. Siyaset kurumunun ağır bir darbe aldığı bir gün yaşıyoruz."
"90`lardaki görüntülerin sonuçlarını biliyoruz"
Peki HDP’nin bundan sonraki tavrı nasıl olacak? Eş Genel Başkan Selahattin Demirtaş’ın ‘Mahkemeye gitmeyeceğiz’ açıklamasını hatırlatan Paylan, yasa değişikliğinin anayasaya aykırı olduğunu, dolayısıyla Anayasa Mahkemesi’nde götürmek için denemede bulunacaklarını, fakat kendilerinin bu rakama ulaşamayacaklarını belirtiyor: “100 vekilin imzasına ihtiyaç var. CHP usulen bile Anayasa Mahkemesi`ne götürse karar bozulur.”
Paylan, mahkemeye gitmemelerinin nedeninin siyaset kurumunun ayakta kalması olduğunu söylüyor: “Ayağımızla mahkemeye gitmeyeceğiz ama zorla götürmeye kalkarlarsa yapılacak birşey yok. 90’lardaki görüntülerin sonuçlarının ne olduğunu yaşı müsait olanlar çok iyi biliyor. Siyaset kurumunun ayakta kalması için, bize oy verenlerin iradesini savunmak için darbe yasasının emrettiği mahkemelere gitmeyeceğiz. Vebali bu tasarıya ‘evet’ diyenlerin boynunadır.”
Agos