Müzik Kitapları Kaybolmasın Diye - Gündem
01 Kasım 2024 - Հակական տոմար - Տարի : 4517 / Ամիս : Սահմի / Օր : Արեգ / Ժամ : Ճառագայթեալ

Gündem :

04 Nisan 2016  

Müzik Kitapları Kaybolmasın Diye -

Müzik Kitapları Kaybolmasın Diye Müzik Kitapları Kaybolmasın Diye

Türkiye’deki müzik dünyasının artık yeni bir yayınevi var. Kara Plak, Nisan ayında çıkacak ilk kitabı Beatles biyografisiyle yayın hayatına merhaba demeye hazırlanıyor. Aras Yayıncılık’la birlikte Sylvia Angelique Alajaji imzalı ‘Music and the Armenian Diaspora’ (Müzik ve Ermeni Diasporası) adlı kitabın çevirisini yayımlayacak olan Kara Plak’ı, kurucularından Koray Löker ve Betül Kadıoğlu’yla konuştuk.

Yayınevinin ilk kitabının bir Beatles biyografisi olacağını sosyal medyadan duyurdunuz. Yayın programınızda başka neler var?

Betül Kadıoğlu: Beatles biyografisinin ardından, birkaç müzik grubuna dair kitaplar ve müzisyenlerin biyografileri gelecek. Bunların arasında Leonard Cohen’in hayatı ve Bob Dylan’ın anıları yer alıyor. Müzikle ilgili olmak şartıyla edebiyat kitapları da yayımlayacağız. Sık kitap basamayacağımızın farkındayız ama şimdiden iki kitabımız var. İkinci kitabımız, Erik Satie’nin hayatını anlatan bir roman. Ayrıca, dünyada ‘33 1/3’ diye bilinen albümlerin hem teknik yönlerini, hem de hikâyelerini anlatan albüm kitapları basacağız. Bir de onların Türkiyeli olanlarını yapmak istiyoruz. Erkan Oğur’un bir albümü üzerine bir kitap olacak, ardından Bülent Ortaçgil olabilir. İlk albümünün etkisinden yola çıkarak Duman’ı da düşündük. Bunların dışında etnomüzikoloji ve akademik kitaplar üzerine çalışıyoruz. Bunların ilki, Aras Yayıncılık’la ortaklaşa basacağımız, Sylvia Angelique Alajaji’nin ‘Müzik ve Ermeni Diasporası’ adlı kitabı.

Yılda kaç kitap yayımlamayı hedefliyorsunuz?

B.K.: İlk yıl için tahminimiz ayda bir kitabın üzerine çıkmayacağımız yönünde. Yılda 12-15 arası kitap basmayı hedefliyoruz. Nicelik üzerine gitmektense iyi hazırlanıp yapabildiğimiz kadarını basmayı tercih ederiz.

Yalnızca çeviri kitaplar mı yayımlayacaksınız, yoksa telif eserleriniz olacak mı?

Koray Löker: Yıllardır ikimiz de yayıncılık yapıyoruz ve bir sürü yayıneviyle iletişim halindeyiz. Yayınevlerine çevrilmesini tavsiye ettiğimiz fakat programlarına uymadığı için reddedilen kitaplar var, bu kitaplar yan yana geldiğinde iyi bir seri oluşturuyorlardı. Biz bunları yayımlayalım diye çıktık yola, böylece çeviri kitaplarla başlamış olduk. Paralel olarak, burada yazan ya da yazmak isteyen insanlarla konuşmaya başladık.

İlk altı ay çeviri kitaplar basacağız, sonbaharda ise, ilk telif eserimiz olan, Mehmet Said Aydın’ın ‘Türkü Okuma’ adlı kitabı yayımlanacak. Ardından Murat Meriç’in, Erkan Oğur’un ‘Bir Ömürlük Misafir’ albümünü ele alacağı kitabı gelecek. Başka albüm kitapları da var aklımızda ama yazarların güvenini kazanmamız için kitapların biraz görünür olması lazım. Planlarımız arasında ‘Müzik ve Ermeni Diasporası’ kitabıyla birlikte bir etnomüzikoloji kitabı daha var. Yazım süreci devam eden, göç ve müzik üzerine olan bu kitap, köyden kente veya başka ülkelere edilen göçün müziği nasıl şekillendirdiğini inceleyen makalelerin derlemesinden oluşuyor.

Kitap serileri olacak mı?

K.L.: Albüm kitaplarımız bir seri olarak düşünülebilir, çünkü aynı biçimde, hem daha ufak, cep kitabına yakın bir boyutta, hem de aynı örnek kapaklarla basmayı hedefliyoruz. Onlar bir aradayken dizi gibi algılanacak elbette ama diğerlerini sınırlandırmamaya çalışacağız.

Türkiye’de müzik kitapları basan Pan Yayıncılık var, siz Kara Plak’ı kurarken yayınevi yetkilileriyle bir fikir alışverişinde bulundunuz mu?

B.K: Pan Yayıncılık, ilham aldığımız yayınevlerinden biri. Pan’ın uzun süredir takipçisiyiz, onların da bizden haberleri var ancak henüz oturup konuşma fırsatımız olmadı.

Pan çok daha genel bir müzik çerçevesi çiziyor; klasik müziğe dair de çalışmaları var, caza dair de. Halk müziğinde, Türk mûsıkisinde, klasik müzikte kaynak gösterilecek eserler bastılar. Ama rock, pop gibi bizim daha aktif olmayı planladığımız alanlarda sayılı eserleri bulunuyor. İki yayınevinin ortak paydada çıkardığı eserler olacakır ama daha çok birbirini tamamlayacaklarını düşünüyorum.

Türkiye’de müzik kitabı okur profiline dair bir gözleminiz var mı?

K.L.: Türkiye’de sadık bir müzik okuru kitlesi olduğunu biliyoruz. Müzik dergilerinin takipçileri, başka alanlara göre çok daha sadık ve okuduğundan daha çok bahseden bir okur profiline sahip. Kitapların az veya çok okunduğu sürekli tartışılan bir konu ama hakikaten çok fazla kitap ve yayınevi var, büyük yayınevleri ayda onlarca kitap basıyorlar. Bir yandan kitabın az okunduğunu düşünürken bir yandan bu kadar çok seçeneği sürekli okura sunmak da çok ciddi bir zorluk yaratıyor okur açısından. Biraz sakin ve az sayıda kitapla başlamak istememizin nedeni de bu; her kitabı okura ulaştırmak niyetindeyiz. Beatles kitabını ve yayınevinin kuruluşunu kutlamak için Karga Bar’da bir parti düzenleyeceğiz. Kitabın çevirmeni Doruk Yurdesin ve Murat Meriç DJ kabininde olacak, Beatles döneminden müzikler çalacaklar. Başka kitaplarla ilgili film gösterimleri de yapmak istiyoruz.

B.K.: Son zamanlarda birçok yayınevi müzik kitapları basıyor. Örneğin Amy Winehouse biyografisi çıktı, Philip Glass kitabı var. Müzik okuru olmayanlar, yayınevlerinden çıkan kitaplarda ilk olarak edebiyata veya daha meraklı olduğu konuda çıkan bir esere yöneliyor. Dolayısıyla müzik veya sinema kitabı arada kaybolabiliyor. Kara Plak Yayınevi’nin, bu kitapların kaybolmasını önleyeceğini düşünüyorum.

Agos





Bu haber kaynağından gelmektedir.

Haber metninde yer alan görüşler haber kaynağı () ve yazarına ait olup,
bolsohays.com sitesi haber hakkında herhangi bir görüş üstlenmemektedir.

Opinions expressed are those of the author(s)-(). They do not purport to reflect the opinions or views of bolsohays.com
+