Felçli Hayvanların Umut Işığı - Gündem
25 Kasım 2024 - Հակական տոմար - Տարի : 4517 / Ամիս : Տրե / Օր : Ցրօն / Ժամ : Փայլածու

Gündem :

13 Nisan 2016  

Felçli Hayvanların Umut Işığı -

Felçli Hayvanların Umut Işığı Felçli Hayvanların Umut Işığı

Mücevher tasarımcısı Agop Kuyumcuoğlu’nun ismi son günlerde engelli sokak hayvanları için tasarladığı yürüteçlerle gündeme geldi. Bu vesileyle, Kuyumcuoğlu’nu Nuruosmaniye’deki atölyesinde ziyaret ettik.

1975’ten beri mücevher tasarımıyla uğraşan Kuyumcuoğlu, emeklilik günlerinde yardıma muhtaç hayvanlar için Kapalıçarşı’da hummalı bir faaliyet içinde. Atölyesinde kendi imkânlarıyla imal ettiği yürüteçler sayesinde felçli kedileri hayata bağlayan Kuyumcuoğlu, bu fikrin nasıl doğduğunu şöyle anlatıyor: “Dört-beş yıldır sokak hayvanları için uğraşıyorum. Kendi hayatımı onların ihtiyaçlarını gidermek üzerine programlıyorum. Felçli hayvanlar için yürüteç imal etme fikriyse bir tesadüf sonucu doğdu. Etrafımda ‘aile’ dediğim hayvansever dostlarım var, Dilek Hanım gibi. Dilek Hanım, evinde kimsenin bakmayacağı, hasta ve kurtulması bir mucize olan kedi ve köpeklere bakıyor. Bir gün onu ziyarete gittiğimde, evinde gördüğüm felçli bir kedinin yürüteci dikkatimi çekti. Bunun üzerine, Dilek Hanım, felçli hayvanların hayata tutunabilmek için bu yürütece ihtiyaç duyduğundan, Türkiye’de bu yürüteçlerin bulunmadığından söz etti.”

‘Sadece yurtdışında satılıyor’

Kuyumcuoğlu, engelli kediler için tasarlanan yürüteçlerin yüksek fiyatlardan satıldığını belirtiyor: “Ufak bir araştırma yapınca, yürüteçlerin ancak yurtdışından, 300 ile 400 ABD Doları gibi fiyatlara temin edilebildiğini gördüm. Dilek Hanım’dan yürüteci bir haftalığına ödünç alarak, ölçülerini çıkarıp taslak oluşturmaya başladım. Elimdeki örneğin aynısını atölyemde yapınca devamını getirebileceğimizi düşünerek ihtiyaç sahiplerine ulaştırmak üzere internette paylaştım. Paylaştıkça, böyle bir şeye ne kadar çok ihtiyaç duyulduğunu gördüm ve hayvanseverlerden de büyük destek aldım. Felçli hayvanların bir köşede durup çektiği ıstırabı bilince, onları yürürken görebilmek çok güzel bir duygu.”

Haftada iki yürüteç

Çalışmalarıyla hayvanseverlerden yoğun ilgi ve takdir gören Kuyumcuoğlu, yürüteçlerin yapım aşamasına ve maliyetine de değiniyor: “Yurtdışından yürüteç temin edemeyenler, plastik veya su boruları kullanarak, kimi zaman da iple bağlayarak felçli hayvanların yürümelerine yardımcı oluyorlar. Bense bana verilen örneğin aynısını uyguluyorum. Taslağını oluşturduğum parçaları kesip şekillendirdikten sonra kaynak yapıyorum. Burada önemli olan, kullanılan malzemelerin hafif olması ve yürütecin gövdeyi sarması. Bir yandan kendi işlerimi de yürüttüğüm için haftada yalnızca iki adet yürüteç tasarlayabiliyorum. Bir yürütecin maliyeti 60-65 TL civarında oluyor. Haftada iki veya üç adet yapıp, hiçbir karşılık talep etmeden ihtiyaç sahiplerine ulaştırıyorum. Her şeye rağmen işin bu boyutlara geleceğini ve bu denli talep göreceğini tahmin etmemiştim. Üstelik, talebin artmasıyla birlikte kaynakları yaparak gönülden destek veren sadekâr bir arkadaşım, tek seferde 25 adet üretebilmemize yardımcı olacak, hayırsever bir beyefendiye yönlendirdi bizi. Böylece umutlanan insanları mahcup etmeden, daha kısa sürede, daha fazla yürüteci ihtiyaç duyan kedi ve köpeklere ulaştırmayı hedefliyoruz.”

‘Asla parayla yapmam’

Kuyumcuoğlu, son olarak, engelli hayvanlar için yaptığı yürüteçleri ticarete dökmeyeceğini, kendisi için önemli olanın maneviyat olduğunu vurguluyor: “Ben bu işten para kazanmayı amaçlamıyorum, benim için maddiyatın hiçbir önemi yok. Bu işten bir para kazanılacaksa, profesyonel olarak yapabilecek birine yönlendirmeyi tercih ederim. Zaten felçli bir kediyi veya köpeği yürüteçle koşarken gördüğüm an dünyalar benim olur. Umarım basının da desteğiyle daha çok insana ulaşırız ve bizlere gönderilen bu emanetlere ‘can’ gözüyle bakanlar çoğalır.

Agos





Bu haber kaynağından gelmektedir.

Haber metninde yer alan görüşler haber kaynağı () ve yazarına ait olup,
bolsohays.com sitesi haber hakkında herhangi bir görüş üstlenmemektedir.

Opinions expressed are those of the author(s)-(). They do not purport to reflect the opinions or views of bolsohays.com
+